Egyéb kategória

A nagy Kim Kardashian-meztelenség-határozó: miért követik milliók ezt a nőt?

Kim Kardashianról mindenki hallott már, aki kinyit néha egy bulvárlapot. A nő, aki arról híres, hogy híres: 63 millióan követik az Instagramon, ahol most épp két meztelen fotót is posztolt magáról. Bette Midler színésznőnek igaza van: ha Kim a testének egy olyan részét szeretné megmutatni, amit nem ismer a világ, le kell nyelnie a kamerát. De vajon miért mutogatja magát pucéran egy celeb, és miért kíváncsiak rá milliók?
vous - 2016.03.09.
A nagy Kim Kardashian-meztelenség-határozó: miért követik milliók ezt a nőt?

Szextárgy vagy büszke, szabad nő?

Amikor részben vagy egészen meztelen fotókat látunk egy nőről, mindig felmerül a kérdés: szomorkodjunk, hogy olcsó szextárgyként kerül ábrázolásra egy emberi lény, vagy inkább örüljünk a szabadság és a szépség ünnepének, a test büszke felvállalásának? A válasz mindig abban rejlik, hogy kinél van a kontroll.

Aki anyagi és társadalmi nyomás nélkül, tiszta fejjel maga dönt úgy, hogy megmutatja a testét, és ezt az általa kiválasztott kontextusban, egy jól körülhatárolható cél érdekében teszi, az szabad embernek számít.

Aki viszont különféle kényszerek alatt cselekszik – például a megélhetése, a népszerűsége érdekében –, azt inkább sajnálnunk és támogatnunk kell.

Kim Kardashian 200 milliós vagyona természetesen kizárja annak lehetőségét, hogy a celebasszonyság azért pucérkodik, hogy ki tudja fizetni a gázszámlát, de a külső nyomás már más kérdés. Kardashianról egy átlagos napon kétszáz lesifotó készül, nyilván komoly megfelelési kényszer munkálkodik benne, hogy állandóan tökéletesen nézzen ki, és… lehetőleg minél nagyobbat villantson, hogy állandóan közbeszéd tárgya maradjon.

Ez garantálja ugyanis, hogy a személyes márkája pénzt hoz a konyhára: ne feledjük, hogy ő nem egy produkció által lett híres, hanem azért, mert pusztán önmaga. A léte, legfőképpen pedig a teste az, ami címlapokon és a képernyőn tartja, és ami a 63 milliós követői bázist biztosítja.

Ám mit mond a pucér fotókról Kim Kardashian? A dupla meztelen szelfizés után a celebnő saját oldalán írt arról, hogy a képeket azért készítette és posztolta, mert meg szeretné mutatni, hogy jól érzi magát a bőrében és nem szégyelli a szexualitását. Igazából ezzel az akciójával példát szeretne mutatni a nőknek, hogy szeressék magukat és legyenek magabiztosak.

Miért kellenek nekünk ilyen „példaképek”?

Kim meztelen fotói kapcsán a fiatal színésznő, Chloë Grace Moretz kifakadt: „Remélem, tisztában vagy azzal – írta a Twitteren Kimnek –, hogy milyen fontos, hogy példát mutassunk a fiatal nőknek, és megtanítsuk őket arra, hogy sokkal többek vagyunk, mint a testünk”.

És hát a kérdés nyilván magától értetődő: miért lehet szupersztár, az egész világon ismert karakter egy-egy olyan ember, aki pusztán abból él, hogy betekintést enged a mindennapjaiba (a Keeping Up With the Kardashians show-ra gondolok), és rendszeresen megmutatja nekünk a testét, akár néhány nappal, héttel, hónappal a szülés után is?

Robert Weiss szociális munkás és szexterapeuta, akinek fő kutatási területe a média és az intimitás kapcsolata a digitális korban, a Tech Insidernek a következőket mondta:

A celebekre magunk miatt van szükségünk: általuk értjük meg jobban a saját motivációinkat, és rajtuk keresztül – ahogyan őket utáljuk vagy imádjuk – viszonyulunk egymáshoz és a világhoz.

Ösztönösen nálunk nagyobb és ismertebb figurákat keresünk, akiken keresztül meghatározhatjuk önmagunkat és kapcsolódhatunk másokhoz. Ezek azok a kulturális érintési pontok, amelyek miatt kell egy királynői Beyoncé… és kell egy ellentmondásos, vitatható teljesítményt felvonultató Kim Kardashian is.”

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Régen ezeket a szerepeket az uralkodók, az arisztokrácia tagjai és a körülöttük ismertté vált művészek és tudósok töltötték be. Míg Beyoncé a tökéletes, hibátlan, elegáns és erős királynő, Kardashian a bukott királynő, a gaz csábító. Történelmi példával élve: Beyoncé Aragóniai Katalin angol királyné, míg Kardashian Boleyn Anna. Beyoncé a tiszta és jó Jackie Kennedy, Kardashian a nyers erotikát közvetítő, kissé megvetett, ám mégis körülrajongott Marilyn Monroe. Beyoncé a jótékony Diana hercegnő, Kardashian az udvar által kitaszított York-i hercegnő, Sarah Ferguson.

„Mindegy, hogy szeretjük-e vagy épp utáljuk ezeket az embereket. A többség ismeri őket, így könnyen használhatóak önmagunk és értékrendszerünk meghatározására, illetve arra, hogy kulturális referenciapontok legyenek. A celebek léte pszichológiai szükségszerűség, és ismertségük nem jelenti feltétlenül azt, hogy kedveljük is őket: elég, ha ismertek” – teszi hozzá szakember.

Mindennek fényében persze érdekes megfigyelni, hogy Kim Kardashian pucér fotóiról mindenkinek van véleménye. A celebvilág is örül annak, hogy kifejtheti világnézetét, a számára fontos értékeket a nagy publicitást hozó téma kapcsán. Mivel ezen a héten volt nőnap, maradjunk Miley Cyrus kissé populista, de legalább pozitív üzeneténél a sztori kapcsán:

Miért is nem fogunk össze mi, kivételezett helyzetben lévő nők (magamat is ideértve), hogy legyen munkája azoknak a nőknek is, akiknek muszáj volna dolgozniuk, hogy eltartsák nemcsak magukat, de a családjaikat is?

írta Instagramon, demonstrálva, hogy a nemzetközi nőnapnak nem a meztelenségéről és a pucérság kritikájáról kellene szólnia, egy emojit is megosztott… lássatok csodát, Kim meztelen fenekéről.

Ajánlott cikkek