Világ

Mennyibe is kerül egy szülés? – Magyar anyukák vallottak a piszkos anyagiakról

Egy gyereknek már a megszületése is horribilis összegekbe kerülhet. Megkérdeztünk pár VOUS-olvasó anyukát, ők kinek, mikor és mennyit fizettek terhességük és gyermekeik születése során. Van, aki 25 ezerből megúszta, és van olyan is, aki pont a tízszeresét, 250 ezret perkált ki.
vous - 2016.01.21.
Mennyibe is kerül egy szülés? – Magyar anyukák vallottak a piszkos anyagiakról

Más sem folyik a sajtóból, csak hogy szüljünk minél több gyereket. Ezt a nagyon szerteágazó témát most a piszkos anyagiak felől közelítjük meg, vagyis hogy mennyit kell perkálnunk, ha szeretnénk szülni egy gyereket, és persze nem magánkórházban! Anyukák mesélik el nekünk a saját történeteiket, ők mennyit és kinek fizettek életük legboldogabb eseménye kapcsán.

Lilla (29), Bálint (3,5), Bora (4 hónapos)

Azt hiszem, a legkorrektebb, ha a saját történetemmel kezdem. Az egész terhesgondozás során magánrendelésre jártunk, ez először havi egy, majd az utolsó 4-5 hétben heti 2 találkozót jelentett. Volt olyan, hogy csak megnézte a begyűjtött leleteimet, volt, hogy volt vizsgálat, ultrahang – ettől függően 10-15 ezer között fizettünk egy-egy alkalommal. Emellett kifizettünk 12 ezret genetikai vizsgálatra és 17 ezret 4D genetikai ultrahangszűrésre is. A szülés végül úgy alakult, hogy elfolyt a magzatvíz, mire az agglomerációból beértünk, nem volt szívhang, így az ügyeletes sürgősségi császárt rendelt el.

A dokimat hiába hívtuk fel induláskor, csak a műtét legeslegvégére ért be. Így csak egy 20-as adtunk neki, és bevallom őszintén, akkor eszembe se jutott, hogy a műtétet végrehajtó ügyeletes orvos munkáját is illene honorálni.

Tehát az első gyerek megszületése körülbelül 190 ezer forintba került.

A második babánál is ugyanehhez az orvoshoz jártunk (bár nem voltam 100 százalékig elégedett, nem akartam variálni, mást keresni, más kórházban szülni), és ugyanennyit fizettünk ki vizsgálatokra.

A dokim a szülés előtt pár héttel nyári szabadságra utazott. Mivel természetes szülésre készültünk, javasolta, válasszak szülésznőt, így a szülésznő elintézi a kórházban a CTG-ket, míg ő nyaral, és ha megszülnék a szabadsága alatt, akkor lesz mellettem valaki. Így lett egy tündéri szülésznőm.

Mivel a terminusig nem született meg a kislányunk, ezért úgy döntött az orvosom, két nappal később tervezett császár lesz. De mint elmondta, a szülésznőt ilyenkor is illik behívni és a munkáját honorálni. A férjemmel fortyogtunk a dühtől, hiszen nem is lenne fogadott szülésznőnk, ha a dokim nem megy el nyaralni…

Végül a szülésznő munkája ért a legtöbbet, ő nyugtatott minket a várakozás idején, ő simogatta a homlokomat a műtőasztalon, és ő volt az, aki ellátta a kisbabánkat, és hagyta, hogy a férjem közben fotózzon, majd megfogja – az ő lelki támogatása ért a legtöbbet.

Éppen ezért 30 ezerrel jutalmaztuk a szülésznő munkáját, éppen annyival, mint az orvosét, aki ez alatt a 9 hónap alatt se tudta megjegyezni a keresztnevemet. Ezenkívül fizettünk a kórházban még a két éjszakáért a külön szobára 18 ezret, így a második gyerek összesen 250 ezerbe került.

Forrás:
iStock

Marietta (33), Barnabás (3), Bodza (2 hetes)

Marietta egy olyan orvoshoz járt mindkét terhessége alatt, aki szülést nem vállal, így azt az ügyeletes orvos végezte mindkét esetben. A terhesgondozás hat hónapon keresztül 12 ezer forint volt alkalmanként. Azért választotta Marietta ezt az orvost a terhesgondozásra, annak ellenére, hogy tudta, nem szülhet nála, mert bízott benne, és a lakhelyükhöz közel volt a rendelése. A terhesgondozáson kívül még két ajánlott ultrahangon voltak Mariettáék, aminek darabja szintén 12 ezer forintba került.

Éppen azért, mert az ügyeletes orvosnál szültek, szülésznőt jó előre választottak. „A szülésznőknek nincs fix tarifája” – mondta Marietta, és arra utalt, hogy a szülészeknél bevett dolog, hogy egy vizsgálati díj tízszeresét kell adni a szülésért, majd folytatta:

Mi bőkezűen akartuk honorálni a szülésznő munkáját, hiszen az ért számunkra a legtöbbet, így 50 ezret adtunk.

Az ügyeletes orvosnak 30 ezer forinttal hálálták meg a munkáját. Ezenkívül Marietta egyágyas külön szobát kért a kórházban, amiben a három éjszaka 36 ezer forintba került, így Mariettáék gyerekenként körülbelül 220 ezret költöttek.

Zsuzsi (35), Vivi (5), Dani (3)

Zsuzsi első szülése kicsit kalandosan indult. Még egyetemista korában kezdett el járni a nőgyógyászhoz, aki a terhesgondozását is végezte. Mivel tb-alapú szakrendelésre járt (bár nem a lakhelye szerinti körzetbe), semmit nem kellett fizetnie a terhesgondozásért. „Egyedül a 4D ultrahangért fizettünk mindkét gyereknél 10-10 ezer forintot” – mondta Zsuzsi.

Aztán a nőgyógyásza hirtelen kórház nélkül maradt, mert megszűnt, ahol dolgozott. A dokija javasolt egy másik kórházat és egy jó szülésznőt. Zsuzsi el is fogadta, meg is kereste a szülésznőt, és felkérte. Nyolc hónapos terhesen szembesítette azzal a szülésznője, hogy bizony abban a kórházban, ahol ő dolgozik, és ahol Zsuzsi szülni szeretne, az osztályvezető nem engedi, hogy valakinek fogadott orvosa ne, csak fogadott szülésznője legyen. Tehát vagy fogad Zsuzsi egy orvost is, vagy szülésznője sem lehet.

Nyolc hónapos terhesen Zsuzsi úgy gondolta, nem fog 100 ezret kifizetni egy szinte ismeretlen orvosnak csak azért, hogy lehessen szülésznője – bevállalta azt, amit csak kevesen: se szülésznő, se orvos, jó lesz az ügyeletes.

Az ügyeletes orvosnak akkor nem adtak honoráriumot, de annak a szülésznőnek, akit szeretett volna felfogadni, adtak 15 ezer forintot, hiszen sok vizsgálatot ő végzett el a 9 hónap alatt. Így Zsuzsiék első szülése 25 ezer forintba került.

Zsuzsi és a férje egyébként az ügyeletes doki munkájával annyira meg volt elégedve, hogy a második gyereknél már ő volt a fogadott orvosuk. Zsuzsi a második gyerekkel is szakrendelésre járt terhesgondozásra, így azért nem fizettek. A szülés után a fogadott orvos 60 ezret kapott, és mivel volt fogadott orvos, másodjára a szülésznőt is fel tudták fogadni, neki 30 ezret adtak. A második gyerek így összesen 100 ezerbe került.

Forrás:
iStock

Annamari (30), Dani (5 hónapos)

Annamari egy kisfiú édesanyja, aki terhesgondozásra a korábbi nőgyógyászához járt szintén magánrendelésre, ez alkalmanként 10 ezer forintba került. Ugyanekkora összeget fizetett az ultrahangosoknak is. „A fogadott orvosom is ő volt természetesen. Volt fogadott szülésznőm is, akit az orvos javasolt” – mondta Annamari, és hozzátette, előre eltervezte, kinek mennyit fognak adni.

A doki 100 ezret kapott a szülést követően, a szülésznő 50 ezret, és a többi megkérdezettel ellentétben Annamariék a csecsemősöket is megjutalmazták, ők 30 ezer forintot kaptak.

„Ismerősöknél érdeklődtem, hogy ők mennyit adtak, illetve fórumokon olvastam utána, mennyit szokás. Külön nem fizettem másért a kórházban” – tudtuk meg Annamaritól, akinek így körülbelül 280 ezerre rúgott a 9 hónap költsége.

Ajánlott cikkek