Egyéb kategória

„Hé, te állat!” – Mit tegyünk, ha vaddal ütközünk?

Szerencsére legtöbben csak az online címlapoknak köszönhetően láthatjuk, milyen is az, ha egy autó és egy vad összetalálkozik. A felkészültség azonban sosem árthat! Lássuk csak, mit tudunk tenni, ha felbukkan egy szarvas a ködben.

vous - 2016.03.24.
„Hé, te állat!” – Mit tegyünk, ha vaddal ütközünk?

Letölthető telefonszámlista, ha lerobban az autótok a magyar utakon

A legtöbb ember onnantól, hogy leteszi a KRESZ-vizsgát és megszerzi a jogsit, úgy érzi, már mindent tud. Pedig nem! Legtöbbször a való életben, vezetés közben tanuljuk meg, mi a teendő egyes helyzetekben. Ilyen például, amikor szó nélkül cserbenhagy minket négykerekű barátunk. S hogy mi segít ilyenkor? Például egy letölthető telefonszámlista!

Autónk és pénztárcánk bánhatja a vadgázolást

Egy állat váratlan megjelenése mindenkit, még a leggyakorlottabb vezetőt is meg tudja lepni. Hajlamosak vagyunk bepánikolni, elrántani a kormányt és akár ezzel balesetet okozni. Pedig a legegyszerűbb, amit tehetünk, ha nagyon figyelünk a vadveszéllyel jelölt területeken. Ha mégis megjelenik a váratlan „vendég” nem tehetünk mást, csak lassítunk, dudálunk, dudálunk és dudálunk. Ezzel nagy eséllyel elkerülhetjük a balesetet.

Mi a teendő, ha mégis megtörtént a gázolás?

 • A lehetőségtől függően mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy további balesetet ne okozzatok!
 • Amennyire tudtok, álljatok félre!
 • Tegyétek ki az elakadásjelző háromszöget!
 • Értesítsétek a rendőrséget, ugyanis ők fogják kihívni a helyi vadásztársaságot.
 • A kiérkező rendőrök rögzítik a baleset adatait és megpróbálják megállapítani, szabály szerint közlekedett-e a sofőr.
 • Fontos meggyőződni arról, jelzi-e tábla a vadveszélyt, ez ugyanis fontos a károk kiegyenlítésekor a biztosító társaságoknál.

Ne feledjétek, nem csak bennetek és az autótokban okozhat óriási kárt egy vadgázolás. A pénztárcátok is bánhatja, egyes vadállatok ugyanis akár több százezer forintba is kerülhetek.

De mi a helyzet, ha „csak” koccanunk?

Forrás:
iStock

Jó hír lehet az aggódó vezetőknek, hogy a vadgázolás nem a leggyakoribb balesetek egyike. Sőt, nem mondok újat, ha azt mondom, nem sok rá az esély, ha városban közlekedtek. A legapróbb koccanásokat azonban nem mindig lehet megúszni. Ha pedig megtörtént a baj, érdemes nem elveszíteni a fejünket! De mit érdemes ilyenkor tenni? Kit hívjunk, ne hívjunk? Íme, a válasz!

 • Kapcsoljátok be a vészvillogót és tegyétek ki az elakadást jelző háromszöget a további balesetek elkerülése végett.
 • Győződjetek meg arról, történt-e személyi sérülés. Ha igen, azonnal hívjátok a mentőket!
 • Ellenőrizzétek, nem folyik-e egyik autóból sem üzemanyag. Ha igen, vegyétek kézhez az autóban tartott tűzoltó készüléket és áramtalanítsátok a járművet!
 • Ha ezekkel végeztetek, azonnal nézzétek meg és írjátok fel a balesetben részt vevő többi jármű rendszámát!
 • Kérjétek meg a baleset tanúit, maradjanak a helyszínen!
 • Jó, ha tudjátok: ha anyagi kár keletkezett, nem feltétlen érdemes rendőrt hívnotok! Legtöbbször a helyszínre érkező rendőrök nem szakemberek, így fényképezőgép hiányában az általuk írt feljegyzés nem ér sokkal többet, mint egy balesetbejelentő (sárga lap).
 • Akkor hívjatok rendőrt, ha nem tudtok megegyezni abban, ki volt a baleset okozója. Ilyen esetben a kiérkező rendőr megállapíthatja a szabálysértés tényét, amely a biztosító számára döntő lehet.

Ne feledjétek!

A baleset okozója nem mindig az az autó, amellyel végül ütköztetek. A karambolt akár egy olyan autós is okozhatta, akinek akár a járműve nem ütközött velünk közvetlenül, de a balesetet kiváltó helyzetben döntő szerepe volt.

Mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a szabálysértők

Egyébként nem véletlenül említettem a koccanást, ezek nagyrésze ugyanis megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel és a szabályok betartásával. Többek között például azzal, ha a sofőrök betartják a sebességlimitet, kihangosítón telefonálnak, vagy épp figyelmesen kelnek át egy kereszteződésen. Ráadásul mindezekkel nemcsak a testi épségüket óvnák, de spórolnának is, a szabálysértéseknek 2016 óta ugyanis az eddigieknél is magasabb ára van.

 • Gyorshajtásért: 30 000-300 000 Ft
 • Biztonsági öv nélküli autózásért: 10 000, 15 000 és 20 000 Ft (lakott terület, vidék, autópálya)
 • Kihangosító nélkül telefonálásért: 30 000 Ft
 • Piros lámpán áthajtásért: 50 000 Ft
 • Záróvonal átlépéséért: 30 000 Ft

Előzzétek meg a baleseteket!

„Mivel a színek mindig jelen vannak az életünkben, hajlamosak vagyunk elfelejteni, mekkora jelentőségük van. Azon kívül, hogy gyógyítanak, feldobják a szürke napokat, még akár vigyázhatnak is ránk. Gondolok itt például arra, hogy nem mindegy, milyen színű autóban ülünk. Na nem azért, mert a piros szexibb, a fekete meg férfiasabb, hanem mert egyes autószínekkel csökkenthetjük a balesetek kockázatát” – korábbi cikkünket ide kattintva olvashatjátok!

Figyeljünk a környezetünkre, egymásra és magunkra!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!