Egyéb kategória

Mindenki félrelép? – Arra születtünk, hogy eláruljuk, akiket szeretünk

A megcsalásról senki sem szeret beszélni, hiszen kényelmesebb is befogni a fületeket, homokba dugni a fejeteket, és hinni abban, hogy a megcsalás mint olyan nem létezik. Veletek nem történhet meg. Pedig...
vous - 2016.03.20.
Mindenki félrelép? – Arra születtünk, hogy eláruljuk, akiket szeretünk

Kénytelenek vagytok lenyelni azt a keserű pirulát, hogy a megcsalás igenis létező dolog, és gyakrabban fordul elő a világon, mint ahogyan azt az emberek gondolnák. A YourTango bloggere is éppen azt forszírozza, hogy bár ő maga soha nem csalt meg senkit, sokan a barátai közül megtették már ezt az aktuális párjukkal. Sokan ráébrednek az alkalmi megbicsaklások után, hogy ez mindössze múló illúzió volt a szerelemről, mindössze egy ürítés, egy viharos hurrikán az unalmas hétköznapokban, és mind rosszul érezték magukat tőle. Miért csináljuk mégis?

Mindenki csinálja. Pont

Forrás:
pexels

A legelterjedtebb válaszok szerint azért, mert a párunk kövér, unatkozunk, ellaposodott a kapcsolat. De ez nem magyarázza meg a kutatások által lobogtatott eredményt, hogy a boldog házasságban élő emberek is félrelépnek.

Helen Fisher, a téma szakértője szerint elég visszanézni a történelemre, a megcsalás kultúrától, vallástól egyéb dolgoktól függetlenül is mindig létezett, van és lesz, mindegy, hogy éppen nőnek érezzük magunkat a párunk mellett, vagy nem, boldogok vagyunk, vagy nem.

Biológiailag kódolva vagyunk a félrekacsintásra

Ez pedig elég keserű egy pirula, mert a genetikánkkal, az ösztöneinkkel nem tudunk mit kezdeni, és ez kiborító. Mindenki ismeri az elméletet, miszerint az őseink is a szaporodás és a sokasodás miatt közösültek minél többet, minél több mindenkivel. Noha erre legyintünk, elvégre ki akarna már azért barátságba keveredni némi extrákkal, hogy teherbe essen?!

Igen ám, de a testünk attól még működik, ösztönösen reagál. Na és persze ne feledkezzünk meg a másik sokat hangoztatott igazságról sem:

A szexuális monogámia nem természetes

Az emlősöknek csak a 3%-a él azért, hogy párt alkosson valakivel, és felnevelje a következő generációt. A monogámia fogalmának jelentése valahol elcsúszott Helen szerint, ugyanis mindössze annyit jelent, hogy társnak lenni egyvalakivel, de nem jelent szexuális értelemben vett hűséget.

A mai értelemben vett monogámiát az emberek, a társadalom találta ki, a nők birtoklása miatt, a vérvonal fenntartásának érdekében, az igaz szerelem rózsaszín fátylába csomagolva.

Persze felvetődik a kérdés, hogy akkor mennyire van realitása annak, hogy létezik szerelem és hűség.

Nos, megnyugtatok mindenkit: van remény. Ugyanis ha valami, az az emberi faj sajátossága, hogy fejlődőképes, és van saját szabad akarata. Én mindig azt mondom, hogy a hűség döntés kérdése. Nem szabad hinni a szerelemnek nevezett maszlagban, ami azt sugallja, hogy ahol szerelem van, ott nincsen megcsalás. Ez azért ennél jóval bonyolultabb dolog.

Helen szerint a 21. század emberének legnehezebb feladata az, hogy megtanulja a szexuális különbözőségek kezelését és összecsiszolódását. De ez már egy másik cikktéma, arról meg már írtam nektek, hogy a megcsalás mennyire bonyolult dolog, egy szerelmi háromszög erre a legjobb példa.

Ajánlott cikkek