Egyéb kategória

Röhög rajtunk Anders Breivik – de meddig védjenek emberi jogok egy terroristát?

Pert nyert a norvég állam ellen Anders Breivik, a norvég tömeggyilkos, aki azért fordult bírósághoz, mert az európai emberjogi konvenciókkal összeegyeztethetetlennek tartotta azt, hogy öt éve magánzárkában tartják (értsd: napi 22 órán keresztül egyedül van kényelmes, jól felszerelt cellájában, az őrök is csak üvegfalon keresztül kommunikálhatnak vele). És amíg ő röhög a bíróságon és rajtunk, mi magyarázatot keresünk.
vous - 2016.04.21.
Röhög rajtunk Anders Breivik – de meddig védjenek emberi jogok egy terroristát?

Az, hogy Anders Breivik pert nyert a norvég bíróság ellen, sok kérdést vet fel. Vajon ugyanolyan emberi jogok illetnek egy több tucat embert ideológiai okokból hidegvérrel lemészárló terroristát, mint bárki mást, aki bűncselekmény miatt börtönbe kerül? Ez talán sokakban megfogalmazódott, és Európa új választ vár.

Az alaptétel az, hogy minden embert kivétel nélkül születésétől fogva véd az Emberi Jogok Európai Egyezménye, amit az Európa Tanács még 1948-ban fogadott el. Maguk az emberi jogok olyan alapvető polgári és politikai jogokat foglalnak magukba, mint az élethez vagy a szabadsághoz való jog, a vélemény és kifejezés szabadsága, a törvény előtti egyenlőség, valamint a gazdasági, szociális és kulturális jogokat, például a kulturális életben való szabad részvétel joga, élelemhez, neveléshez és munkához való jog. Amikor ezeket az emberi jogainkat hazánk nem veszi figyelembe, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhatunk jogorvoslatért.

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata természetesen a bűncselekményt elkövetőket is védi. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az egyezmény tiltja „az embertelen vagy megalázó bánásmódot és büntetést”. A II. világháború óta számos kutatás bizonyította, hogy az ilyesfajta gyakorlat egyébként sem hatékony: az ilyen körülmények között tartott foglyok nemcsak hasznos munkát nem képesek végezni fogvatartásuk ideje alatt, de későbbi integrálásuk a társadalomba csaknem lehetetlenné válik. Márpedig a büntetésvégrehajtásnak ez is fontos feladata lenne: felkészíteni a rabot arra, hogy egy napon – a büntetése letöltését követően – újra emberek között élhessen, dolgozhasson, és alkalmas és hajlandó is legyen erre a fajta együttélésre.

Van azonban egy óriási kérdés, ami valószínűleg nem csak bennem fogalmazódott meg: megilletheti-e ez a fajta emberjogi védelem a terroristát? A cikk folytatásáért és a lehetséges válaszért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.