Egyéb kategória

Kokárda a bélben? Ne gondoljatok a legrosszabbra!

Ma, mikor Magyarországon magas a vastagbélrákban elhunytak száma, nem tudunk nem arra gondolni, ha találnak valamit ultrahangon, hogy utolért a rettegett kór.
vous - 2016.01.27.
Kokárda a bélben? Ne gondoljatok a legrosszabbra!

Ráadásul a Google se a legjobb barátunk, mikor valami furcsaságot veszünk észre a testünkön. Írtuk már nektek arról, miféle szempontok alapján rangsorol a kereső, így nem meglepő, ha az első oldal hemzsegni fog a vastagbélrák találataitól. Hiszen Magyarországon a legtöbb ember erre keres rá, erre kíváncsi, amikor beírja a „kokárda és bél” szavakat a keresőbe.

Mi is az a kokárda?

Forrás:
pixabay

A kokárda egy körkörösen látszódó folt az ultrahangon, amitől mindenki megijed, mert a keresők nagyrészt azt kiabálják, hogy ahol kokárda van, ott baj van. Nos, jó hírem van, ez nem feltétlen igaz. Valóban, a kokárda jelezhet elváltozást az emésztőrendszerben, és igen, jelezhet daganatot is, de ez még nem vonja maga után az egyértelmű diagnózist, csupán azt, hogy további emésztőrendszeri vizsgálatokra lehet szükség: kolonoszkópiára, gyomortükrözésre, mintavételre, CT-re.

Különben is, ha daganatról van szó, az sem biztos, hogy rosszindulatú, ha nem kíséri hirtelen testsúlycsökkenés, véres széklet, emésztési zavarok, illetve ha a családban nem fordult elő vastagbélrák.

Ha nem vastagbélrák, akkor mi?

A nők esetében endometriózis is fennállhat. Ekkor a méh nyálkahártyája menstruációkor leválik, elvándorol, és letapad a kismedencében valahol: petefészekre, petevezetékre, olykor pedig a kismedence szövetei közé. Itt a hormonális hatások következtében ugyanúgy viselkedik, mint menstruációkor: vérzés kíséretében lelökődik, ám mivel a vér nem tud távozni, így felgyűlik a zárt üregekben, és ingerli a környezetet. Könnyedén megeshet, hogy olyan helyen, ami az emésztőrendszert is ingerli. Tünetei hasonlóak lehetnek az emésztőrendszeri problémás tünetekhez, így gasztroenterológus és nőgyógyász szükséges a pontos diagnózis megállapításához.

Az is előfordul, hogy a kokárda polipot jelez, ez egy jóindulatú daganat, amit béltükrözés során, ha találnak, rögtön, fájdalommentesen el is tudnak távolítani. Az igaz, hogy a bélpolipok a vastagbélrák előhírnökei, de megjelenésük mindössze nagyobb odafigyelést, gyakoribb rákszűrést igényel, ami a veszélyeztetett egyéneknél egyébként is fennáll.

Megesik, hogy bélcsavarodást észlelnek az ultrahangon. Ekkor arról van szó, hogy a táplálék nem tud, vagy csak nehezítetten képes haladni a tápcsatornában. Ennek oka lehet az, hogy belül akadályozza valami a haladást, vagy kívülről éri nyomás a bélszakaszt, akár egy másik szakasz ránehezedésével. Esetenként az adott szakasz megcsavarodik a saját tengelye körül, ami elzáródáshoz vezet, ezt sürgősen orvosolni kell.

Forrás:
pixabay

A lényeg, hogy ne féljetek előre. Nincs értelme vadul keresni a neten, a hipochonderkedés ilyenkor még annál is beindul, aki egyébként nyugodt típus. Végül pedig egy gasztroenterológus szavait ismételném: ,,Imádom a fiatalokat, hogy rákeresnek mindenre a neten, mindig bátorítom őket, hogy kérdezzenek.

De mikor kokárdás ultrahanglelettel jönnek hozzám, mindig elmondom: az esetek 50%-ában nem találunk semmit, még ha az a 7 betűs szó ott is van a papíron.