Egyéb kategória

Izgalmas tények, amiket menő tudni a kínai új évről

Kezdetét vette a kínai új év, amit több mint egymilliárd ember ünnepel a világon. Ha nem lennétek tisztában a kínai hagyományokkal, akkor most összeszedtem nektek néhány érdekességet.
vous - 2016.02.08.
Izgalmas tények, amiket menő tudni a kínai új évről

Mit is jelent a Majom éve?

Minden kínai évet egy állatövhöz kapcsolnak a kínai asztrológia jegyei közül. Az idei év pedig a Majom éve lett, ahogy 2004-ben, 1992-ben, 1980-ban és 1968-ban is az volt. A Majom évében született emberekről azt tartják, hogy okosak, lelkesek, és szeretnek megújulni. Gyors észjárásúak, de sokszor lehetnek ingerlékenyek is.

Hogyan ünneplik az új évet Kínában?

Az új évet a Tavaszi Fesztivállal ünneplik, ami magában foglal felvonulásokat, tűzijátékokat és táncokat. Népszerűek a piros dekorációk, mivel ez a szín a boldogságot jelenti. Akárcsak nálunk, Kínában is petárdákkal ünnepelnek éjfél után, és a hagyományok szerint minél hangosabban szól, annál szerencsésebb lesz az év.

Forrás:
Pixabay

Mit esznek ilyenkor?

Az ételek az ünneplés részét képezik minden kultúrában. Mi például lencsét meg malacot eszünk újévkor, hogy szerencsénk legyen. A hagyományos étel Kína északi részén a gombóc, míg a déli részen sokkal többet variálnak a kínálaton.

Népszerű étel a nian gao, ami egy ragadós rizstorta, bár nem túl finom, így sok család felhagyott már a készítésével, és más finomságok mellett tették le a voksukat. Hús terén pedig a csirke, a kacsa vagy éppen a sertéslapocka mellett, és fontos szerepet játszik az ünneplésben a hal is. Újévkor összegyűlik a család, hogy közösen fogyasszanak el egy vacsorát, ami halból, zöldségekből, gombócokból és húsokból áll.

Milyen hagyományok vannak?

A családi összejövetel az újévi ünneplés legfontosabb része. A család idősebb tagjai egy piros borítékot adnak a fiatalabbaknak, amibe pénzt raknak. Ahogy a dekorációnál, így ebben az esetben is a szerencsét jelképezi a piros boríték. Egy másik hagyomány, hogy közvetlenül az új év előtt kitakarítják az egész házat. Ha például az új év első három napjában valaki megmossa a haját, vagy takarít, akkor „elmossa” a szerencsét. Sőt még a gyógyszerek szedését is elkerülik ezekben a napokban. Száműzik a fekete ruhákat, és színesben járnak, így ünneplik az új év eljövetelét.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!