Egyéb kategória

A világ legsárosabb fesztiválja, amire Kim Kardashian mégis magas sarkúban megy – a Glastonbury története

A világ talán legnagyobb presztízsű fesztiválja, melynek a története a hetvenes évekig nyúlik vissza, de a mai napig iránymutató több szempontból is. Aki képben akar lenni az éppen aktuális zenei és divattrendekkel, tudni akarja, kik számítanak ma menőnek a nemzetközi celebvilágban, ne adj’ isten sárban dagonyázó fesztiválozókon akar kárörvendően nevetgélni, az június közepén a Glastonbury fesztivál eseményeit követi. Ha eddig nem sokat tudtál a kultikus fesztiválról, most segítek felzárkózni!
vous - 2016.05.20.
A világ legsárosabb fesztiválja, amire Kim Kardashian mégis magas sarkúban megy – a Glastonbury története

Ugorjunk vissza kicsit a kezdetekhez: miből is nőtte ki magát a ma már elképesztő méreteket öltő fesztivál? 1970-ben, egy évvel a legendás woodstocki fesztivál után, a hippimozgalom kellős közepén az angolok is megszervezték a saját Woodstockjukat, a Wight-szigeti fesztivált. Hihetetlen, de 600 ezer ember vett részt ezen a rendezvényen, itt játszotta utolsó jelentősebb koncertjét Jimi Hendrix, de a fellépők között volt a The Doors vagy épp a The Who zenekar is. Szintén ebben az évben egy másik angliai fesztiválon a Led Zeppelin is fellépett, szóval mondhatjuk, erős nyara volt a szigetországi hippiknek.

Buli a farmon

A Zeppelin koncert hatására Michael Eavis, a Glastonbury atyja kedvet kapott, hogy saját farmján rendezzen hasonló eseményt. 1970. szeptember 19-én, ha egyetlen nap erejéig is, de megtartották az első fesztivált a Worthy farmon. Akkor még Pilton Pop, Blues & Folk fesztiválként, hisz a farm az Anglia délnyugati részén lévő Pilton településhez esik a legközelebb.

A belépő mindössze egy font volt, ráadásul járt hozzá egy ingyen pohár tej is a mintegy 1500 vendégnek, akik bizalmat szavaztak az induló fesztiválnak.

Az egyik főfellépő eredetileg a Kinks lett volna, de a helyére a későbbi T.Rex elődje, a Tyrannosaurus Rex került.

A fesztivál új neve: Glastonbury

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Egy évvel később már Glastonbury néven robogott tovább a buli olyan nevekkel, mint a nemrég elhunyt David Bowie. Ebben az évben húzták fel először a fesztivál jelképének számító Piramis Színpadot, amit a gízai nagy piramis mintájára terveztek. Már ekkor körvonalazódott, hogy a Glastonbury esetében nem egyszerű zenei fesztiválról beszélünk. A szervezők a középkor művészetéből merítettek ihletet, költészetet, színházat, táncot csempésztek a programba.

A látogatók száma is megugrott, 12 ezer ember szórakozhatott teljesen ingyen. Ki tudja, miért, de ebben az évben nem szedtek belépőt.

7 év szünet

Ha a Glastonbury történetéről szóló képzeletbeli könyvünkben tovább lapozunk, jó pár üres oldal következik. Cirka 7 évre lehúzták a rolót, a tarisznyás fiatalok új fesztivál után nézhettek. Az évtized végétől visszatért minden a rendes kerékvágásba, ’79-től kezdve már csak 4-5 évente tartanak szünetet, hogy a talaj regenerálódhasson.

A szervezők már a kezdetektől komoly figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, a legtöbb feladatot önkéntesek látják el, így a bevételek nagy részét jótékony célra tudják felajánlani.

A celebvilág krémje

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Lehet, furcsán hangzik, de Glastonburyre a legtöbben nem a fellépők miatt váltanak jegyet. Jól mutatja ezt, hogy a tavalyi fesztiválra fél óra alatt kelt el 120 ezer jegy, bőven azelőtt, hogy kihirdették volna az első neveket.

Ahogyan a Szigetre is kilátogat a magyar celebvilág nagy része – ha csak azért is, hogy a dögunalmas VIP-ben igyon egy viszkikólát –, úgy a Glastonburyn való részvétel is presztízskérdés az angol hírességeknél.

Na meg persze a lényeg, hogy ki miben teszi tiszteletét a legendás rendezvényen. A gumicsizma annyira alap, hogy épeszű ember másban nem is vág neki a sártengernek, hacsak nem Kim Kardashian, akinek sikerült magas sarkúban érkeznie tavaly Kanye West oldalán.

Forrás:
iStock

Mivel Angliáról beszélünk, szinte biztos, hogy számítani kell esőre, így a rutinosak vízálló szettben küzdenek a természeti elemekkel, de rengetegen teljesen indokolatlan jelmezekben csapatják.

Zene, kultúra, buli

Glastonbury az a hely, ahol az egyik sátorban Stephen Hawking beszél gravitációs elméletekről, egy másik színpadon a dalai láma tart beszédet örömről, mialatt az önmagát a bolygó legnagyobb élő rocksztárjának nevező Kanye West rommá égeti magát, ahogy próbálja elénekelni a Queen egyik ikonikus dalát.

Minden évben nagy várakozás előzi meg a headlinerek bejelentését, hisz komoly elismerésnek számít, ha valaki színpadra léphet a Glastonburyn – ami idén június 22. és 26. között kerül megrendezésre.

Az eddig kiszivárgott fellépők között olyan nevek vannak, mint Adele, a Muse és a Coldplay, de ott lesz a Budapesten is koncertet adó Foals, PJ Harvey, a ZZ Top és a Last Shadow Puppets is.

Ajánlott cikkek