Egyéb kategória

Engem ugyan nem versz át! – Egy lépéssel előrébb jár, aki ismeri a testbeszédet

Nektek is van olyan érzésetek néha, hogy valamiért nem bíztok a másikban vagy egy szavát sem hiszitek el? Vagy épp fordítva, valaki csúnyán átvert benneteket, pedig olyan megnyerően magyarázott. Ha nemcsak a szavakra figyeltek, de megtanultok olvasni a test üzeneteiből is, jobb emberismerővé válhattok, hatékonyabban kommunikálhattok. És persze az sem utolsó szempont, hogy egy kis odafigyeléssel könnyedén átláttok a szitán.

vous - 2016.02.21.
Engem ugyan nem versz át! – Egy lépéssel előrébb jár, aki ismeri a testbeszédet

Sokszor kerültem már olyan szituációba, hogy olyan emberrel kellett valahogyan szót értenem a világ egyik eldugott táján, akivel nem beszéltünk közös nyelvet. Gyakran kellett beszéd helyett mutogatnom, mosolyognom, gesztikulálnom, és olyan mimikával operálnom Iránban és Marokkóban is, mint egy burleszkfilmben, de ezt én igazán élvezem.

Meggyőződésem, hogy ha valaki meg akarja érteni a másikat, az meg is fogja.

Jó, elmélyült eszmecserére nem alkalmas egy ilyen szituáció, de az mindig átjön, hogy a másik fél hogyan áll hozzád.

Apropó, állás. Igen, ebből már sok minden kiolvasható két ember kapcsolatából akkor is, ha csak kívülről nézi őket az ember.

A VOUS-lányok most is kaphatóak voltak egy kis játékra, Nina és Virág segít nektek megmutatni, hogyan olvashattok a különböző testtartásokból.

Az első képen azt láthatjátok, hogy a két lány egymásra figyelve, nyitott testtartással beszélget. Anélkül, hogy tudnánk, miről van szó közöttük, látható a kéz- és lábtartásukból is, hogy egyenrangú partnerként, egymás mondanivalójára is nyitottan állnak egymás mellett.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ezen a képen csak apró változásokat láthattok, amik azonban elég beszédesek. A karba tett kéz azt üzeni, hogy Virág nem ért egyet Nina mondanivalójával. Sőt, nem is igazán akar az álláspontjával azonosulni, hiszen még a lábával is kifelé fordul.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Miután sokan ismerik a karba tett kéz negatív üzenetét, sokszor igyekszünk is manipulálni azt. Virág ezen a képen leplezni kívánja ellenérzéseit, vagy épp azt, hogy számára az ismerkedés nem megy olyan könnyedén, amit egyértelműen elárul, hogy az egyik karja védelmezően körülöleli a testét.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A kéz- és fejtartásunk is beszél helyettünk olyan helyzetekben, amikor egy szót sem szólunk, amikor valójában csak hallgatnunk kell a másik embert. Nézzétek csak, magatokra ismertek egy unalmas előadás hallgatójaként?

Forrás:
Kerepeczki Anna

És amikor leplezni próbáljátok az unalmatokat? Úgy tesztek, mint akit nagyon érdekel a téma, de tulajdonképpen itt is tartanotok kell a fejeteket ahhoz, hogy el ne aludjatok.

Forrás:
Kerepeczki Anna

De mi van, ha nem az unalommal van a legnagyobb bajotok, hanem azzal, amit mondanak nektek? Itt a tipikus kritikus állásfoglalást láthatjátok. Ilyen az arcotok, amikor nem tetszik valami, mondjuk amikor muszáj meghallgatnotok a főnökötöket, aki épp a kötelező túlórát akarja lenyomni a torkotokon.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ha így válaszoltok neki, arról, hogy oké, természetesen a legnagyobb örömmel maradtok bent az irodában este 6 után is, tudni fogja, hogy valójában épp az ellenkezőjére gondoltok. És azt is, hogy hová kívánjátok őt.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Lehet ezt egy kicsit csajosabban is előadni, de ha beszéd közben a szátok elé teszitek a kezeteket, vagy csak az állatokat vakargatva próbáljátok leplezni az ellenérzéseiteket, máris lebuktatok. Hazudni ugyanis cseppet sem könnyű dolog.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A fejeteket sem ildomos vakargatnotok, mert azonnal eláruljátok, hogy nem a blúzotok nyakával van gondotok, hanem kellemetlenül érzitek magatokat a szituációban.

Tanuljatok másoktól!

De ne aggódjatok, nemcsak a ti gesztusaitok árulkodóak, hanem a beszélgetőpartnereitekéi is. Hogy könnyebben olvassatok a másik ember gondolataiban, legyetek nyitottabbak az emberek iránt. Néha nézzetek fel az okoskütyüjeitek mögül, és figyeljétek a körülöttetek beszélgetők arcát, testtartását és a kézmozdulataikat! Persze csak diszkréten.

Meglátjátok, milyen jó játék kitalálni, vajon miről beszélgetnek mellettetek az étteremben vagy a buszmegállóban.

Ha pedig már jók vagytok mások megfigyelésében, saját magatokra összpontosítva lehettek okosan beszélő és tárgyaló főnökök és beosztottak, barátnők vagy feleségek, anyák és lányok vagy épp furfangos eladók vagy résen lévő vásárlók.

Ajánlott cikkek