Egyéb kategória

Ritkán hallunk róla, pedig gyakoribb, mint hinnénk: deperszonalizációs zavar

Habár a deperszonalizációs zavar a harmadik leggyakoribb pszichológiai tünet a világon a szorongás és a depresszió után, ez még mindig egy olyan téma, amiről – persze az orvostanhallgatókon és szakembereken kívül – igen keveset hallunk. Talán nem is tudjátok, hogy ezzel a problémával éltek, éppen ezért most megosztjuk veletek azokat a tüneteket, melyek tudatában könnyebben azonosíthatjátok a problémátokat, ráadásul így a gyógyulásra is sokkal több esélyetek van.
vous - 2016.03.18.
Ritkán hallunk róla, pedig gyakoribb, mint hinnénk: deperszonalizációs zavar

A deperszonalizációs zavar (vagy angol rövidítésén DPD) az az állapot, mikor az egyén külső szemlélőjévé válik saját életének, úgy érzi, teljesen elidegenedett saját magától, élményeit és érzelmeit nem érzi sajátjának. Ehhez nagyon gyakran derealizációs zavar is társul, mely során a világot és környezetét szintén idegenszerűként érzékeli a beteg. A DPD sok esetben fordul elő olyan életszituáció után, mikor a személy életveszélyben érzi magát. Ez is magyarázhatja a tényt, hogy a Nemzetközi Mentális Betegségek Szövetsége szerint az amerikai felnőttek mintegy fele tapasztalja meg ezt a furcsa állapotot életében legalább egyszer – írja a Bustle.

Azonban ha a zavar állandósul, és a mindennapi életünket is befolyásolni kezdi, cselekednünk kell. Persze ne az internet legyen az elsődleges hely, ahonnan levonjátok a végső következtetéseket és felállítjátok tüneteitek alapján a diagnózist, de azért nem árt tisztában lenni azokkal az intő jelekkel, amik alapján gyaníthatóan deperszonalizációs zavarban szenvedtek. Így legalább tudni fogjátok, milyen orvost keressetek fel.

1. Úgy érzitek magatokat, mintha leválasztottak volna benneteket a saját testetekről

Ahogy mondtuk, a deperszonalizáció során teljesen függetlennek érezzük magunkat a testünktől és az elménktől is. Az érzés, miszerint már nem állunk kapcsolatban saját testünkkel, lényegében a legelső és legfontosabb tünete a DPD-nek.

2. Idegennek látjátok a tükörképeteket

Az érzés, miszerint elvesztettük a kapcsolatot a saját testünkkel, annyira elhatalmasodhat rajtunk, hogy még a saját tükörképünket is idegennek látjuk. Nem arról van szó, hogy a DPD-ben szenvedők nem ismerik fel saját magukat a tükörben, inkább csak nem éreznek semmilyen önazonosságot azzal a személlyel, aki a tükörből visszanéz rájuk.

3. A világ is idegennek tűnik

Forrás:
Giphy

Ha úgy érezzük, hogy a világ, amely körbevesz minket, csak fantázia vagy egy látomás, derealizációs zavar indult meg bennünk. Az illető ilyenkor gyakran úgy érzi, mintha egy film szereplője lenne, vagy mintha valamiféle furcsa lencsén át szemlélné a körülötte lévő valóságot.

4. Az élet álom

A derealizációs zavar legerősebb formája, ha elhatalmasodik rajtunk az érzés, hogy az élet nem is a valóság, hanem csak egy álom, amiből nemsokára felébredünk. Még mielőtt eszetekbe jutna néhány eredetes vicc, gondoljatok arra, hogy a filmbeli történetek sokkal kevésbé viccesek a valóságban, ráadásul nem is néznek ki olyan jól, mint a képernyőn.

5. Kívülállóként figyelitek, ahogy különböző fázisokon mentek át

Forrás:
Giphy

Habár a testen kívüli élmények nem mindig jelentik konkrétan azt, hogy kívülről látjuk önmagunkat, a deperszonalizációs zavarban szenvedők gyakran számolnak be arról, hogy kívülről szemlélik, ahogy átmennek az életük különböző fázisain. Sőt, néhány beteg arról számolt be, hogy annyira távolinak érzik magukat a történésektől, mintha robotok lennének.

6. Ugyanúgy érzékelitek a valóságot, mint bárki más

Fontos megjegyezni, hogy a DPD-ben szenvedők ugyanúgy érzékelik a valóságot, mint az egészséges emberek – épp ezért nagyon gyorsan rájönnek arra is, hogy valami nem stimmel az érzékelésükkel.

Forrás:
Giphy

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket hosszabb ideje tapasztaljátok, minél előbb forduljatok pszichológushoz, hogy megszüntessétek a bajt!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.