Egyéb kategória

Ezt nem hiszem el! Lenyúlták a telefonom!

Nem tudunk létezni a telefonunk nélkül, ez szerintem mindenkinek ismerős. Mondhatni, ő lett a legjobb barátunk. De mégis mit tehetnénk, ha valaki elszakítja tőlünk? És mi van, ha a saját otthonotokban idegenek járnak, betörnek hozzátok úgy, hogy ráadásul otthon vagytok? Előzzétek meg a bajt! Segítünk!

vous - 2016.02.11.
Ezt nem hiszem el! Lenyúlták a telefonom!

A legjobb barátunk, aki okos is

A telefonlopások száma manapság igencsak az egekbe emelkedett, hiszen mindig mindenhova magunkkal visszük az okostelefonunkat. Reggel, miután kinyitottuk a szemünket, az első dolgunk, hogy a telefon után kapálózunk, és végigtekerjük a Facebookot.

Nem mintha bármi érdekeset találnánk rajta, csak a megszokás. Ha elindulunk otthonról, szinte az egész úton chatelünk a barátainkkal, közben zenét hallgatunk, netezünk, de nem, soha nem rakjuk el.

Bárkit kérdeznénk meg, hogy mit csinálna akkor, ha ellopnák a telefonját, pánikban törne ki, mivel a telefon jelenti magát az életünket.

Benne vannak a telefonszámok, rengeteg kép és videó tele emlékekkel, amik sokat jelentenek nekünk, épp ezért érdemes néha óvatosnak lennünk.

Mikor rakjuk el a telefont?

1. Tömegközlekedés

Nem tudom, láttátok-e már azt a felvételt, ami egy időben keringett az internetes oldalakon.

Egy lány ült a metrón az ajtó mellett, majd az egyik megállónál egy mellette álló férfi kikapta a kezéből a telefont, kisuhant az ajtón, ami természetesen egyből bezáródott utána.

A nőnek esélye sem volt arra, hogy visszakaparintsa a telefonját, a metró ettől még nem állt meg. Inkább ne kockáztassatok!

Ha magas árkategóriájú telefonotok van, akkor ti vagytok a legnagyobb veszélyben, a tolvajok pontosan ilyen telefonokra vadásznak, és veletek sem fognak kivételt tenni. Rakjátok el a táskátokba, ne tegyétek a hátsó zsebetekbe, de semmiképpen se lóbáljátok, hogy nektek almátok van!

2. Buli

Mikor épp bulizni megyünk, természetesen a telefont is magunkkal visszük. A kabátunkkal együtt nyilván nem adjuk le a ruhatárba, hiszen hallottunk már olyan esetekről, hogy épp onnan tűntek el dolgok.

Jobb, ha magatoknál tartjátok és a táskába rakjátok, de nagyon figyeljetek rá. A táskátokat elöl viseljétek, és néha tapogassátok át, megvan-e még a telefonotok.

Kódoljatok, védjétek, keressétek a telefonjaitokat!

A tolvajok azonban sokszor szemfülesebbek nálunk, így jobb előre gondolkodni és megelőzni a nagyobb bajt. Ennek érdekében az a legjobb, ha kóddal látjátok el a telefonotokat.

Forrás:
iStock, Flickr/earthlightbooks

Az iPhone-ok esetében beállíthatjátok azt is, ha valaki tízszer rosszul írja be a kódotokat, akkor minden adatot töröl a telefonról. (Beállítások->Touch ID és jelkód->Adatok törlése) Természetesen ezt csak akkor kapcsoljátok be, ha előtte csináltatok egy biztonsági mentést.

Az iPhone Find My iPhone alkalmazása is segítségetekre lehet, amely be tudja mérni, éppen hol van a telefonotok, és ezt az iCloudban meg is nézhetitek. Hangot játszhattok le a készüléken, ami addig nem hallgat el, amíg fel nem oldjátok a zárat, vagy elveszett módba is állíthatjátok.

Az Android esetében olyan applikáció is van, az Android Eszközkezelő, amihez egy webes felület is tartozik. Ennek segítségével akár távolról is megcsörgethetjük, letörölhetünk minden adatot, bemérhetjük a helyzetét, vagy éppen üzenetet írhattok ki a kezdőképernyőre, így felvehetitek a kapcsolatot a becsületes megtalálóval. Már ha nem szándékosan vette el tőletek.

A Windows Phone-nál is van megoldás arra, hogy megkeressük elveszett telefonunkat. A windowsphone.com internetes oldalon elérhető ingyenes szolgáltatással bármelyik, internetkapcsolattal rendelkező számítógépről megcsengethetitek, zárolhatjátok a telefonotokat, törölhetitek a tartalmát, és a térképen is megnézhetitek, éppen hol van.

Ha már biztos, hogy nem kerül elő

Vegyétek fel a kapcsolatot a szolgáltatóval, és tiltsátok le a SIM kártyát. A következő lépés az IMEI szám letiltása, ezután már a készüléket sem lehet majd használni. Természetesen a rendőrségen is feljelentést kell tennetek, ahol igazolnotok kell, hogy tényleg a tietek a telefon, erre tökéletes lesz az egyik számla is.

Legyetek okosabbak a betörőnél is!

A legjobb tehát a megelőzés, mert veletek is megtörténhet a baj. No para, de jobb, ha folyamatosan résen vagytok. Ezt ajánlják a rendőrök is, akik szerint a lakásotok védelméhez sem kell drága riasztóberendezésekbe beruházni.

Íme néhány tuti tipp tőlük:

  • Tegyetek dióhéjat az ajtótok elé!

Gyerekként talán ti is játszottatok a dióval, így tudjátok, hogy elképesztően nagy hangja van. Ahogy betör a lakásotokba a betörő, és rálép a dióhéjra, tuti, hogy azonnal fel fogtok kelni. Még a második szomszéd is meghallja, ahogy ropog a talpuk alatt a dió.

  • Akasszatok konzervdobozt az ajtóra!

A dió mellett a konzervdobozoknak is elég nagy hangjuk tud lenni. Tegyétek félre az üres konzervdobozokat, és akasszátok az ajtóra. A dobozoknak pontosan elég lesz egy ajtónyitás ahhoz, hogy meglibbenjenek, és kopácsolva rémisszék meg magát a betörőt és keltsenek fel titeket.

  • Tegyetek fémkupakot az ablakhoz!

A betörők két helyen szoktak beszökni a lakásokba: ajtón vagy ablakon. Az utóbbi időben talán az ablak lett a legnagyobb célpont, így érdemes arra is felkészülni, ha valaki ablakon keresztül szeretne besurranni hozzátok. Az ablakra akasztott vagy éppen elé lerakott fémkupakok olyan zajt csapnak, hogy fel fogtok riadni rá.

Jobb, mint a méregdrága riasztóberendezések, és nagyon hatékony. Csak ajánlani tudom nektek!

Ajánlott cikkek