Egyéb kategória

Egy tornatanárnő mentette meg a Budapesten összeesett férfi életét

Ti mit csinálnátok, ha valaki előttetek esne össze az utcán? Ha tudjátok is, mit kell tenni ilyen helyzetben, lenne annyi lélekjelenlétetek, hogy a segítségére siessetek, vagy a döbbenettől földbe gyökerezne a lábatok? Tímeának volt, és azonnal elkezdte újraéleszteni Vilmost, aki Budapest utcáján esett össze azonnali szívmegállás következtében.
vous - 2016.04.21.
Egy tornatanárnő mentette meg a Budapesten összeesett férfi életét

Halász Vilmos 2016. április 9-én Budapesten, a Thököly és Szabó J. utca sarkán esett össze. A járókelők közül többen igyekeztek a segítségére sietni, de a hirtelen döbbenettől nem tudtak cselekedni. Balika Tímea, testnevelő tanárnő egy autóból kiszállva rögtön észlelte, hogy nagy a baj, ezért azonnal megkezdte az életmentést. Folyamatos szívmasszázst alkalmazott, és értesítette a mentőket – a mentőhívás hét lépéséről egyébként már korábban írtunk nektek. A mentőorvossal telefonon kapcsolatban maradva 13 percen keresztül követte az utasításaikat. Olyan szakszerűen hajtotta végre, hogy a kiérkező mentőknek sikerült a férfi állapotát stabilizálni.

Rajtatok is múlhat egy másik ember élete – Tanuljátok meg velünk az életmentő technikát!

Évente 26 ezren halnak meg hazánkban hirtelen szívhalál miatt. A szív leállása azonban nem jelentené automatikusan a véget. Az esetek jelentős részében visszahozható lenne az illető, ha a bekövetkezett szívhalál első két-három percében olyan segítséget kaphatna, amilyenre bárki képes. Tini cikkéből mindent megtanulhattok!

A férfi a kórházba szállítást követően műtéten esett át, majd 48 óráig altatásban tartották. Miután felébredt, kiderült, hogy semmiféle neurológiai károsodást nem szenvedett, amely az orvosi szakvélemények alapján egyértelműen annak köszönhető, hogy Tímea hibátlanul végezte az életmentést.

Tímea a kórházban folyamatosan érdeklődött Vilmos állapotáról, majd meg is látogatta őt. A férfi lánya a Facebookon mondott neki köszönetet:

Az eset valóban példaértékű, tanuljatok belőle ti is!

Ajánlott cikkek