Egyéb kategória

Toronymagasan vezet a magyar fa az Európai Év Fája versenyén

Idén magyar fa lehet az év fája! A verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, tehát nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresnek, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.
vous - 2016.02.23.
Toronymagasan vezet a magyar fa az Európai Év Fája versenyén

A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a részt vevő országok száma a kezdeti ötről már tizenötre emelkedett. A cél, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témává váljon. A verseny egyik nagy esélyese pedig Bátaszék legöregebb fája, a molyhos tölgy.

A bátaszéki molyhos tölgy története

Forrás:
treeoftheyear.org

A fa egy 18. századi erdő emlékét őrzi, mögötte pedig a Szent Orbán-kápolna áll. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az 1956-os dunai árvíz idején ide menekültek. Az öreg tölgyet a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait és a csonkot megfestették, hogy védjék a betegségektől. Különleges hagyomány, hogy a fa törzsét május 25-én lelocsolják borral, hogy ezzel biztosítsák a következő év bő szőlőtermését.

Ide kattintva még több képet találtok a bátaszéki tölgyről, ahol szavazni is tudtok rá! A szavazás ezen a héten már titkosan zajlik, ám a legutóbbi nyilvános eredmények alapján a tölgy toronymagasan vezeti a versenyt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.