Egyéb kategória

Az anyák kincsesbányája – avagy miért szeretik nők ezrei a mamifórumokat?

Egyre több mamiközösség bukkan fel a Facebookon, ahol anyukák ezrei segítik és támogatják egymást nap mint nap. De miben rejlik a sikerük? A panasz témájú napunkon fórumozó anyukák meséltek nekünk a közösség összetartó erejéről és sok minden másról!

vous - 2016.06.08.
Az anyák kincsesbányája – avagy miért szeretik nők ezrei a mamifórumokat?

Az első gyerekemmel járnunk kellett baba-mama klubba, mert akkor még egyetlen barátnőmnek sem volt gyereke. Új ismerősöket kellett szereznem, akikkel sorstársként osztozhatok a problémáimon. Ennek a baba-mama klubnak ugyan volt egy zárt csoportja, de az a pár tucat mami volt a tagja, akik egyébként az offline klubba is jártak. Persze a csoportban amellett, hogy az aktuális találkák időpontját és témáját hirdették ki, volt, hogy valaki felvetett egy-egy problémát, de nem ez volt a csoport célja.

Valamikor a két gyerekem születése között kezdtek el gombamód szaporodni az online mamiközösségek, ahol már több ezer fős társaság nyújt egymásnak segítséget és támaszt online. Ilyen például a hatalmas bázissal rendelkező La Mome mamifórum, amit Mádai Vivien hívott életre, vagy a ma már szintén több ezer fős társasággá duzzadt Mommynity is.

S hogy mi a titkuk? Fórumozó anyukákat kérdeztünk.

Hatékony és gyors segítség a négy fal között

„Nem vagy elzárva a gyerekkel, mint régen. Kinyitja a világot és őszintén tudod tálalni a problémáidat olyanoknak, akik megértenek” – foglalja össze rögtön a lényeget az egyik anyuka, Patrícia, aki azt is hozzáteszi, úgy látja, míg anyáink korosztályánál a kioktatás volt a jellemző, a mai mamik ezeken az online fórumokon hatékonyan, interaktívan és ami még fontosabb, gyorsan segítik egymást.

„A válaszok sokkal emberközelibbek és valóságosabbak, mint a szakkönyvek. Tudod, látod, ki válaszol. Sok hasznos infót lehet cserélni és támogatni is tudjuk egymást, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül az adott kérdéssel, problémával” – vallja egy másik fórumozó anyuka, Eszter, amit másik megszólalónk, Kata csak azzal egészít ki, hogy egyébként is az alulról szerveződő megoldások idejét éljük.

Szabó Anna Esztert, a Mommynity alapítóját is megkérdeztük, miért hozták létre a közösséget: „Tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül a gondolatainkkal, problémáinkkal és azt is, hogy más sem tökéletes. Régen a nők közösségekben éltek. Ehhez képest a modern társadalmi berendezkedés teljesen abnormálissá vált. Ezt a közösségi érzést akarjuk valahogy visszahozni a jelenbe, mint normalitást.”

Forrás:
Mamifórum

„Nem kerül semmibe és mindig kéznél van”

Ráadásul fontos az is, hogy az internet mindig kéznél van – világít rá a friss anyuka, Anikó: „Azért népszerűek az online mamiközösségek, mert nagyon kényelmes. Otthon ülök a nyekergő gyerekkel – bocsi, de nagyon hisztizik már napok óta és kicsit kivagyok –, és csak előveszem a számítógépet, nyomkodom, elütöm az időt. Nem kerül semmibe és mindig kéznél van.” Anikó azt is elárulta, ő inkább csak megfigyel, témát nem vet fel, de alkalomadtán kommentel.

Anna, a Mommynity egyik alapítója, aki kisfiát császármetszéssel hozta a világra, elárulta, gyakran látogat egy VBAC (császármetszés után természetes szülés) támogató csoportot is:

Ezt a csoportot napi szinten többször átfutom, mert igazi hős anyukák a tagjai, hihetetlen összetartó ereje van, elképesztő inspiráló történetekkel és tanulságokkal.

Egyik megszólaló anyukánk, Patrícia sok jó ötlethez és a gyerek gyógyításával kapcsolatos infóhoz is hozzájutott már az oldalon, míg más mami másképpen használja: „Én kevésbé gyereknevelési tanácsadásra vagy orvoshelyettesítésre használom, inkább abban szoktak a segítségemre lenni, ha keresek egy jó szakembert, könyvet, játékot, helyet. Ilyenkor jól jönnek a hasonló helyzetben lévő mamik tanácsai, akik saját tapasztalataik alapján ajánlanak” – avat be minket Eszter.

„Ez meg mi???!!!” – ja, csak egy kakis pelus

Most kicsit lebuktatom Esztert, a VOUS főszerkesztőjét, akinek ugyan nincs még gyereke, de az én meghívásomra tagja egy mamifórumnak. Na, és ami gyerektelen szemmel nézve ott megy, nagyon meghökkentő.

Esztertől többször kapok értetlen vagy teljesen elképedt screenshotokat Ez meg mi???!!! felkiáltással. Anyukaként nem hoz zavarba egy kakás pelenka látványa, még akkor se, ha arról a fórumon van egy kitett fotó. Hiszen igen, a mi gyerekünk is produkált már meghökkentő dolgot a pelenkába, amikor legszívesebben kétségbe esve rohantunk volna egy szakemberhez, hogy nyugtasson meg, a gyerek táplálásával és bélműködésével minden a legnagyobb rendben van. De láttunk már egészen közelről készített képet kipirosodott popsiról is. Engem ezek egyébként nem zavarnak a csoportokban, viszont tény, én ilyet sosem posztolnék még egy zárt mamiközösségbe se.

Ha a pelenkába varázsolt produktummal kapcsolatban bármi kérdésem felmerül, inkább felhívom a védőnőt, és maximum neki küldök róla képet, de nem posztolom ki.

Forrás:
Mamifórum

De miben rejlik a mamiközösségek titka?

A La Mome mamifórumhoz képest, ami ugye egy zárt csoport, ahol bárki indíthat témákat, a Mommynity kicsit másként, oldalként, több szerzővel működik. A szerzők bár ismerősök és barátok, egyetértés még köztük sincs mindenben: „Ócsai Dorka, aki osztálytársam volt az egyetemen, felkeresett, hogy létre kellene hozni egy közösséget. Mindketten beinvitáltuk azokat a lányokat, akikről úgy gondoltuk, hogy teljessé válna a csapat. Így került be Somlai Dudi, Pollák Vica és Kis-Várday Juli a képbe. Sok mindenben konszenzus van közöttünk, de vannak témák, amikben nagyon nem értünk egyet. Egymás között is hosszú tanulási folyamat, hogy bántás és ítélkezés nélkül folyjon le egy vita.” A mamiközösségek kulcsa pedig valószínűleg pontosan ebben rejlik: sokféle anya megtalálható benne, így mindenki kaphat megerősítést, visszaigazolást arról, hogy jól csinálja, amit csinál. Amit nekem a védőnőm mindig hangsúlyozott, hogy minden anya, minden gyerek más, ezért többféle jó megoldás van egy-egy gyereknevelési, anya-gyerek kapcsolati problémára, vagy éppen a hétköznapi kihívásokra. Ezt osztja egyébként Anna is:

Az anyákat rengeteg bírálat éri, ilyen helyzetekben muszáj megtanulni kommunikálni és helyretenni, hogy a másik mássága nem az én kudarcom vagy győzelmem.

– majd hozzáteszi, hogy a fórumukon ezért is bevett szokás, hogy ugyanazt a témát többen, külön bejegyzésekben dolgozzák fel.

Érdekes egyébként, hogy ezeken a fórumokon főleg a gyeden lévő, azaz 3 év alatti gyerekekkel rendelkező mamik vannak. Ők azok, akik aktívak, a témák nagy része és az eladó cuccok is nekik szólnak. Kata, akinek tízéves a fia, de tagja három fórumnak is, fel is veti:

„Kellene egy tíz pluszos mamiknak szóló csoport, mert engem itt a témák nem érintenek, és vásárolni sem tudok!” Igen, úgy tűnik, a mamifórumok valóban kelendő dolgok, minden korosztályban.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.