Egyéb kategória

A száraz bőr okai, tünetei és kezelése – gyorsan és hatékonyan

Amennyire hangoztattam, hogy alig várom a telet, most pont ugyanannyira várom, hogy végre vége legyen. Nem elég, hogy megfagyok minden áldott nap, de még a bőrömet is levakarom magamról, hiszen olyan száraz, hogy egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni.
vous - 2016.01.23.
A száraz bőr okai, tünetei és kezelése – gyorsan és hatékonyan

Viszket, fáj, és egy nap hatszor kenem magam testápolóval. Korábban már írtam nektek a száraz bőr okozta pattanásokról, itt elolvashatjátok. Összegyűjtöttem az okait, a tüneteit, és a megoldást arra, hogy megszabaduljatok a kínzó bőrproblémától.

Tünetei:

  • A bőr durva tapintású
  • Viszketés
  • A bőr feszül, főleg zuhanyzásnál
  • Enyhe vagy súlyos hámlás
  • A bőr repedezése
  • Kipirosodás, vörösség

Forrás:
Pixabay

A száraz bőr megelőzhető és aránylag könnyen kezelhető. Sok folyadékbevitellel, hidratálókrémek használatával jelentősen csökkenthető a száraz bőr okozta tünetek súlyossága. De mégis mitől száradhat ki a bőrünk?

  • Időjárás
: Télen a legszárazabb a bőrünk, ami a hőmérséklet és a páratartalom csökkenésének köszönhető. Ilyenkor a már meglévő bőrbetegségek is rosszabbodnak.
  • Fűtés: A radiátor mellett vagy a túlfűtött lakásban való alvás csökkenti a levegő nedvességtartalmát és szárítja a bőrt. 

  • Zuhany
: A túl sok fürdés vagy zuhanyzás is oka lehet a száraz bőr kialakulásának, főleg akkor, ha túl sokáig és nagyon meleg vízzel fürdünk. Emellett a klórozott vízben való úszás is okozhatja a tüneteket, mivel a klór lebontja a bőr védő lipidrétegét. 

  • Napozás, szolárium: 
A nap is szárítja a bőrt, a káros sugarak áthatolnak a felső rétegén, így jelentős károsodás a bőrben keletkezik. A bőr a nap által szárazzá válik.

A száraz bőr tünetei viszonylag könnyen lecsendesíthetőek. A hosszú, forró vizes zuhanyzás csökkentésével, a bőr hidratálásával mérsékelhetjük a szárazságot. A legjobb olyan hidratálókrémeket használni, amelyekben tejsav is van. Kerüljük a durva, szárító szappanokat, és fürdés után azonnal hidratáljunk.

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan segít a shea- és kakaóvaj a száraz bőrőn, itt megnézhetitek.

Címkék: #bőrápolás
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.