Egyéb kategória

Tűzijáték az űrben: így születnek az új csillagok

Úgy tűnik, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik örülnek a nyárnak és a gyönyörű időnek, ugyanis a NASA egy távoli galaxisról, becses nevén Kiso 5639-ről is olyan képeket készített, mintha tűzijáték lenne az űrben! 

vous - 2016.07.02.
Tűzijáték az űrben: így születnek az új csillagok

A Kiso 5639 egy távoli galaxis, mely egész pontosan 82 millió fényévre található a Földtől. Mégis olyan, mintha velünk együtt járna üdvözítő nyártáncot, legalábbis a Hubble teleszkóp legutóbbi felvételei szerint. Ezeken a képeken ugyanis a galaxis úgy néz ki, mint ahol épp gigantikus tűzijáték van.

Forrás:
NASA

 A Hubble szerint a gyönyörű égi jelenség mögött egészen megható tudományos magyarázat húzódik, ugyanis a „tűzijáték” végeztével egy sor új csillag születik. 

Szerintem a Kiso 5639 gyönyörű példája annak, amit kezdetektől fogva tudnunk kellett volna a galaxisok természetéről. Jelenlegi elképzeléseink szerint ugyanis a kezdeti állapotban lévő galaxisok mindössze gázhalmazok, melyeknek idővel általunk is látható határa lesz. Ez egy olyan állapot, amin minden növekvő galaxis keresztülmegy, beleérte a miénket, és az itt látható gyönyörűséget is.

– nyilatkozta a képek kapcsán Debra Elmegreen kutató. Azt is elmondta, hogy tudtak a Kiso 5639 új csillagainak érkezéséről, szóval már várták ezt a lebilincselő égi eseményt.

Forrás:
NASA

Ha hétfőn tiszta lesz az ég, figyeljetek, és talán ti is elkaphattok majd valamennyit a „tűzijáték” záró akkordjaiból!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.