Egyéb kategória

Mi történik a diagnózis után? – mentális bokszkesztyű a betegségben

Sokkoló, megrázó élmény azzal szembesülni, hogy valamilyen súlyos, életet veszélyeztető betegségben szenvedünk. Megáll a világ, hirtelen fényévnyi távolságra ugranak a megszokott mindennapok és olyan alapvető fogalmak értékelődnek át, mint az én vagy a jövő. A különböző kezelésekben és terápiákban való részvétel mellett a pszichológiai feldolgozás is komoly feladatot róhat a betegekre.

vous - 2016.04.10.
Mi történik a diagnózis után? – mentális bokszkesztyű a betegségben

Mint ahogy más-más a kézírásunk, úgy abban is különbözünk, hogyan reagálunk a krízishelyzetekre. Mindenki rendelkezik saját, egyedi megküzdési stílussal: eltérő eszközökhöz és stratégiákhoz nyúlva próbálunk szembenézni a fenyegetésekkel.

Forrás:
iStock

Biztosan akad köztetek olyan, aki hajlamos elfojtani a problémáit, mintha mi sem történt volna, más azonnal A, B és C akciótervet gyárt fejben vagy megosztja a nehézségeit a családtagokkal, barátokkal. Jöjjön szembe bármilyen probléma, ez a karakterisztikus „pszichológiai bokszstílus” határozza meg a reakciónkat, és ez történik akkor is, amikor valakinél életet veszélyeztető egészségügyi állapotot diagnosztizálnak.

Pszichoszociális adaptáció

A krízishez való hozzáállásunkban tehát nagy szerepet játszik ez a jellemzőnk, és nagy változatosságot mutat az is, ki hogyan alkalmazkodik a kór tényének feldolgozásával és a kezeléssel járó megpróbáltatásokhoz. A szaknyelv pszichoszociális adaptációnak nevezi ezt a folyamatot, amely többféle módon mutatkozik meg az érintettek életében.

Az alkalmazkodás sikerét jelzi, hogy az illető a diagnózis sokkja ellenére vissza tud találni a mindennapokba és a terápiához igazítva aktívan folytatni a megszokott tevékenységeit. Meg tud birkózni az érzelmi stresszel és a lehető legkevésbé változnak meg a szerepei, azaz valaki nem csupán betegként látja saját magát, hanem mellette megmarad barátnőnek, feleségnek, diáknak, tehetséges festőnek, kiváló tanárnak, testvérnek.

A megfelelő alkalmazkodás azért is fontos, mert a negatív érzelmi állapotok kihatnak a páciensek életminőségre.

Jó hír, hogy a megküzdési stílus nem egy merev, rugalmatlan adottság, és kognitív technikákkal, a stresszkezelési készségek fejlesztésével formálható – ha úgy tetszik, járhatunk pszichológiai bokszedzésekre.

Meditáció

Bizonyítottan segít például a Magyarországon is tanulható tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentés (Mindfulness Based Stress Reduction, MBSR).

Egy operáción átesett, mellrákos nőket vizsgáló kutatás például kimutatta, hogy a meditációs technikát gyakorló betegek nemcsak hatékonyabban küzdenek meg, de bizonyos területeken jobbnak is érzik az életminőségüket, és jobb immunfunkciókat mutatnak azon társaiknál, akik nem éltek az MBSR lehetőségével.

A rákbetegek körülbelül fele belső erőforrásainak köszönhetően komolyabb mentálhigiénés támogatás nélkül is képes pszichésen megbirkózni a diagnózissal, míg a többiek kifejezetten igénylik a szakember – pszichológus, pszichiáter – segítségét. Ha egyedül nem megy, ma már szerencsére számos helyen kereshetünk edzőt a betegség elleni harc pszichológiai részében.

Ajánlott cikkek