Egyéb kategória

Drága a repjegy Japánba? Így juthattok el mégis a szigetországba

Bevallom őszintén, sosem állt hozzám közel a japán kultúra, de tisztában vagyok vele, hogy hazánkban is rengetegen vannak, akiknek nem csak a szusi jut eszükbe az ázsiai szigetországról. Japánban a tavasz a cseresznyevirágzásról szól, mai napunk apropóján pedig én is kilátogattam a budapesti Sakura Ünnepre.
vous - 2016.04.16.
Drága a repjegy Japánba? Így juthattok el mégis a szigetországba

Japánban körülbelül márciustól április végéig virágzik a sakura, magyarul cseresznyefa. Olyannyira fontos időszak ez a japánoknál, hogy hanami néven külön virágnézős ünnepségeket szerveznek. Ez lehet csak egy séta a fák alatt, de sokan ilyenkor piknikezni mennek a parkokba, hogy csodálhassák a rövid ideig tartó jelenséget.

Szerencsére nem kell Japánig utaznunk, hogy részesei lehessünk a hanaminak.

2007 óta az ELTE Füvészkertben is rendszeresen megrendezik a Sakura Ünnepet.

Két hétvégén keresztül különböző programokkal várják az ázsiai kultúra iránt érdeklődőket, és hozzám hasonlóan azokat is, akiket csak a virágzó fák látványa vonz az eseményre.

Hiába volt hét közben szinte nyári meleg, vasárnap délután szürke, borult idő vehette el sokak kedvét, hogy kilátogassanak a programra. Már a metrón elkönyveltem magamban, hogy biztos csak pár lézengő japán szakossal fogok találkozni, ezért is ért váratlanul, amikor kígyózó sor fogadott a Füvészkert előtt. A szervezők számíthattak a nagy érdeklődésre, mert két pénztár is segítette a gyors bejutást.

Pár perc Japán

A kapuban japán ruhába bújt lány adott útbaigazítást az érkezőknek, merre induljunk, mit érdemes megnézni. Épp akkor érkeztem, amikor az Ázsiai kertben egy zenei bemutató kezdődött, Keidzsiró Takaku samiszenen, egy háromhúros japán hangszeren játszott, és énekelt, míg Kenéz László a sakuhacsi nevű bambuszfurulyát mutatta be a közönségnek.

Sose hallottam még élőben ilyen zenét, a cseresznyefákkal a háttérben pár percig tényleg Japánban éreztem magam.

Forrás:
Megyesi Judit

A gyerekek körében az origami és a go nevű táblajáték volt a legnépszerűbb. Az elejtett félmondatokból ítélve volt, aki sakknak hitte, más dámának, de szemmel láthatóan a kicsiket és nagyokat is lekötötte a több ezer éves játék.

Sokan egy kis spirituális feltöltődésért álltak sorban, mert ilyenre is lehetőség volt a Sakura Ünnepen. Egy japán eredetű kézrátételes gyógymódot, a reikit lehetett kipróbálni.

Először furcsán néztem, mert kívülről csak annyit látni, hogy sorban ülnek az emberek, és valaki a hátukra vagy a fejükre tapasztja a tenyerét. Viszont amikor később újra arra jártam, úgy láttam, hogy mindenki kellően átszellemült. Fogalmam sincs, mit érezhettek, de valószínűleg működött a „kezelés”.

A spirituális kokeshi babák

Mielőtt hazafelé vettem az irányt, megnéztem a különleges antik kokeshi babák kiállítását, és elolvastam pár haikut, hisz így volt teljes a „japán” kiruccanásom. Ezek a fából készült babák Japán északi részéről származnak. Elnagyolt fejjel, néhány ecsetvonással ábrázolt arccal és végtagok nélküli testtel rendelkeznek.

A babák gyermekjátékokként is funkcionálnak, de spirituális jelentőséggel is bírnak: a babona szerint jó benyomást tesz az istenekre, ha egy gyermek kokeshivel játszik a házban.

Mondanom sem kell, hogy az esemény középpontjában a virágzó fák álltak, #cseresznyevirág, #sakura és hasonló hashtagekkel ellátott szelfik százai kerülhettek fel a nap folyamán Instára. Én mégis azt mondom, ezt az élményt ne az Instán keressétek, hanem tapasztaljátok meg személyesen.

Ha ti sem akartok lemaradni a cseresznyefák virágzásáról, siessetek, hisz már csak egy-két hétig virágoznak ilyen szépen a fák, most érdemes megnézni! A Sakura Ünnepen ezen a hétvégén is hasonló programokkal várnak mindenkit, irány a Füvészkert!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.