Egyéb kategória

Állítólag HIV-fertőzött egy magyar énekesnő – Mit kell tudnotok a vírusról nőként?

A HIV-fertőzés újra egyre több szerepet kap, köszönhetően Charlie Sheen színésznek, ám még mindig van mit tanulnunk erről a betegségről, mind az elfogadás szintjén, mind pedig magáról a betegségről.
vous - 2016.02.02.
Állítólag HIV-fertőzött egy magyar énekesnő – Mit kell tudnotok a vírusról nőként?

Charlie Sheen nagy bejelentése után felbolydult a fél világ, és hivatalosan is ő lett a világ leghíresebb HIV-fertőzöttje. Nem kellett sokat várni arra, hogy a magyar média is hírt adjon egy sziluettképpel arról, hogy egy ismert magyar énekesnő is a HIV-fertőzöttek közé tartozik. Én azonban úgy gondolom, ez mindenkinek magánügye, és fontosabb inkább azzal foglalkozni, hogy nőként mit érdemes tudnotok a HIV-fertőzésről.

Mint már egy cikkünkben leírtuk, az első és legfontosabb dolog, hogy tudjátok azt, amit sokan még ma is rosszul tudnak:

A HIV és az AIDS nem ugyanaz. A HIV egy vírus, az AIDS egy diagnózis. A HIV jelentése human immunodeficiency virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus, amely az AIDS nevű betegséghez vezethet.

Forrás:
pixabay

Fontos tudni továbbá, hogy nyugodtan érintkezhettek HIV-fertőzöttel, nem kapjátok el tőle kézfogás, együttalvás során, hiszen ez a vírus testnedvek útján terjed. Ebbe beletartozik a védekezés nélküli szexuális kapcsolat – ám ennek nem feltétele, hogy valaki nagy étvágyú legyen, elég csak egyszer összefutni a vírussal –, de egészségügyben szúrásos balesettel, ellenőrzés nélküli sürgős vérátömlesztéssel, droghasználat során tűcserével lehet leggyakrabban elkapni.

Nők és a HIV

A rossz hír, hogy a nők jobban ki vannak téve a fertőzésnek, mivel a spermában sokkal nagyobb mennyiségű vírus van, mint a vérben, és aktus közben sokkal több mennyiséget is kapunk, ami megnöveli a fertőzés esélyét. Éppen ezért a nőknek fokozottan vigyázniuk kell, hogy védekezzenek, vagy legalább bizonyosodjanak meg arról, hogy nincsenek kitéve ennek a veszélynek.

Egyáltalán nem ciki papírt kérni a pasitól, hogy minden rendben van nála, én egyre több nőtől hallom vissza az alábbi mondatot:

Papír nélkül nem szexelek!

Terhesség HIV-vírussal?

Nőként a terhesség is rémisztőnek tűnhet, mivel a HIV-fertőzött nők átadhatják a fertőzést a magzatnak, sőt, szoptatás során is, ha nem tartják be a megfelelő óvintézkedéseket. Fontos azonban tudnotok, hogy egy HIV-fertőzött anya is szülhet egészséges gyermeket, aznban fontos minél előbb konzultálni az orvossal, hogy mekkora ennek az esélye, megfelelő gyógyszeres kezeléssel ugyanis bizonyos esetekben jelentősen vissza lehet szorítani ennek a lehetőségét.

Hová menjek szűrésre?

Terhes kismamáknál a szűrővizsgálatokat már a terhesség elején elvégzik, ekkor a HIV vírust is tesztelik. Ez vérvétellel történik, amikor is a vírus ellen termelt ellenanyagokat mérik. Fontos azonban tudni, hogy a vírussal való találkozás után három hónappal jelzi csak a teszt, hogy fertőzöttek vagytok, addig azonban könnyedén kaphattok negatív eredményt, mivel nem termel a szervezet elegendő ellenanyagot a pozitív teszthez.

A pozitív teszteredmény sem jelent még biztos információt, ezután még számos más tesztet is elvégeznek, hogy biztos következtetést tudjanak levonni. A nőgyógyászati szűrővizsgálatok nem tartalmazzák a HIV-antitest-szűrést, erre külön szűrőközpontok léteznek. A szűrést kérhetitek anonim módon és személyi bejelentkezéssel is, továbbá vannak ingyenes és fizetős szűrőközpontok is. ITT találtok is párat.

Ajánlott cikkek