Egyéb kategória

Toronymagasan vezet a magyar fa az Európai Év Fája versenyén

Idén magyar fa lehet az év fája! A verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, tehát nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresnek, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.
vous - 2016.02.23.
Toronymagasan vezet a magyar fa az Európai Év Fája versenyén

A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a részt vevő országok száma a kezdeti ötről már tizenötre emelkedett. A cél, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témává váljon. A verseny egyik nagy esélyese pedig Bátaszék legöregebb fája, a molyhos tölgy.

A bátaszéki molyhos tölgy története

Forrás:
treeoftheyear.org

A fa egy 18. századi erdő emlékét őrzi, mögötte pedig a Szent Orbán-kápolna áll. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az 1956-os dunai árvíz idején ide menekültek. Az öreg tölgyet a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait és a csonkot megfestették, hogy védjék a betegségektől. Különleges hagyomány, hogy a fa törzsét május 25-én lelocsolják borral, hogy ezzel biztosítsák a következő év bő szőlőtermését.

Ide kattintva még több képet találtok a bátaszéki tölgyről, ahol szavazni is tudtok rá! A szavazás ezen a héten már titkosan zajlik, ám a legutóbbi nyilvános eredmények alapján a tölgy toronymagasan vezeti a versenyt.

Ajánlott cikkek