Egyéb kategória

A legnagyobb korkülönbségek magyar költők és szerelmeik között

Még manapság is gyakran megbotránkoznak azon, ha egy kapcsolatban nagy a korkülönbség. Ám ez nem új keletű, a magyar irodalomban is számos példa volt arra, hogy egy költő vagy író jó pár évvel idősebb, vagy éppen fiatalabb volt párjánál.
vous - 2016.04.18.
A legnagyobb korkülönbségek magyar költők és szerelmeik között

A kor csak egy szám, ami a szerelemben nem számít. Tény, hogy a szerelem sok mindent legyőz, legalábbis volt néhány olyan magyar költő és író, aki így gondolta. Íme, a top 3 legbotrányosabbnak számító szerelmek a magyar irodalomban.

1. Ady Endre és Boncza Berta (Csinszka)

Boncza Berta és Ady Endre között 17 év korkülönbség volt. A költő 1914-ben ismerkedett meg Csinszkával, bár a fiatal lány már 1911 óta írta rajongó leveleit Adynak. Az ekkorra már súlyos beteg költő 1915-ben vette feleségül, de házasságuk nem volt igazán boldog. Gyermekük a költő betegsége miatt nem születhetett, közös életüket megnehezítette Csinszka nehéz természete is. Ady rettegett attól, hogy a lány elhagyja. Ez azonban nem következett be, Csinszka a haláláig vele maradt.

Forrás:
Wikipédia

2. Vörösmarty Mihály és Csajághy Laura

A költő épp Bajza Józsefékhez tartott ebédre, ahova otthoni ruhában, kopottas házikabátjában nyitott be, majd földbe gyökerezett a lába, sarkon fordult és hazasietett. Később legszebb öltözékében tért vissza, elnézést kért az udvariatlanságért, és bemutatkozott a Bajzáéknál vendégeskedő fiatal lánynak, Csajághy Laurának. Vörösmarty első látásra beleszeretett a fekete hajú, ragyogó szemű, karcsú lányba, ám vonzalmát jó ideig magában tartotta, nem akarta elvenni a nő fiatalságát. Laura először megilletődött attól, hogy egy ilyen nagy költő szerelmes belé, aztán a 26 évnyi korkülönbség miatt aggódott, végül azonban beadta a derekát. A boldogító igent 1843. május 3-án mondták ki.

3. Faludy György és Kovács Fanny

Az egyik „legextrémebb eset” Faludy György kapcsolata volt, aki a nála 65 évvel fiatalabb Kovács Fannyt vette el feleségül 2002-ben. Szerelmüknek végül a költő halála vetett véget 2006-ban.

Most, halálának tizedik évfordulóján, a könyvfesztiválon jelenik meg új kötete, Versek 1956–2006 címmel. Verseiben – melyeket diákkorától kezdve egészen haláláig írt – megtalálható a széles körű műveltség és világlátottság, a szépség iránti vonzódás és a kiapadhatatlan, sok szenvedésen érlelődött humanizmus. De ugyanígy a különböző szerepekkel való játék, a fordítás és átköltés közti határvonal elmosódása is, melyek már fiatalon megalapozták hírnevét. És hogy mit üzen nekünk ma Faludy György? Itt megtudhatjátok! Ha pedig szívesen díszítenétek az otthonotokat egy idézettel tőle, töltsétek le a költészet napjára készült képeslapunkat!

Nemzetközi Könyvfesztivál

Az UNESCO azzal a kéréssel fordult a könyves társaságokhoz, győzzék meg kormányaikat arról, hogy április 23-át, Szent György napját hivatalosan nyilvánítsák a Könyv és a Szerzői Jog Világnapjává. Magyarország az elsők között csatlakozott a világnap új intézményéhez. 1995 áprilisától a könyvfesztivált a könyvet és alkotóját elismerő világnap jegyében, régi katalán szokás szerint könyv és vörös rózsa kölcsönös ajándékozásával indítják. idén 2016. április 21. és 24. között 23. alkalommal rendezik meg Budapesten.

Ajánlott cikkek