Egyéb kategória

A gyorsabb gyógyulás és a hatékonyabb munka titka a szobátokban rejlik!

Könnyebb tájékozódás, produktívabb munka, jobb közösségi élmény, gyorsabb gyógyulás – az okosan kialakított helyek csodákra képesek. Környezetünk jobban meghatározza viselkedésünket, mint hinnénk – erre az alaptézisre épül a környezetpszichológia, amely Amerikában kezdte meg pályafutását a hatvanas években, ma pedig már számos területen alkalmazzák a gyakorlatban.

vous - 2016.06.15.
A gyorsabb gyógyulás és a hatékonyabb munka titka a szobátokban rejlik!

A legjobb bulik mindig a konyhában vannak, bármilyen irodát képes barátságosabbá tenni pár fotó a családtagokról vagy a barátokról, és bizonyos üzletekben valahogy hajlamosak vagyunk több pénzt költeni. Közhelyszámba menő alapigazságok ezek, de belegondoltatok abba is, mi állhat mögöttük?

A környezetpszichológia pont ilyen kérdésekre keresi a választ: a tudományág középpontjában az ember és környezete kapcsolata áll. A kettő számos tényezőn keresztül folyamatosan hat egymásra, akár egy tárgyalóteremben ülünk, egy boltban vásárolunk, vagy éppen egy orvosi váróteremben szorongunk. Amellett, hogy aktívan alakítjuk környezetünket, a körülöttünk lévő fizikai tér is jelentősen befolyásolja a hangulatunkat és a viselkedésünket – még ha ez sokszor nem is kerül a tudatunk fókuszába.

Humoros példa a közelmúltból két amerikai diák tréfája a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában. Miután poénból leraktak egy szemüveget az egyik kiállítóterem padlójára, sok látogató kortárs művészeti alkotásnak nézte és fotón örökítette meg a mezei okulárét.

twitter

twitter
Forrás:
Twitter/TJCruda

Pusztán a tudat, hogy egy múzeumban járunk, jelentősen befolyásolja azt, ahogy hétköznapi tárgyakat értelmezünk és reagálunk rájuk.

Környezetünket rengeteg jel alapján olvassuk, más emberek közelsége, a zajszint és a színek éppúgy számítanak, mint a tér nagysága vagy a világítás.

Ennek megfelelően a kutatási hipotézisek is meglehetősen nagy változatosságot mutatnak.

Egy amerikai vizsgálatban például arra keresték a választ, hogy a zsúfolt elrendezésű kollégiumi szobákban több alkohol fogy-e, mint a tágasabb hatást keltő helyiségekben, mások pedig azt elemezték, hogy a játékgépek elrendezése vagy a fények villogása növeli-e a kockázatvállalást a kaszinókban (a válasz mindkét esetben igen volt). Érthető okokból sokan célozzák meg vizsgálati terepként a munkahelyet, legyen szó az asztalok térbeli elrendezéséről vagy az iroda perszonalizációjáról, azaz különböző tárgyakkal történő személyre szabásáról.

Forrás:
Evangelisches Königin Elisabeth Krankenhaus

Nem véletlen, hogy a környezetpszichológia erősen multidiszciplináris terület, és képviselői gyakran dolgoznak közösen más tudományág tudoraival: ma már egyre többször hívják segítségül a várostervezésben, a lakberendezésben és az építészetben.

A berlini Evangelisches Königin Elisabeth Krankenhaus gyermekpszichiátriai osztálya különösen szép példája az ilyen típusú együttműködéseknek. Az Elise Island névre keresztelt, sziget tematikájú intézményben a színeket és a bútorokat tudatosan összeválogatva sajátos mesevilágot alkottak a fiatal betegeknek, és a terápiában is felhasználták a hely köré szőtt történeteket.

Nem utolsó szempont az sem, milyen anyagi következményekkel járhat egy hely környezetpszichológiailag tudatos kialakítása.

Megfelelő munkakörnyezetben hatékonyabbak a dolgozók, bizonyos színek vonzóbbá tehetnek egy boltot, mint más árnyalatok, és a kisebb kórtermek csak látszólag drágábbak a nagyobbaknál. Mivel csökken a fertőzésveszély, és alacsonyabb a betegek összekeverésének veszélye, hosszú távon kifizetődő befektetés a kórházak számára a kisebb betegszoba, rövid távon pedig a páciensek elégedettsége és gyógyulási üteme jelezheti vissza a koncepció sikerét.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.