Egyéb kategória

A gyorsabb gyógyulás és a hatékonyabb munka titka a szobátokban rejlik!

Könnyebb tájékozódás, produktívabb munka, jobb közösségi élmény, gyorsabb gyógyulás – az okosan kialakított helyek csodákra képesek. Környezetünk jobban meghatározza viselkedésünket, mint hinnénk – erre az alaptézisre épül a környezetpszichológia, amely Amerikában kezdte meg pályafutását a hatvanas években, ma pedig már számos területen alkalmazzák a gyakorlatban.

vous - 2016.06.15.
A gyorsabb gyógyulás és a hatékonyabb munka titka a szobátokban rejlik!

A legjobb bulik mindig a konyhában vannak, bármilyen irodát képes barátságosabbá tenni pár fotó a családtagokról vagy a barátokról, és bizonyos üzletekben valahogy hajlamosak vagyunk több pénzt költeni. Közhelyszámba menő alapigazságok ezek, de belegondoltatok abba is, mi állhat mögöttük?

A környezetpszichológia pont ilyen kérdésekre keresi a választ: a tudományág középpontjában az ember és környezete kapcsolata áll. A kettő számos tényezőn keresztül folyamatosan hat egymásra, akár egy tárgyalóteremben ülünk, egy boltban vásárolunk, vagy éppen egy orvosi váróteremben szorongunk. Amellett, hogy aktívan alakítjuk környezetünket, a körülöttünk lévő fizikai tér is jelentősen befolyásolja a hangulatunkat és a viselkedésünket – még ha ez sokszor nem is kerül a tudatunk fókuszába.

Humoros példa a közelmúltból két amerikai diák tréfája a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában. Miután poénból leraktak egy szemüveget az egyik kiállítóterem padlójára, sok látogató kortárs művészeti alkotásnak nézte és fotón örökítette meg a mezei okulárét.

twitter

twitter
Forrás:
Twitter/TJCruda

Pusztán a tudat, hogy egy múzeumban járunk, jelentősen befolyásolja azt, ahogy hétköznapi tárgyakat értelmezünk és reagálunk rájuk.

Környezetünket rengeteg jel alapján olvassuk, más emberek közelsége, a zajszint és a színek éppúgy számítanak, mint a tér nagysága vagy a világítás.

Ennek megfelelően a kutatási hipotézisek is meglehetősen nagy változatosságot mutatnak.

Egy amerikai vizsgálatban például arra keresték a választ, hogy a zsúfolt elrendezésű kollégiumi szobákban több alkohol fogy-e, mint a tágasabb hatást keltő helyiségekben, mások pedig azt elemezték, hogy a játékgépek elrendezése vagy a fények villogása növeli-e a kockázatvállalást a kaszinókban (a válasz mindkét esetben igen volt). Érthető okokból sokan célozzák meg vizsgálati terepként a munkahelyet, legyen szó az asztalok térbeli elrendezéséről vagy az iroda perszonalizációjáról, azaz különböző tárgyakkal történő személyre szabásáról.

Forrás:
Evangelisches Königin Elisabeth Krankenhaus

Nem véletlen, hogy a környezetpszichológia erősen multidiszciplináris terület, és képviselői gyakran dolgoznak közösen más tudományág tudoraival: ma már egyre többször hívják segítségül a várostervezésben, a lakberendezésben és az építészetben.

A berlini Evangelisches Königin Elisabeth Krankenhaus gyermekpszichiátriai osztálya különösen szép példája az ilyen típusú együttműködéseknek. Az Elise Island névre keresztelt, sziget tematikájú intézményben a színeket és a bútorokat tudatosan összeválogatva sajátos mesevilágot alkottak a fiatal betegeknek, és a terápiában is felhasználták a hely köré szőtt történeteket.

Nem utolsó szempont az sem, milyen anyagi következményekkel járhat egy hely környezetpszichológiailag tudatos kialakítása.

Megfelelő munkakörnyezetben hatékonyabbak a dolgozók, bizonyos színek vonzóbbá tehetnek egy boltot, mint más árnyalatok, és a kisebb kórtermek csak látszólag drágábbak a nagyobbaknál. Mivel csökken a fertőzésveszély, és alacsonyabb a betegek összekeverésének veszélye, hosszú távon kifizetődő befektetés a kórházak számára a kisebb betegszoba, rövid távon pedig a páciensek elégedettsége és gyógyulási üteme jelezheti vissza a koncepció sikerét.

Ajánlott cikkek