Egyéb kategória

Egy lány megtalálta a tökéletes reakciót a netes szexuális zaklatásra

El tudjátok képzelni, hogyan tudják növelni a biológusnőkről szóló cikkek mennyiségét az interneten zajló szexuális zaklatások? Ha nem, akkor Emily Temple-Wood megadja a választ. Egy művelt főiskolai hallgatóról beszélünk, aki biológus, önkéntes és kutatóasszisztens, valamint a Wikipédia külsős munkatársa. De a legfontosabb, hogy egy nő a sok közül, aki az internetes trollok áldozatául esett.
vous - 2016.03.11.
Egy lány megtalálta a tökéletes reakciót a netes szexuális zaklatásra

Emily Temple-Wood hosszú ideje netes szexuális zaklatás tárgya, rendszeresen kapcsolatba léptek vele a világhálón, találkozókat és szexuális szívességeket kérve. Amiért gusztustalan kommenteken keresztül online inzultálták, a 21 éves biológushallgató úgy döntött, hogy a történetet előnyös célra használja fel. Ekkor fogadta meg, hogy minden egyes molesztáló üzenet után ír a Wikipédia oldalára egy cikket, méghozzá egy-egy női biológusról.

Forrás:
youtube.com

2012-ben lett társalapítója a WikiProject Női Biológusok elnevezésű kezdeményezésnek, ami a biológia területén dolgozó nők népszerűsítése érdekében jött létre. Nagy sikernek örvendett az ötlet, hiszen több mint 370 biológusnő neve és munkássága jelent meg a Wikipédia főoldalán a „Tudta-e” rovatban.

Emily, aki ősszel gyógyszerész iskolába szeretne menni, arra használta fel a zaklatását, hogy másokat segítsen ezzel és persze ő is jobban tudja kezelni a netes molesztálást, ha a saját előnyére fordítja. A szörnyű leveleknek köszönhetően pedig még mindig el van maradva a publikálni való cikkeit illetően.

Az inzultálás egyik pozitív hatása, hogy más wikipédiások is elkezdték követni a munkásságát, a másik pedig, hogy rengeteg nőnek segített ezzel a gesztusával. Megmutatja, hogyan lehet egy szörnyű dolgot más kontextusba helyezni, hiszen a névtelen és arctalan netes trollok ellen csak ignorálással lehet felvenni a harcot.

Siko Bouterse, Wikipédia közösségi tag a következőt mondta a lány tevékenységével kapcsolatban:

Amikor kicsi voltam, egy kezemen meg tudtam számolni a női biológusokat. De most a lányaink betekintést kapnak a biológusok tudományába, azoknak a tudósoknak a munkásságába, akik hasonlítanak rájuk, köszönhetően Emilynek.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.