Egyéb kategória

Aki két éven keresztül gyalogolt, hogy eljusson Párizsba: Louis Vuitton mesébe illő története

Egy Louis Vuitton táska soha nem megy ki a divatból. A sötétbarna alapon világosbarna logókkal nyomott táskák ma is ugyanolyan divatosak, mint ötven évvel ezelőtt – és szinte biztos, hogy örökre azok is maradnak. Egy igazi fashionista bakancslistáján ott van egy eredeti Louis Vuitton táska birtoklása. Az „it bag”-ek jönnek-mennek, de ezek a darabok stabilan tartják az előkelő pozíciójukat. Ha valaki, hát Louis Vuitton a táskatervezés alfája és ómegája – akiről most mindent elárulunk.
vous - 2016.06.07.
Aki két éven keresztül gyalogolt, hogy eljusson Párizsba: Louis Vuitton mesébe illő története

Louis Vuitton története mesébe illő: a szegény vidéki fiú a divatvilág legnagyobbjai közé emelkedik kitartó munkájának, tehetségének és egy kis szerencsének köszönhetően.

Vigyázat! A mesékben a gonosz mostoha és az újrakezdés sem ritka.

Munkás szülők gyermeke volt

Forrás:
www.louisvuitton.com

A tervező 1821. augusztus 4-én született a kelet-franciaországi Anchay városában, munkáscsaládba. Apja földműves, anyja pedig molnár volt. Vuitton édesanyja meghalt, amikor a fiú 10 éves volt, ám apja hamar újraházasodott. Itt el is érkezünk az első mesébe illő (pontosabban csak mesékre jellemző) történéshez: apja egy olyan nőt vesz feleségül, aki a gonosz mostoha szerepét remekül hozza.

Párizsba – gyalog

Három évvel később – még gyerekként – a 13 éves Louis Vuitton megelégelte a mostohaanyai szigort és a vidéki életet, ezért elhatározta, hogy Párizsba költözik.

A közel 400 kilométeres út két évet vett igénybe – a szegény családból származó fiú ugyanis gyalog ment.

Céltudatos volt: az utazással eltöltött két év alatt alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Amikor megérkezett a francia fővárosba, egy utazóládákkal és csomagolással foglalkozó műhelyben kezdett dolgozni – ahol mindössze pár év is elég volt neki ahhoz, hogy a szakma legjobbjaként hivatkozzanak rá a városban.

Forrás:
Vogue

A császári udvar kedvence

1853-ban rámosolygott a szerencse: III. Napóleon és az udvartartása Párizs elhagyására készülődött, így felkérték a szakembert, hogy készítse el Eugénia francia császárné csomagjait. A feladat rengeteg további ajtót kinyitott Louis Vuitton előtt, és olyan szakmai magasságokba emelte, amikről korábban még csak álmodni sem mert: a francia arisztokrácia és társadalmi elit kedvence lett.

1854-ben feleségül vette a 17 éves Clemence-Emilie Parriaux-t, majd elhagyta a műhelyet, ahol addig dolgozott, és saját üzletet nyitott, amely a csomagolásra specializálódott. Saját utazótáskái forradalmasították a piacot: az addigi nehéz, domború tetejű (és ezáltal feleslegesen több helyet foglaló) bőröndök helyett könnyű, vászonból készült, lapos fedelű táskákat tervezett.

Innovatív utazótáskák

Az elkövetkező pár évben Vuitton tökélyre fejlesztette a tudományát: üzlete egyre innovatívabb és minőségibb termékeket kínált. A francia uralkodón kívül a spanyol király, az egyiptomi szultán és az orosz nagyherceg is rendelt tőle bőröndöket és utazótáskákat. Termékei nemcsak gyönyörűek, de strapabíróak és praktikusak is voltak.

1867-ben a párizsi világkiállításon munkáját bronzmedállal díjazták – ami ismét csak emelte a népszerűségét. Ekkora a francia arisztokrácia első számú kedvence lett.

5 érdekes tény a márkáról

1. A táskák víz- és tűzállóak

2. Kínában kétszer annyiba kerül egy LV táska, mint Franciaországban

3. Soha nincs leárazás az üzletekben

4. Ha valami nem kel el egy kollekcióból, azt visszaküldik a gyárba, ahol megsemmisítik

5. Az egyik leggyakrabban hamisított márka. A vállakról lógó LV táskák mindössze 1%-a eredeti

Lerombolt üzlet

Az 1870-1871 közötti porosz–francia háború megviselte Franciaországot. Párizs ostromakor pedig Louis Vuitton üzlete is odaveszett. Ám a háborút követően a tervező talpra állt, új üzletet építtetett Párizs egy előkelő negyedében. 1885-ben pedig az első külföldi üzletét is megnyitotta Londonban.

4 évvel később, 1889-ben ismét díjazták a párizsi világkiállításon – ezúttal aranymedált, azaz a legnagyobb elismerést kapta.

Neve ekkorra már egyet jelentett a minőséggel, az exkluzivitással és a luxussal. Aki táskából a legjobbra vágyott, az Louis Vuitton üzletébe ment.

Apáról fiúra

Vuitton egészen 71 éves koráig folytatta a munkát. 1892. február 27-én halt meg – a márka azonban örökké őrzi emlékét. Halálát követően fia, Georges Vuitton gondoskodott róla, hogy a brand méltó maradjon addigi hírnevéhez. Georges nemcsak az ikonikus LV printet alkotta meg, hanem azokat a táskafazonokat is, amelyek mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvendnek.

A divatház sötét- és világosbarna bőrkombinációja, csíkos-, kockás- és logóval ellátott mintái mind a márka védjegyét képezik.

Forrás:
www.louisvuitton.com

Ennek ellenére az egyik leggyakrabban hamisított márkáról beszélünk – igaz, a rengeteg hamisítvány is csak arról árulkodik, hogy az emberek rajonganak a Louis Vuitton termékeiért. Budapest is az élen jár az egy négyzetméterre eső kamu Louis Vuittonok terén – de ugyanígy a világ minden fővárosában megtalálhatóak az árusok, akik lepedőre terítve árulják a műanyag szagú, olcsó replikákat.

Nem csoda, hogy nyálcsorgatva nézzük ezeket a luxustáskákat: egy olyan márkáról beszélünk, amelyet még maga Coco Chanel, a divat nagyasszonya is előszeretettel viselt – a saját holmijain kívül.

Egy eredeti Louis Vuitton táska tényleg maga az elegancia és a kifinomult stílus. És persze most, a tervező élettörténetét megismerve már egy csipetnyi mese is a szegénylegényről, aki a semmiből indult és a végtelenig jutott.

Ajánlott cikkek