Egyéb kategória

Megvan, miért kell pisilnünk a csöpögő csaptól!

Békésen fekszetek az ágyatokban. Már majdnem elalszotok. Aztán egyszer csak meghalljátok a világ egyik legidegesítőbb hangját: a folyó vizet. Ez az egyetlen dolog képes arra, hogy egyik pillanatról a másikra úgy érezzük, MAJD BEPISILÜNK!
vous - 2016.04.27.
Megvan, miért kell pisilnünk a csöpögő csaptól!

De mégis miért? Mit csinál a testünkkel a csöpögő víz? Miért kell minden alkalommal pisilnünk, mikor meghalljuk, hogy csöpög a csap? A pszichológusok és a neurológusok úgy vélik, hogy mindez csak a fejünkben létezik. Az agyunk ugyanis a víz folyásáról a pisilés folyamatára asszociál – írja a Hello Giggles.

Az orosz pszichológus, Ivan Pavlov számunkra a tökéletes példa. Emlékeztek még az 1980-as kutyás kísérletére? A lényege, hogy éhes kutyának ételt mutatott, és természetesen megindult a nyálelválasztás. Majd ezután az étel látványához csengőszót is társított, és a nyálképződés egy idő után a csengő hangjára is megindult, akkor is, ha az állat nem látott eledelt. A kutya tehát a csengő hangját az étel látványával társította, és ugyanúgy reagált rá – ez a feltételes reflex.

Forrás:
pixabay.com

Pontosan ugyanígy működik ez a folyó vízzel és a pisiléssel. Ugyanúgy csobog, mint a víz, majd lehúzzuk a vécét, és kezet mosunk. Ezeket a hangokat mind-mind a pisiléshez kötjük, így amikor meghalljuk őket, reflexszerűen arra asszociálunk. Talán ez lehet a magyarázat arra is, hogy milyen sokan pisilnek zuhanyzás közben…

Ajánlott cikkek