Egyéb kategória

Ti is képesek vagytok rendet tartani – eláruljuk, hogyan!

Ha ti is csodálattal vegyes féltékenységgel néztétek Monica Gellert a Jóbarátokban – és nem a szépségét irigyeltétek tőle, hanem azt, hogy milyen rendszerető, akkor ez a cikk nektek szól. A rendetlen emberek szinte képtelenek megérteni, hogy van valakinek annyi önkontrollja, hogy még a legfárasztóbb nap után se hagyja ott a ruháit a földön, vagy hogy képes még akkor is elmosogatni, mikor mindent úgy hagyni, ahogy van, sokkal kényelmesebb. Vagy mégsem?
vous - 2016.05.16.
Ti is képesek vagytok rendet tartani – eláruljuk, hogyan!

Biztos emlékeztek még Emcsi cikkére arról, hogy milyen rendetlen lánynak lenni, és azt is biztosra veszem, hogy sokan hasonlóan éltek, hiszen kinek van ideje mindennap mindent szép rendben és tisztán tartani, mikor alig látszunk ki a feladatok alól? Ráadásul sokan azt gondoljuk – bevallom, köztük én is –, hogy a rend szép ugyan, de annyira nem praktikus, mert kinek van ideje a reggeli rohanásban megtalálni a szín és kategória szerint tíz csoportba szortírozott felsők közül azt, amit félálomban kitalált magának? Tény azonban, hogy a másik oldalnak is vannak érvei. Következzenek most az amellett szóló érvek, hogy miért éri meg rendszeretőnek lenni.

1. Találjátok ki a dolgok helyét!

Ha rendetlenek vagytok, akkor nagy az esélye annak, hogy ott hagyjátok a dolgokat, ahol épp utoljára használtátok őket – és ha nagyon nagyon rendetlenek vagytok, ez a hely legtöbbször a föld. Ezen segíthet az, ha rászántok egy délutánt, és kitaláljátok, hogy hol van a helye azoknak a dolgoknak, amiket eddig a földön, a hűtő tetején vagy a fotelben tartottatok. Ha ezt megteszitek, akkor kénytelenek lesztek oda visszatenni őket, ahova tartoznak, ráadásul így azt is tudni fogjátok, hogy mi hol van. Az pedig nem is olyan rossz érzés, nem?

Forrás:
Giphy

2. Készítsetek tervet!

Ahelyett, hogy panaszkodtok a takarításról, amit nem csináltok, üljetek le, és készítsetek egy tervet. Kezdetnek az is elég, ha három dolgot tűztök ki célul, amit ki akartok takarítani egy nap, és nem kell hogy ezek egész szobák vagy nagyobb területek legyenek. A tűzhely például bőven megteszi, vagy akár annyi is, hogy beakasztjátok a kabátotokat a szekrénybe, miután hazaértek. A rendszerezés és az előre kitűzött, világos feladatok meg fogják könnyíteni a dolgotokat: nemcsak a sok teendőt fogjátok látni, aminek neki sem szeretnétek kezdeni, hanem a konkrét feladatokat – ezeket pedig könnyebb elvégezni.

3. Mindig tisztítsatok meg egy dolgot a szobában, ahová beléptek!

Ha még mindig irtóztok a takarítástól, ráadásul azt sem tudjátok, hol kellene kezdeni, tartsátok be ezt a szabályt: mindig tisztítsatok meg egyetlen dolgot a szobában, ahová beléptek. Így lassan, de egy idő után biztosan csillogni fog az adott helyiség, ráadásul ti is jobb háziasszonynak fogjátok érezni magatokat, ha mindig jobb állapotban hagytok ott egy szobát, mint ahogy találtátok.

Forrás:
Giphy

4. Ne hagyjátok, hogy gyűljenek a teendők!

Lehetséges, hogy azért utáltok takarítani, mert mindig hagyjátok, hogy összegyűljön annyi feladat, amit tényleg egy egész hétvégéig tart megcsinálni. De higgyétek el, ha rendszerességet visztek a dologba, akkor sokkal könnyebb lesz minden, és egy csomó olyan helyet fogtok találni a lakásban, amihez hozzá sem kell nyúlni, mert még látszik az előző takarítás eredménye!

5. Szortírozzátok a tárgyaitokat!

Az egyik oka lehet annak, hogy nem szerettek rendet rakni, hogy egyszerűen túl sok kacat gyűlt össze a lakásban. Ezért nem árthat átgondolni, hogy mire van szükségetek, és mik azok a tárgyak, amiket nyugodtan ki lehet dobni. Ha utóbbi gondot okozna nektek, kövessétek csak az „egy be, egy ki” szabályt: ha vesztek vagy kaptok egy új tárgyat, egy réginek mennie kell.

6. Tegyétek élvezetessé!

Nincs megtiltva, hogy hallgassatok egy kis inspiráló zenét vagy igyatok valami finomat takarítás közben. Így mindenkinek jobb: nektek is és az otthonotoknak is, ráadásul nem fogjátok úgy érezni, hogy feladatot teljesítetek, sokkal inkább olyan érzés lesz, mintha szórakozás közben pár percet hasznos tevékenységre fordítanátok.

Forrás:
Giphy

7. Alakítsatok ki rutint!

A takarításnak vagy a rendrakásnak nem kell hogy saját ideje legyen, meg lehet csinálni ezeket a dolgokat akkor is, amikor épp aktuális, ráadásul így sokkal rövidebb ideig tart. Például ha főztetek, töröljétek le a pultot és mossátok át szivaccsal a tűzhelyet – így nem lesz ideje odaragadni az ételmaradéknak, szóval tesztek egy szívességet jövőbeli éneteknek. Ha hozzászoktok ezekhez az apró mozdulatokhoz, amik igazán semmibe nem kerülnek, észre sem fogjátok venni, és már takarítotok.

Ajánlott cikkek