Itt a farsang, áll a bál! És sülnek a gyönyörű, aranyló szalagos fánkok! Hogy miért épp a fánk a farsangi és báli szezon kedvenc darabja? Utánajártunk, és egy remek receptet is mutatunk.
Alig múlt el a karácsony és a szilveszter, máris kezdődik az év leghosszabb ünnepi szezonja.
A karácsonyi ünnepkör lezárásakor, vízkeresztkor, vagyis január 6-án kezdődik a báli szezon, a farsang, ami a húsvéti nagyböjt kezdetéig, húshagyó keddig, illetve hamvazószerdáig tart. Mivel ezek mozgó ünnepek, a farsangi és báli időszak hossza is változó.
A farsang német eredetű szavunk, és a farsangi időszak utolsó napjára, húshagyó keddre utalt. Az eredeti szó, a Fastenschank böjti italmérést jelent, és arra utal, hogy a következő napon kezdődő nagyböjt miatt ekkor lehetett utoljára alkoholt inni. Hasonló elnevezései vannak az egész közép-európai régióban a német hatás miatt, máshol karneválnak hívják ezt az időszakot, ami szintén húshagyó keddhez, vagyis a kezdődő böjtre, a hús elhagyására (carne levare) utal. Szóval a böjt előtt még kell egy jót mulatni, sokat inni, jókat enni!
Farsangi fogások és fánkok
A farsangi ünnepkör idején zajlik a legtöbb disznóvágás, így a tipikus farsangi ételek nagyrészt disznóhúsból készülnek, sok káposztával, disznótorossal. Mégis a legjellegzetesebb fogás a fánk, amit persze nemcsak farsangkor fogyasztunk, de a szép szalagos fánknak leginkább ekkor van ideje. Egyrészt azért, mert elég sok körültekintést és tapasztalatot kíván egy tökéletes szalagos fánk elkészítése, és ha máskor nem is, de ilyenkor sokan megpróbálkoznak a sütésével. Másrészt azért is, mert hajdan a farsangi és báli időszak a párkeresés ideje is volt. A fánk szalagja a karikagyűrűt jelképezte, a lányok fánkot kínáltak a kiválasztott fiúnak, és ha a lány tetszett a fiúnak, kettétörték a fánkot, jelezve a szándékot, hogy minden készen áll a menyegzőhöz.
A szalagos farsangi fánk mellett a csörögefánk vagy forgácsfánk is népszerű ebben az időszakban. Ez sokkal könnyebben elkészíthető, és aki a ropogósabb desszerteket kedveli, amit jó sok rumos baracklekvárral illik fogyasztani, annak ez lesz a tökéletes megoldás.
Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók:
A sütéshez:
A tálaláshoz:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szitáljuk, az élesztőt belemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a lágy vajat, a tojások sárgáját, a sót és a citrom reszelt héját, majd a tej fokozatos adagolásával tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy 7-8 cm-es kiszúróformával kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Konyharuhával letakarva kb. 25 percig langyos helyen pihentetjük.
Egy serpenyőben háromujjnyi olajat hevítünk. A fánkok közepét az ujjunkkal benyomjuk, és óvatosan a forró olajba tesszük. Egyszerre csak annyit tegyünk az olajba, hogy legyen helye a növekedésre és az olajat se hűtse le. Lefedve sütjük először, majd ha szép piros az alsó fele, akkor átfordítva, már fedő nélkül sütjük tovább 1-2 percig.
Papírtörlőre szedegetjük, hogy a felesleges olajat felszívja, és porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat!