Egyéb kategória

Az éj királynői lesztek ezzel a csupa csipkés farsangi maszkkal

A maszk szót hallva számos fajta juthat eszünkbe: harci maszkok, afrikai törzsi maszkok, de voltak a történelem során egészen extrémek is, amelyek – így utólag – mosolyt csalhatnak az arcunkra. Az érdekességek mellett megtaláljátok azt a maszkot is, amit én készítettem nektek.
vous - 2016.01.13.
Az éj királynői lesztek ezzel a csupa csipkés farsangi maszkkal

Majd töltsétek le a képet, nyomtassátok ki, és viseljétek a farsangi buliban!

Az egyik talán „legnormálisabb” maszk a japán szamurájok mempója. Ezt viselték harc közben, és mint az ősibb harci eszközöknek általában, védelmi és az ellenséget megfélemlítő feladata is volt. Agresszív arcvonásokkal tette ijesztővé és kiszámíthatatlanná viselőjét. Mivel a teljes arcot elfedte, így a harcosok valóban rezzenéstelen arccal küzdöttek a csatatéren.

Nem ennyire hősies, de számomra szintén ijesztő az a fekete bársony utazómaszk, amely az 1500-as években volt sláger a nők körében. A középkori nemesség rettentő büszke volt arra, hogy vagyona lévén nem kell a tűző napon dolgoznia, így a fehér bőr státuszszimbólumként vonult végig a történelem egyes századain. Épp ezért utazáskor ezt a rettentően csábos megoldást alkalmazták, hogy még véletlenül se barnuljanak le.

Forrás:
Karácsonyi Panka

Volt maszk a földevés ellen is. Az afrikai rabszolgák sokszor így akartak véget vetni életüknek, amin a rabszolgatartóik nagyon felháborodtak, ezért egy lukacsos, a száj elé helyezhető maszkkal akadályozták meg őket ebben.

Szépészeti eszközként indult Madam Rowley arckesztyűje. A bekrémezett arcra egy gumimaszkot húztak éjszakára. Mivel kellemesen beizzadt alatta a bőr, azt remélték, hogy így majd távoznak a méreganyagok. Nem tudom, mennyire volt hatásos mint kozmetikai segédeszköz, de születésszabályozás szempontjából, lehet, jobb eredményeket értek el vele.

Ha maszk és farsang, akkor Velence

A velencei maszkok folyamatos viselését a 13. században a katolikus egyház egyszerűen betiltotta, mivel a rendkívül magas életszínvonalon élő arisztokraták buja és korántsem erkölcsös ügyleteiket a maszk mögé rejtőzve már-már túlzásba vitték.

A legviccesebb tilalom 1467-ből származik, ami megtiltotta a férfiaknak, hogy nőnek öltözve belépjenek az apácazárda területére.

A karnevál idején viszont a tiltást feloldották, ekkor a maszk továbbra is lehetőséget adott a különböző társadalmi rétegek tagjainak, hogy egy időre elrejthessék valódi kilétüket és együtt mulatozzanak, ekkor eltűntek a szakadékok cselédek és a nemesek közt.

A tradicionális velencei maszkok kialakulása a 16. század második felére tehető, amikor a komédiások különböző karaktereket formáltak meg álarcok segítségével. A mai napig jól beazonosítható egy-egy emberi tulajdonság vagy személyiségtípus, és a mai napig találkozhatunk velük a velencei karneválon.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.