Egyéb kategória

Az elnyűtt nadrágotok lesz az új táskátok – DIY-turpisság szuperanyuknak és lányaiknak

Kislánykorom óta táskamániás vagyok. Meg cipő-, kabát- és takarómániás. Lehet, hogy van összefüggés a gyerekkorban megélt események és a mániáim között. Szükségem van puha takaróra, meleg kabátra az élet ridegsége ellen, cipő a meneküléshez és táska, hogy legyen miben vinnem kevés kis holmimat.
vous - 2016.01.29.
Az elnyűtt nadrágotok lesz az új táskátok – DIY-turpisság szuperanyuknak és lányaiknak

Van is táskám épp elég (a párom szerint túl sok is), a lányom szerint azonban soha nem lehet fölöseges egy új táska. Főleg, ha az farmerből készül. A farmeranyag ugyanis, tudjuk, soha nem megy ki a divatból. Legfeljebb a fazon változik.

Más a pénzzel takarékoskodik, én a varrással spórolok

Forrás:
Kassai Tini

Táskát tervezni és varrni (számomra) különleges gyönyörűség. Bár a megunt farmernadrág fazonja meghatározza az alapformát – a zsebek formája és száma, a tűzések, a farmer díszítése, a szegecsek, a strasszok minden egyes darabnak különleges arculatot biztosítanak.

Ennél a legújabb táskánál főszerkesztőnk, Eszter nadrágját szabtam szét. Ő azt mondta, unta már a fazont, én meg úgy tettem, mint aki elhiszi. Örültem, hogy szabhatok, még akkor is, ha hitem szerint Eszter feláldozta a kedvemért az egyik kedvenc nadrágját.

Higgyétek el, igazi élvezettel vágtam bele a nadrágszárba az ollómmal. Nem a rombolás okoz boldogságot, sokkal inkább az, hogy tudom: valami új születik.

Nem mellesleg minden egyes alkalommal, amikor valamit átalakíthatok, készüljön akár nadrágból táska, papírzsepitartó, noteszborító vagy neszesszer, úgy érzem, egy kicsit teszek a környezetünkért is. Amit nem dobunk ki, amiben meglátjuk a praktikumot és a két kezünkkel hozzuk létre azt, ami segítheti a mindennapjainkat, az bizony védi a környezetünket és nem mellesleg a pénztárcánkat is. Én nehezen spórolok, ez a takarékoskodás dolog valahogy nem épült be az életembe, így külön öröm számomra, ha egyszerű trükkökkel és kreativitással mégiscsak megvalósítom egy kicsit.

Cikk-cakk, cikk-cakk. Fog ez menni nektek is!

A képeken láthatjátok, hogy nadrágból táskát varrni nem bonyolult művelet. Most éppen varrógépet is használtam, de nem mindig veszem igénybe az ezeréves kis gépem segítségét. Szeretek kézzel is varrni. Ugyan a farmer anyagát nem annyira könnyű kézzel bökdösni (főleg, ha ennyire vastag, téli anyagról van szó, mint amilyen Eszter farmerja volt), akadnak ennél könnyebb szövésű farmeranyagok is, amit szinte olyan könnyű kézzel öltögetni, mint egy vékony pamutanyagot. A kézi varrás ráadásul plusz díszítésekre is lehetőséget ad: a darabok összeállítása önmagában mehet valamilyen hímzőöltéssel. Most azonban maradtam a jó öreg gépi cikk-cakknál.

Műveleti sorrend

  • Vágjátok le a nadrág szárát, tegyétek félre.
  • Döntsétek el, milyen mélységű táskában gondolkodtok. Ha elég a nadrág üleprésze (nekem most elég volt), akkor odáig szabjátok le egyenesre a nadrágot.
  • Szabjátok ki az egyik szárrészből a vállpántot, vagyis a táska fülét.
  • A táska alját gépeljétek (vagy kézzel dupla öltésekkel) varrjátok össze.
  • Szegjétek be a vállpántot.
  • Varrjátok rá a táska két oldalára.
  • Ha biztonságra törekedtek, varrjatok a táska “szájára” – az eredeti derékrészre – egy erős cipzárt. (Én most nem varrtam rá, mert Eszter nadrágjának derékrészét mélyre szabták, nem lehetett pontosan illeszteni a hátrészhez.)
  • Tömjétek ki a kész táskát a kedvenc tárgyaitokkal, amit mindenhova magatokkal cipeltek.

+1 VOUS-tipp:

Amennyiben nem tudtok, nincs kedvetek, nem tudjátok, hogy kell, vagy egyszerűen csak lusták vagytok a cipzárvarráshoz, akkor egy könnyű, színes kartonanyagból öltsetek össze egy kis batyuformát, aminek szalaggal összehúzható a szája. Az alját pár öltéssel vagy tépőzárral rögzítsétek a farmertáska belsejéhez és máris tettetek valamit azért, hogy ne nyúlhasson bele más a táskátokba!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.