Egyéb kategória

A fogínyvérzés veszélyesebb lehet, mint gondolnátok

Bár a népesség ötöde tapasztalja magán a fogínyvérzést, csak kevesen fordulnak orvoshoz miatta. A megfelelő kezeléssel pedig nemcsak a fogvesztés, de komoly betegségek is megelőzhetők. Érdemes tudnotok, mi állhat az aggasztó probléma hátterében!
vous - 2016.03.25.
A fogínyvérzés veszélyesebb lehet, mint gondolnátok

A legtöbben csak arra figyelünk fel, amikor az íny elkezd vérezni, holott egyéb tünetek is figyelmeztethetnek a bajra. Az Oxygen Medical fogorvosa szerint mindenképpen figyeljünk oda, ha az íny bepirosodik, ha érzékennyé válik, ha fáj, ha visszahúzódik, illetve ha szokatlanul kellemetlenné válik a lehelet, esetleg kilazulnak a fogak.

Ezekkel a tünetekkel már csak azért is orvoshoz kell fordulni, mert ki kell zárni olyan komoly alapbetegségeket, mint a vérzési rendellenességek vagy a leukémia. De nem kell rögtön pánikba esni, íme a fogínyvérzés leggyakoribb okai:

1. Sérülés

Könnyen felsérthetitek a fogínyt, ha helytelenül mostok fogat, túl erősen fogselymeztek, esetleg túl erősen használjátok a fogpiszkálót.

2. Betegségek

A fogínyfertőzés, a visszahúzódott vagy elgyengült íny önmagában is lehet betegség. Az ellenőrzés során a fogorvos a fogszuvasodás, a fogkövesedés vagy a periodontitis jelei után is kutat, valamint ellenőrzi, hogy az esetleges sebek nem terjesztenek-e olyan fertőzést, ami ínyvérzést okozhat.

3. Szervi betegségek

Máj-, vese-, artériás vagy hajszálér-problémák, cukorbetegség vagy szívproblémák miatt is kialakulhat ínyvérzés.

4. Hormonális változások

A terhesség és más hormonális változások is együtt járhatnak az íny vérzésével.

Forrás:
pixabay.com

5. Vérzési rendellenességek

A véralvadási betegségek, az alvadási faktorok hiánya, a leukémia, a hemofília kizárása miatt is fontos az orvosi ellenőrzés.

6. Vitaminhiány

Bizonyos anyagok, például a C- és a K-vitamin hiánya is lehet az ínyvérzés oka.

7. Bizonyos terápiák, gyógyszerek

Egyes szerek – például véralvadásgátlók, fájdalomcsillapítók – tartós szedése vezethet ínyvérzéshez, csakúgy, mint a sugár- és kemoterápia.

8. Forró ételek és vegyi anyagok

Ha megégetjük az ínyünket, az könnyen vérezni kezdhet. Irritációból eredő sérüléshez vezethetnek még az ételekben, italokban, szájvizekben, fogfehérítőkben, gyógyszerekben található vegyi anyagok, savak is.

Címkék: #fog #fogíny #fogorvos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.