Egyéb kategória

Kokárda a bélben? Ne gondoljatok a legrosszabbra!

Ma, mikor Magyarországon magas a vastagbélrákban elhunytak száma, nem tudunk nem arra gondolni, ha találnak valamit ultrahangon, hogy utolért a rettegett kór.
vous - 2016.01.27.
Kokárda a bélben? Ne gondoljatok a legrosszabbra!

Ráadásul a Google se a legjobb barátunk, mikor valami furcsaságot veszünk észre a testünkön. Írtuk már nektek arról, miféle szempontok alapján rangsorol a kereső, így nem meglepő, ha az első oldal hemzsegni fog a vastagbélrák találataitól. Hiszen Magyarországon a legtöbb ember erre keres rá, erre kíváncsi, amikor beírja a “kokárda és bél” szavakat a keresőbe.

Mi is az a kokárda?

Forrás:
pixabay

A kokárda egy körkörösen látszódó folt az ultrahangon, amitől mindenki megijed, mert a keresők nagyrészt azt kiabálják, hogy ahol kokárda van, ott baj van. Nos, jó hírem van, ez nem feltétlen igaz. Valóban, a kokárda jelezhet elváltozást az emésztőrendszerben, és igen, jelezhet daganatot is, de ez még nem vonja maga után az egyértelmű diagnózist, csupán azt, hogy további emésztőrendszeri vizsgálatokra lehet szükség: kolonoszkópiára, gyomortükrözésre, mintavételre, CT-re.

Különben is, ha daganatról van szó, az sem biztos, hogy rosszindulatú, ha nem kíséri hirtelen testsúlycsökkenés, véres széklet, emésztési zavarok, illetve ha a családban nem fordult elő vastagbélrák.

Ha nem vastagbélrák, akkor mi?

A nők esetében endometriózis is fennállhat. Ekkor a méh nyálkahártyája menstruációkor leválik, elvándorol, és letapad a kismedencében valahol: petefészekre, petevezetékre, olykor pedig a kismedence szövetei közé. Itt a hormonális hatások következtében ugyanúgy viselkedik, mint menstruációkor: vérzés kíséretében lelökődik, ám mivel a vér nem tud távozni, így felgyűlik a zárt üregekben, és ingerli a környezetet. Könnyedén megeshet, hogy olyan helyen, ami az emésztőrendszert is ingerli. Tünetei hasonlóak lehetnek az emésztőrendszeri problémás tünetekhez, így gasztroenterológus és nőgyógyász szükséges a pontos diagnózis megállapításához.

Az is előfordul, hogy a kokárda polipot jelez, ez egy jóindulatú daganat, amit béltükrözés során, ha találnak, rögtön, fájdalommentesen el is tudnak távolítani. Az igaz, hogy a bélpolipok a vastagbélrák előhírnökei, de megjelenésük mindössze nagyobb odafigyelést, gyakoribb rákszűrést igényel, ami a veszélyeztetett egyéneknél egyébként is fennáll.

Megesik, hogy bélcsavarodást észlelnek az ultrahangon. Ekkor arról van szó, hogy a táplálék nem tud, vagy csak nehezítetten képes haladni a tápcsatornában. Ennek oka lehet az, hogy belül akadályozza valami a haladást, vagy kívülről éri nyomás a bélszakaszt, akár egy másik szakasz ránehezedésével. Esetenként az adott szakasz megcsavarodik a saját tengelye körül, ami elzáródáshoz vezet, ezt sürgősen orvosolni kell.

Forrás:
pixabay

A lényeg, hogy ne féljetek előre. Nincs értelme vadul keresni a neten, a hipochonderkedés ilyenkor még annál is beindul, aki egyébként nyugodt típus. Végül pedig egy gasztroenterológus szavait ismételném: ,,Imádom a fiatalokat, hogy rákeresnek mindenre a neten, mindig bátorítom őket, hogy kérdezzenek.

De mikor kokárdás ultrahanglelettel jönnek hozzám, mindig elmondom: az esetek 50%-ában nem találunk semmit, még ha az a 7 betűs szó ott is van a papíron.

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.