Egyéb kategória

„Olyan, mint az élet: rövid és gyönyörű” – Japán cseresznyevirágzás testközelből

Takács Nóra operatőre és egyben jó barátja, Gábor hat csodálatos napot tölthetett Japánban, ahol testközelből csodálhatta meg a cseresznyefák virágzását. Erről beszélgettem vele.

vous - 2016.04.16.
„Olyan, mint az élet: rövid és gyönyörű” – Japán cseresznyevirágzás testközelből

A különleges kimonók, az isteni szusi és a gyönyörű cseresznyefák virágai – ezek jutnak először eszembe, amikor Japánra gondolok. Mint tudjuk, éppen annak az időszaka van, amikor a cseresznyefák mesés virágai kinyílnak. Kevés olyan lélegzetelállító dolog jut eszembe, ami felérhetne ezzel a látvánnyal. Nos, Gábor, Takács Nóra operatőre személyesen is láthatta Tokióban a rózsaszín pompába öltözött fákat, így nem csupán az út során készült képeket csodálhatjátok meg, de az élményről is mesél nektek.

Forrás:
Molnár Gábor

Az emberek nagy része Japánhoz köti ezeknek a fáknak a különleges virágzását, pedig tulajdonképpen semmiben sem különbözik a japán cseresznyefák virágzása az itthoni fákétól – szögezi le Gábor. Az egyetlen fő különbség az, hogy ott ez az időszak ünnepnek számít, melyet az ázsiai kultúra régóta nagy becsben tart.

Úgy tartják, hogy a cseresznyefák virágzása olyan, mint az élet: rövid és gyönyörű

– osztotta meg Gáborral egy helyi lakos. Így a japán emberek valójában az élet szépsége előtt tisztelegnek a fák virágzásának ideje alatt. Ráadásul nem csak ők, hiszen a világ minden tájáról érkeznek ide turisták, hogy megcsodálhassák ezt a természeti csodát. Ilyenkor hagyomány, hogy mindenki kimegy a parkokba, sokan akár népviseletben, azaz kimonóban tisztelegnek az élet előtt.

Forrás:
Molnár Gábor

Természetes látvány, hogy az emberek a fák alatt piknikeznek, esznek-isznak, és jól érzik magukat a családjukkal. Estére a legtöbb fát ki is világítják, hogy akár még sötétben is lehessen gyönyörködni bennük. Gábor meglepődve tapasztalta, hogy a japán emberek magát a fa termését, a cseresznyét nem szedik le, amikor az már megérik, ők ugyanis tényleg csak a virágjaikban lelik örömüket.

Forrás:
Molnár Gábor

Érdemes Japánt felvenni a bakancslistátokra már csak a virágzás miatt is, hiszen nemcsak a szemet, de a lelket is gyönyörködteti!

Ajánlott cikkek