Lélek

Bosszant, hogy nem látja a különbséget a pasitok, ha hajat festetek? – itt a magyarázat, miért

Nem létezik a földön olyan férfi, akihez ne vágta volna már hozzá nő, hogy nem látja jól a színeket. Nincs olyan nő a világon, aki ne kérkedett volna már azzal, hogy egy pasi feleannyi színt sem képes megkülönböztetni, mint ő. Vajon tényleg hihetünk ennek a legendának? Mi az igazság? A kérdésre a tudomány és egy – a VOUS-lányok által kitöltött – teszt fog választ adni. Meglátjuk (szó szerint), mi sül ki belőle.

vous - 2016.01.30.
Bosszant, hogy nem látja a különbséget a pasitok, ha hajat festetek? – itt a magyarázat, miért

Nincs is annál nagyobb sértés, mint amikor a mályvaszínű felsőtökre azt mondják, rózsaszín. Na és amikor a bézs táskátokat barnaként emlegetik? Maga a jó ízlés elleni merénylet, ha valaki a csontszínű konyhabútorotokat megdicséri, milyen szép fehér.

A hajszín árnyalatának eltévesztésébe pedig bele sem megyek. Ha megszámolnám, hányszor kerültem ilyenek miatt kínos helyzetbe, valószínűleg hosszabb lenne a történet, mint az Esmeralda, a Rabszolgasors és a Barátok közt együttvéve.

Forrás:
iStock

Kezdjük az elméleti résszel!

Ti, lányok tényleg másképp látjátok a világot, mint mi.

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai kutatásból kiderült, a ti látásközpontotok a színek megkülönböztetésében erős, a miénk a finom részletek, hirtelen változások felismerésében.

De miért?

Az agykéreg látott kép feldolgozásáért felelős területén rengeteg férfinemihormon-receptor található. Ezek a hormonok fontos szerepet játszanak a vizuális kéreg idegsejtjeinek fejlődésében. Ennek következtében nekünk 25%-kal több ilyen idegsejtjük van, mint nektek. Ez jelenti a különbséget. Tudom, rosszabb, mint egy unalmas biológiaóra. Egyszerűsítsük le!

Képzeljétek el, hogy a férfi- és a női agykéreg egy-egy üzlet. Az idegsejtek vásárlók, a receptorok pedig kuponok. A férfiüzlet több kupont bocsát ki, ezért 25%-kal többen mennek oda vásárolni. Ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az egyik bolt jobb, mint a másik. Csak különbözik az üzletpolitikájuk.

A választ évezredekkel korábban kell keresni

A kutatók csak találgatnak, miért így alakult ez ki. A legvalószínűbb magyarázattal az ősember tud előállni – egyszerűbb, mint hinnétek. A választ a vadászó-gyűjtögető életmód körül kell keresni.

A vadászó férfi számára hatalmas előnyt jelentett, ha messziről észrevette zsákmányát, és követni tudta annak mozgását. A gyűjtögető nők pedig különböző termések színe alapján döntötték el, meg lehet-e őket enni. Az evolúció végezte dolgát.

Színverseny a VOUS-ban

A neten rengeteg színfelismeréssel kapcsolatos, játékos teszt található. Kiválasztottam egyet, és párbajra hívtam a VOUS-lányokat. Az egyik oldalon Mariann, Sophie, Nóri, Nina és Niki álltak, a másikon én.

A játék a következő: egyforma színű négyzetek között megtalálni a néhány árnyalattal különböző kakukktojást. A négyzetek száma folyamatosan növekszik. A játékidő 1 perc, ezalatt kell minél több „pályát” teljesíteni. Csak akkor léphetsz tovább, ha megvan a jó négyzet. Nehezebb, mint amilyennek hangzik.

Megvédtem a pasik becsületét

A végeredmény:

  1. Dani (25. pálya)
  2. Sophie és Niki (24. pálya)
  3. Nina (21. pálya)
  4. Nóri (19. pálya)
  5. Mariann (18. pálya)

Ide kattintva ti is kipróbálhatjátok magatokat. Írjátok meg kommentben, meddig jutottatok el! (Nyilván ez a felmérés nem volt reprezentatív, sokkal inkább szórakoztató. A feltételek sem voltak azonosak: Nina például szemüveg nélkül állt neki kitölteni. És igen, itt az apró részletek számítottak – én voltam hazai pályán.)

Mi a tanulság?

Soha, de soha ne szóljatok le egy pasit azért, mert nem tudja épp annak az árnyalatnak a nevét, amit viseltek.

Nem azért nem ismeri fel, mert nem akarja, vagy műveletlen, egyszerűen az agya nem tudja olyan mértékben elkülöníteni, mint a tiétek.

Ha ugyanazt is látjátok, nagy valószínűséggel egy férfi nem fogja tudni az árnyalat nevét, ezért a hozzá legközelebb álló színt fogja bemondani.

Dolgozzátok fel, hogy nem mindenki olyan, mint ti.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.