Egyéb kategória

A hülyék sosem elegánsak – Hogyan vegyétek fel a harcot a trollok ellen?

Tíz éve blogolok és írok különféle online felületeken, szóval találkoztam már a gonosz és szánalmas trollkodás szinte minden fajtájával. A hülyék sosem elegánsak, de legalább... ha átlátunk rajtuk, védekezhetünk ellenük. Először is: kik is ők és mit akarnak?
vous - 2016.03.07.
A hülyék sosem elegánsak – Hogyan vegyétek fel a harcot a trollok ellen?

Tapasztalataim szerint a netes trolloknak három fő típusa létezik:

1. O’Brien az 1984-ből, a letűnt korok és eszmék börtönőre

Ő az, aki szenvedélyesen hisz valamiben, és foggal-körömmel ragaszkodik az igazához. Térít, méghozzá erőszakosan, bármiről is legyen szó, gyakran anélkül, hogy egyáltalán értené a szöveget, amire reagál. Fel sem merül benne, hogy más szempontok is léteznek, mindent úgy csűr és csavar, hogy neki legyen igaza.

A vitának lehetnek egészen építő részei is, de összességében véve azért reménytelen az egész, mert hiányzik belőle a belátás, az empátia és a komplexebb összefüggések mérlegelésének képessége, ráadásul nem válogat az eszközökben, ha meg akar győzni valakit. Márpedig meg akar!

2. Rosemary gyermeke, maga az ördög

Oké, ez talán egy kis túlzás, de bizonyos megnyilvánulásai alapján nem is áll annyira messzire a valóságtól. Ennek a típusnak nem az a célja, hogy eszméje helyességét bármi áron bizonyítsa, hanem egyszerűen csak fájdalmat akar okozni. Perverz kéjjel tölti el mások szenvedésének látványa, illetve annak reménye, hogy az arctalanság és a névtelenség homályába burkolózva nagyot rúghat egy embertársába.

Általában frusztrált vadidegen, aki épp rajtatok tölti ki féktelen dühét, ritkábban olyasvalaki, aki rátok vagy egy általatok képviselt csoportra irigy, ezért büntetni próbál. Szerencsére kevesen valóban ennyire megátalkodottak.

3. Cartman a South Parkból

A Cartman-arcú troll nem gonosz, csak unatkozik, és ezért – kissé infantilis módon – azzal szórakoztatja magát, hogy beszól másoknak. Nem akar ő ártani senkinek, csak éppen az olyasfajta humor a kenyere, amikor arccal lefelé zuhan a földre a kéményből a Mikulás, és ellenállhatatlan vonzódást érez a vulgáris kifejezések iránt. Nem egy észkombájn, és néha túllő a célon: ilyenkor Rosemary gyermekének eszköztárából is merít, aztán váratlanul eltűnik, mintha soha nem létezett volna, és pirulva gondol a múltra.

Hogyan vehetjük fel a harcot ellenük?

Forrás:
iStock

Ez persze nem is róluk szól, hanem inkább a saját nyugalmunkról.

Nem süllyedünk le a troll szintjére.

Amikor egy primitív személyeskedésekben élenjáró komment érkezik, az első körben udvariasan és kedvesen reagálok, mintha értékes kritikát kaptam volna. Ettől a legtöbb troll zavarba jön és elszégyelli magát, kivéve persze, ha Rosemary legsötétebb gyermekeiről van szó.

Őket azonnal jelentjük, blokkoljuk, tiltjuk.

Csevegjen csak magával a lomtár mélyén, a gyűlöletbeszédre nincs szükség semmilyen felületen. Ha átlép egy bizonyos határt, esélyt sem kap a további megnyilvánulásokra. Vicces módon a legfanatikusabb trollok szívesen beszélnek arról, hogy csizmával tiporjuk a szólásszabadságot, de fölösleges aggódni.

Az ember a saját közösségi profilján és blogján annak ad szót, akinek akar, és nyilvános fórumokon sem kell tűrnünk az ostoba gonoszkodást.

A zaklatás több mint trollkodás

Vannak helyzetek, amikor nem egyszerű trollról, hanem zaklatóról, netán bántalmazóról van szó. Ha segítségre van szükségetek online erőszak esetén, keressétek az Európai Unió által támogatott Safer Internet program hazai tagjait: a Kék Vonal Internet Helpline szolgáltatása elérhető a 116-111-es telefonszámon, illetve a Kék Vonal chaten keresztül.

Ignoráljuk. Mintha nem is létezne.

A legtöbb trollt kiborítja, ha levegőnek nézik. Ha nem reagál senki a fröcsögésére, elunja magát, és egyszerűen lelép.

Teszteljük a tudását.

„Béna cikk/poszt/bejegyzés, akaszd föl magad”, „Nagyanyám jobb képeket készít a százéves telefonjával” – Cartman szívesen hagy ehhez hasonló üzeneteket. Köszönjétek meg, hogy rávilágított munkátok hiányosságaira, és biztassátok, hogy ossza meg veletek, mivel tehetnétek jobbá az adott cikket, fotót. Jó eséllyel gőze sincs erről, tájékozottsága csak a sértés begépeléséig terjedt.

Humorral semlegesítjük a piszkálódást.

Minden trollnak van egy jellegzetes stílusa, szavajárása, témája, és ha figyelünk, elég könnyű ezt parodizálni. A legütősebb önvédelmi fegyver a kezünkben kétségkívül az, ha nemcsak rámutatunk a hibáira a szerencsétlen lúzernek, hanem élből viccet is csinálunk belőlük.

Ha intelligensebb, menekülés közben legalább röhög is egy jót… mi legalábbis biztosan.

Ajánlott cikkek