Egyéb kategória

Érzékiségstop – Mi fán terem a szexböjt?

Szoktam böjtölni. Én szeretem próbára tenni akaraterőmet, szeretek nekifeszülni kihívásoknak, tesztelni, hol húzódnak (még észszerű) határok.

vous - 2016.02.09.
Érzékiségstop – Mi fán terem a szexböjt?

Szeretem felfedezni, hogyan reagál a szervezetem, amikor megvonom magamtól a finom falatokat, amikor kisöpröm a „szemetet”, salakot a véremből. Élvezem, ahogy felfrissülök, ahogy hirtelen új életre kel, nagyokat lélegzik a testem.

Nem érzem szenvedésnek a jobbára húsmentes böjtöt (a kávé, csoki már nehezebb), sőt, a hatás sokszor euforikus, felemelő, előremutató. Boncolgathatnám a témát az egészség oldaláról is hosszan, vagy bevethetnék egészségfilozófiai vagy éppen vallásfilozófiai érveket is a böjt mellett. Aki valaha is próbált böjtölni, nemcsak tesztelgetés formájában 1-2 napig, hanem hosszasan, célra törve, az pontosan tudja, mennyi jótékony hatása van testre-lélekre egyaránt a böjtnek.

Forrás:
depositphotos

Ágymagány – patyolatlepedőn

A szexböjt azonban más kérdés. Szerintem. Szándékosan soha nem törekedtem az érzékiség kiiktatására az életemből, és ahogy látom, környezetemben is jobbára kényszerpályán mozog az, aki nélkülözi az erotikát.

Ez nem jelenti azt, hogy nem voltak vagy ne lennének olyan időszakok az életemben, amikor kevésbé fókuszálok az érzékiségre, de semmilyen cél nevében nem mondtam le arról, hogy részem legyen ebben az örömben, ahányszor csak lehet. Alkalmazkodva élethelyzetemhez, a párkapcsolathoz, igényekhez.

A legnagyobb kihívás ezen a területen számomra az, hogy a kapcsolatban felmerült igényeket próbálom (próbáljuk) egy nevezőre hozni, és persze a logisztika is feladat. Pont akkor, pont úgy, vagy most azonnal…mert aztán nem leszünk egyedül. Szalad az idő, kerget a munka, ránk ásít az éjszaka, vagy a hajnali vekker veri szét az érzékiséget. Kelni kell. Túl gyakori az említett helyzet, nekünk meg eszünkben sincs böjtölni.

Szexmentes övezet

Van, aki másként közelíti meg a kérdést, és nem feltétlenül kényszer a szexmentes időszak, sokkal inkább tudatos döntés.

Hátterében állhat például egy olyan életformaváltás, amely testi-lelki megtisztulást kíván. Például hosszú, zűrzavaros időszakon van túl (sok-sok szexszel, gyakori partnerváltással akár), és bár kívülállók „önbüntetésként” definiálhatják a test sanyargatását, meglehet, ahhoz, hogy helyre tegye önmagában a saját szexualitását, szükséges kicsit háttérbe, szexmentes övezetbe vonulni. Pár hétre, akár néhány hónapra is. Lehet, kell az „elcsendesedés”, az önmagára figyelés, saját testének precízebb megismerése ahhoz, hogy egy szexuálisan érettebb, magabiztosabb, „felelősebb” emberként térjen vissza a „világi életbe”.

Korlátok a szexben

Akkor is elképzelhető a szexböjt, ha egyébként is korlátokba ütközik a szex megélése, és fontos a háttér (akár a gyerekkor, a szexuális fejlődés és zavarainak feltérképezése). Lehet akkora a baj, hogy az illető képtelen szexuális lényként tekinteni magára (soha nem is tudott ezzel azonosulni, esetleg hosszú ideje tart az elutasítás, vagy új keletű ugyan a zavar, de olyan erős, hogy a szex minden formája kellemetlen érzéseket kelt, és szakemberhez ugyan nem fordul, de böjtöl.

Vagyis lemond a szexről, és szakember segítsége nélkül nagy valószínűséggel nehéz egészséges kerékvágásba terelni a folyamatot.

A szexböjt lehet részleges (csak partnerkapcsolatot nem létesít az illető egy ideig), vagy teljes körű, vagyis az önkielégítés is szünetel. Ilyenkor teljes az érzékiségstop. Nincs kényeztetés, és azokat az ingereket is kerüli, amelyek szexuális izgalmat kelthetnek, például nem néz pornófilmet, vagy szexjelenetnél másik csatornára kapcsol. Másra fókuszál, vagy legalábbis igyekszik szellemi, testi-lelki energiáit másra fordítani.

Káros-e a szexböjt? Nem tudom, de azt gondolom, minden olyan böjt, amit szélsőséges ideig, szélsőséges módon művelnek, az nem tesz jót az egészségnek.

Sokféle böjt létezik persze, és ha a böjt célja a megtisztulás, akkor a cél elérése után felesleges lemondani azokról a dolgokról, amelyek egyensúlyban tartják a szervezetet. Legyen az táplálék, mozgás, kávé, csokoládé vagy szex. Böjtölhetünk, de okosan.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.