Egyéb kategória

Félelmetes: korabeli képek a Vezúv 110 évvel ezelőtti kitöréséről

1906 áprilisa – 34 év után ismét kitört a Vezúv, újabb lávafolyamot és vulkáni hamuzáport zúdítva a környékbeli településekre. A Pompejit, Herculaneumot, Oplontist és Stabiaet 79-ben elpusztító tűzhányó április 21-én csendesült el. A katasztrófáról a Vasárnapi Újság több számában is beszámolt – a 110. évfordulón korabeli híradásainak első képeit mutatjuk.
vous - 2016.04.18.
Félelmetes: korabeli képek a Vezúv 110 évvel ezelőtti kitöréséről

A Vezúv 1906. április eleji kitöréséről először 15-én adott hírt a Vasárnapi Újság:

„A Vezuv rettegést és iszonyatot keltő módon működik. Az egész környéket éjjeli sötétségbe borítja a felhőkig emelkedő sűrű füstoszlop, a kráter tufa-darabokat lök a magasba s a hamu sűrű eső alakjában hull alá.”

A többi képet a Kultjelző oldalán találjátok!

Forrás:
http://www.konyvjelzomagazin.hu
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!