Egyéb kategória

Ne csak az arcotokat kontúrozzátok! – A lakással is csodákat tesz a megfelelő árnyékolás

Számtalan megrendelőmnek tanácsoltam már, hogy mindenképp kerüljön valamilyen árnyékoló az ablakokra. Meglepő módon azonban ezt rengetegen elutasítják. Valószínűleg a régi, ronda súlyos függönyöknek és borzalmasabbnál borzalmasabb reluxáknak köszönhetően. Most viszont bebizonyítom, hogy az árnyékolás a funkcionalitáson túl esztétikus szerepet is betölthet a lakásban.

vous - 2016.06.18.
Ne csak az arcotokat kontúrozzátok! – A lakással is csodákat tesz a megfelelő árnyékolás

A napokban már írtam nektek a sötétítőfüggönyök és rolók fontosságáról a lakásban – de csak érintőlegesen. Azt már tudhatjátok, hogy igenis szükség van rájuk, például, hogy ne melegedjen túl egy helyiség, vagy hogy ne szívja ki a közvetlen napfény a bútorotok kárpitjait. De hogy miért fontosak még, és milyen típusai vannak az árnyékolóknak, arról érdemes egy pár szót ejtenünk.

Ma már annyiféle létezik belőlük, hogy az ember szinte nem is győz válogatni közülük. Azonban nem csak az esztétikum számít egy sötétítő megvásárlásánál.

Hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a kiválasztásuknál?

  • Milyen ablakra kerül: nyitható, tolható, különleges formájú, esetleg tetőablak?
  • Milyen mértékben szükséges az ablak sötétítése: elég egy fényáteresztő függöny is, vagy a lapfüggöny, esetleg sötétítőfüggöny lenne a tuti befutó?

Üljetek le, írjátok össze, hogy milyen szempontok fontosak számotokra, és ezzel a listával induljatok el a kiszemelt üzletbe. Az eladók és tanácsadók így már fogják tudni, mi az, amit ajánlanának nektek.

A sötétítőknek és függönyöknek – ahogyan az imént már említettem – színében és anyagában összhangban kell lennie otthonotok stílusával. Ez adja meg ugyanis a végső képet a lakásnak, és rengeteget számít.

Forrás:
Instagram

Fényáteresztő függöny

Ez az, amit mindenki jól ismer. A legtöbb lakásban ilyen organzából készült függöny látható. Ha erre a típusra esne a választásotok, nézzetek körül jól a piacon, mert még számtalan – jóval szebb – anyagból készült változatokra is rátalálhattok, mint például a csipke, jacquard vagy egyéb, len hatású anyagok.

Színben, mintában nincs határ, méretben azonban igen. Általában 280–320 cm magas függönyöket lehet vásárolni, a szélességénél pedig mindig arra figyeljetek, hogy az ablak szélességének legalább a dupláját számítsátok rá a függönyanyagra, hiszen így lesz szép a fodrozása az ablakon.

Forrás:
Instagram

Sötétítőfüggöny

Az első és legfontosabb, hogy ha már van fényáteresztő függönyötök, akkor mindenképp harmonizáljon majd egymással a kettő, emellett persze bútoraitok színeivel és stílusával is legyenek jó barátságban.

Szín, anyag és minta tekintetében itt is bőven van miből garázdálkodni. A függönyanyag méretét tekintve azonban tudnotok kell, hogy 140–160 cm sztenderd méretekkel és jóval kevesebb fajtából, de ma már 280–300 cm széles anyagokkal is találkozhattok egyes cégeknél. A sötétítőfüggöny-anyagokra másfélszer annyit kell számolni, mint maga az ablak szélessége – ugyancsak a szép fodrozódás miatt.

Forrás:
Instagram

Lapfüggöny

Bevallom, nekem soha nem volt a szívem csücske ez a megoldás: habár funkcionálisan működik a dolog, számomra nem elég karakteres. Nem teszi fel úgy az i-re a pontot, ahogy előbb említett társai. Éppen ezért kifejezetten modern és minimál lakásokba ajánlanám.

Forrás:
Instagram

Római vagy francia roló

Nálam a függönyök után ez a fajta sötétítés a dobogós. Jóval kevesebb anyagot igényel, mint a sima függönyök, mégis nagyon elegáns. Klasszikus terekben kifejezetten jól mutat. Ennél a fajta rolónál lapolva, függőlegesen húzható össze a textil, és remekül mutat az ablakon.

Forrás:
Instagram

Pliszéfüggöny

Ha különleges formájú ablakotok van, esetleg bukó-nyíló, akkor ez lesz a lehető legjobb megoldás számotokra, hiszen ennek nagyon kevés a helyigénye. Színben, anyagban rengetegfélét találhattok belőle.

Ajánlott cikkek