Egyéb kategória

Egy tárgy a lakásotokban, ami még a vécéülőkénél is koszosabb – mi az?

Tudom, nem akartok ilyesmit hallani, de az íróasztalotok valószínűleg koszosabb, mint a WC-ülőkétek. Annyira, hogy a tudósok szerint jobban jártok, ha a fürdőszobában ebédeltek, mint az íróasztalotok fölött! Azon kívül, hogy a nap folyamán annyiszor mostok kezet, ahányszor csak lehet, mást is tehettek: takarítsátok rendszeresen az íróasztalotokat, most azt is megtudhatjátok, miért.
vous - 2016.04.04.
Egy tárgy a lakásotokban, ami még a vécéülőkénél is koszosabb – mi az?

A tollak és a ceruzák, valamint az egér és a billentyűzet, amiket mindennap használtok anélkül, hogy tudatosulna bennetek, ártatlannak tűnnek ugyan, de valójában tele vannak bacilusokkal. Ráadásul ha gyakran esztek az íróasztalotoknál, hogy ne kelljen megszakítani a böngészést, esetleg a munkát, jobb, ha tudjátok, hogy a morzsák elősegítik a baktériumok elszaporodását. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy a bacilusfóbiások és a tisztaságmániások kiakadjanak, de még ennél is tovább megyek: egy kutatás szerint 5 felnőttből 1 kihagyja a kézmosást a mosdó használata után – írja a Mind Body Green.

Ha el akarjátok kerülni a betegségeket és a fertőzéseket, először is tudatosan figyeljetek oda arra, hogy minél többször mossatok kezet a nap folyamán. Ha kezet mostok, miután a tömegközlekedési eszközöket összefogdosva hazaértetek, illetve megmossátok minden étkezés és pisilés után is, egy idő után szinte érezni fogjátok, ha a kezetek nem tiszta – így többször mossátok majd. Másodszor pedig tisztogassátok le az asztalotokat minél többször! Elég pár könnyed mozdulattal, amit minden héten elvégezhettek – ennyi még az ebédszünetetekbe is belefér! Különben…

16 millió bacilus tekinti majd otthonának a billentyűzeteteket

Bizony, és gondoljatok bele, hogy mennyit pötyögtök rajta egy nap! Az Arizonai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a számítógépek billentyűzete ötször annyi baktériumnak ad otthont, mint egy WC-ülőke: találtak többek között kólibaktériumokat, Staphylococcus aureust és Enterobacter fajokat is – írja a Semmelweis figyelő. Érdemes elgondolkoznotok egy vákuumos billentyűzet-tisztítón, mivel a bacik nagy része a billentyűk alatt húzza meg magát, ezt a területet pedig máshogy nehéz tisztán tartani.

Forrás:
Giphy

A megfázást kiváltó bacik két napig is életben maradnak az egéren és a billentyűzeten

Ha nem akartok hetente kidőlni a munkából, tegyetek magatoknak egy szívességet, és tartsátok az asztalotokat tisztán a téli hónapokban! Habár a megfázást több mint 200 vírus és számos baktérium is kiválthatja, a leggyakoribb kórokozója a rhinovírus, ez pedig két teljes napig is életben marad számítógépes eszközeinken, mint az egér vagy a billentyűzet.

Forrás:
Giphy

Az íróasztalfiók nem a legjobb hely az uzsi tárolására

Mi sem természetesebb, mint hogy az otthonról hozott ebédet vagy uzsonnát az íróasztalfiókunkba süllyesztjük, hogy ne csorogjon utána a nyálunk, míg el nem jön az ebédidő. Csakhogy! A sok morzsa ott marad a fiókban, így kétszer annyi baci fog elszaporodni, mint tiszta helyeken. Fontos, hogy ezeket a részeket se hagyjátok ki takarításkor!

Forrás:
Giphy

A telefonunk is ellenünk van

Mind a mobilotok, mind a munkahelyi telefonotok veszélyes, ugyanis nemcsak átlagos mennyiségű baktérium borítja, de más veszélyes bacikat is terjeszthet. Ezért részben mi is felelősek vagyunk: ha nem mosunk kezet rendszeresen, a telefonunkat is beszennyezhetjük. Az Arizonai Egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy egy telefonon akár tízszer annyi gyomor-bélrendszeri betegséget okozó baktérium található, mint egy átlagos WC-ülőkén. Ennek tudatában talán átértékelitek azokat az éjszakába nyúló, hosszú beszélgetéseket. De nem kell megijedni, van megoldás: tisztítsátok a telefonotokat antibakteriális kendővel, utóbbi egyébként a laptopotokkal is csodát tehet.

Forrás:
Giphy

Még rá is segítünk a sok arcfogdosással

Egy kutatás szerint 16-szor érintjük meg az arcunkat óránként – írja a Bustle, szóval egyáltalán nem mindegy, hová nyúltunk előtte!

Forrás:
Giphy

Takarításra fel!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon