Egyéb kategória

Tűzijáték az űrben: így születnek az új csillagok

Úgy tűnik, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik örülnek a nyárnak és a gyönyörű időnek, ugyanis a NASA egy távoli galaxisról, becses nevén Kiso 5639-ről is olyan képeket készített, mintha tűzijáték lenne az űrben! 

vous - 2016.07.02.
Tűzijáték az űrben: így születnek az új csillagok

A Kiso 5639 egy távoli galaxis, mely egész pontosan 82 millió fényévre található a Földtől. Mégis olyan, mintha velünk együtt járna üdvözítő nyártáncot, legalábbis a Hubble teleszkóp legutóbbi felvételei szerint. Ezeken a képeken ugyanis a galaxis úgy néz ki, mint ahol épp gigantikus tűzijáték van.

Forrás:
NASA

 A Hubble szerint a gyönyörű égi jelenség mögött egészen megható tudományos magyarázat húzódik, ugyanis a „tűzijáték” végeztével egy sor új csillag születik. 

Szerintem a Kiso 5639 gyönyörű példája annak, amit kezdetektől fogva tudnunk kellett volna a galaxisok természetéről. Jelenlegi elképzeléseink szerint ugyanis a kezdeti állapotban lévő galaxisok mindössze gázhalmazok, melyeknek idővel általunk is látható határa lesz. Ez egy olyan állapot, amin minden növekvő galaxis keresztülmegy, beleérte a miénket, és az itt látható gyönyörűséget is.

– nyilatkozta a képek kapcsán Debra Elmegreen kutató. Azt is elmondta, hogy tudtak a Kiso 5639 új csillagainak érkezéséről, szóval már várták ezt a lebilincselő égi eseményt.

Forrás:
NASA

Ha hétfőn tiszta lesz az ég, figyeljetek, és talán ti is elkaphattok majd valamennyit a „tűzijáték” záró akkordjaiból!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.