Egyéb kategória

Elég a túltermelésből: legyen zöld a ruhatáratok – de ne a színe!

Manapság a környezettudatosság jegyében egyre több tervező igyekszik óvni a Földet. A környezetvédelem ugyanis nem merül ki a szelektív hulladékgyűjtésben, az energiatakarékosságban és az újrahasznosításban. A ruhatárunkat is zölddé változtathatjuk, de nem a színét tekintve! Íme három magyar tervező, aki kreációival igyekszik meghosszabbítani bolygónk egyre csökkenő élettartamát.
vous - 2016.03.26.
Elég a túltermelésből: legyen zöld a ruhatáratok – de ne a színe!

Cimbi

„A Cimbi a legjobb barátod! A cimbi sosem hagy el” – szól a magyar márka mottója. A Cimbi táskák újrahasznosított anyagokból készülnek, ráadásul színesek, fiatalosak és strapabíróak. A táskák teljesen egyedi tervezésűek, minden szütyő és kiegészítő egyedi, egyetlenegy darab készül az adott dizájnból. Ahogy a tervezők fogalmaznak: „Tökéletes kiegészítőként és funkcionális darabként szolgálják tulajdonosukat, akinek fontos a környezettudatosság és az esztétika is – a kettő ugyanis jól megfér egymás mellett”írják az oldalukon. A kiegészítők egyébként 97%-ban olyan újrahasznosított anyagokból készülnek, mint például bicikligumibelső, biztonsági öv és többek között reklámhálók.

Forrás:
Cimbi

Forrás:
Cimbi

Biztos tudjátok, mennyibe kerül a kedvenc pólótok?

Bármikor is hagyta el a szátokat utoljára az a mondat, hogy nincs egy göncötök sem – tévedtetek: négyszer annyi ruha lóg a gardróbotokban, mint amennyi anno édesanyátok szekrényében volt. Ha egyetlen pamutpóló előállításához 2700 liter vizet használnak fel, akkor vajon a ti teljes ruhatáratok mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után? A válasz Viola korábbi cikkéből kiderül!

Botanika

A Botanika nevű márkát Hajgató Sára négy éve indította útjára, aminek fő célkitűzése azóta is a fenntartható, eco-friendly darabok gyártása volt. A tervező kezdetben kiegészítőket, sálakat és táskákat gyárott, nemrég azonban piacra dobta első ruhakollekcióját is. A legelső kollekciójának elkészítésére a legrégebbi festőnövényt, az indigót használta. A növényeit egyébként maga Sára termeszti, gondozza, a tudatos, környezetbarát hozzáállás már a ruhák színezése előtt kezdetét veszi.

Forrás:
Botanika

Forrás:
Botanika

Forrás:
Botanika

„Először a karrierjét tervezte újra, aztán mások leselejtezett ruháit”

„Magánemberként is nagyon fontos számomra a fenntarthatóság – ezt pedig tervezőként is szem előtt akartam tartani. Nem gondoltam, hogy a világnak szüksége lenne még egy márkára, ami új anyagokkal dolgozik, és ezáltal csak a túltermeléshez ad hozzá” – nyilatkozta Majoros Zita, a Printa tervezője. A teljes interjút ide kattintva elolvashatjátok.

Pleasemachine

A szibériai származású Anna Zaboeva már lassan tíz éve, hogy Budapesten megalapította saját cipőmárkáját. A Pleasemachine-t azóta világszerte ismerik és hordják, az extravagáns magas sarkúk, szandik ugyanis a legszürkébb hétköznapokat is felrázzák. Az egyedi tervezésű cipők bőrből, valamint újrahasznosított anyagokból készülnek. A fiatal tervezőnő emellett szereti kiegészíteni lábbelijeit különböző lomtalanítások alkalmával beszerzett anyagokkal.

Forrás:
Pleasemachine

Forrás:
Pleasemachine

Egy extravagáns cipődizájner és a transzszibériai expressz esete

Budapestről Moszkváig, majd onnan 3 napon át, Oroszországot vonattal átszelve, éjjel-nappal utazva jutott el Szibériában élő édesanyjához és testvéréhez az immár kilenc éve Magyarországon élő bohém cipődizájner, Anna Zaboeva, aki mostanság leginkább dokumentumfilmek forgatásával tölti idejét. A kalandos utazás után néhány nappal budapesti stúdiólakásában, Roger kutya társaságában beszélgettünk Annával.

Ajánlott cikkek