Egyéb kategória

Bagaméri tényleg létezett? – A 80 éves Csukás Istvánt köszöntjük

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli szombaton Pom-Pom, Oriza-Triznyák, Gombóc Artúr és Ágacska „szülőatyja”, Csukás István. Az ország egyik legnépszerűbb író-költőjét a gyerekek gyakran Süsü bácsinak nevezik az egyfejű sárkány után. De azt tudtátok, hogy Süsü eredetileg nem is Csukás István teremtménye?
vous - 2016.04.01.
Bagaméri tényleg létezett? – A 80 éves Csukás Istvánt köszöntjük

Szegény családba, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként 1936. április 2-án Kisújszálláson született Csukás István. A Kossuth-, József Attila-, Andersen-, Déry Tibor- és Prima Primissima-díjas író-költő évtizedek óta az egyik legnépszerűbb magyar irodalmár. Pályafutását felnőtteknek szóló művekkel kezdte, de igazán nagy sikereket akkor ért el, amikor gyerekirodalommal kezdett foglalkozni. Generációk nőttek fel a versein, meséin és a forgatókönyvei alapján készült bábjátékokon, ifjúsági filmeken. Neki köszönhetjük egyebek mellett Pom-Pom, Picur, Gombóc Artúr, az Órarugógerincű Felpattanó, Festéktüsszentő Hapci Benő, Mirr-Murr, Oriza-Triznyák, Sün Balázs, A legkisebb ugrifüles, Sebaj Tóbiás, Brum Brum Brúnó, a Nagy ho-ho-ho-horgász és Süsü, a sárkány történeteit, valamint a Keménykalap és krumpliorr, az Utánam, srácok! és a Berosált a rezesbanda című ifjúsági filmeket.

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan lett a nagy sikerű író-költőből majdnem zenész, látogassátok meg a Kultjelző oldalát!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.