Egyéb kategória

Elkészült a Mars-gömb – mégis van víz a bolygón?

Több mint 100 évvel ezelőtt Percival Lowell csillagász nagy bejelentést tett: víz van a Marson. Állítása szerint bizonyítéka volt arra, hogy az ufók öntözik a virágokat a bolygón.
vous - 2016.02.27.
Elkészült a Mars-gömb – mégis van víz a bolygón?

Aztán persze kiderült, hogy bizonyíték nagyon nincs is, azonban Lowell elmélete mégsem merült teljesen a feledés homályába. Több mint 100 évvel a furcsa bejelentés után egy német kézműves, Michael Plichta felfedezte Lowell térképét, és úgy döntött, a világ elé tárja a csillagász elméletét.

Michael a térkép alapján elkészített egy Mars-gömböt. Berajzolta a hosszúsági és szélességi köröket, és a csatornákat is ábrázolta a gömbön. Elkészült a Mars And Its Canals, azaz a Mars és a csatornái nevű gömbje.

Érdekesség, hogy nemcsak víz, de egy rejtélyes nő is lehet a Marson.

Ha tovább kutakodnátok a témában, nézzetek körbe a Marson!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.