Egyéb kategória

Miért rajzol jobban egy 10 éves, mint ti? – A válasz egyszerű

A legtöbb európai és észak-amerikai óvodában mindennapos tevékenység a rajzolás, de sok alsós füzetében is, a betűgyakorlások mellett, még ott szerepelnek a színes, életteli képek.
vous - 2016.01.15.
Miért rajzol jobban egy 10 éves, mint ti? – A válasz egyszerű

A gyerekek többsége egészen kicsi, 1-2 éves korától szeret rajzolni, és képességeik évről évre látványosan fejlődnek: a baba élvezi, hogy a ceruza nyomot hagy a papíron, és mindenféle jelentés nélkül firkál, aztán ezek a rajzok egyre szerkesztettebbek lesznek, ahogy fejlődik a gyermek idegrendszere és finommotoros képességei.

A szeretet rajzai

Forrás:
iStock

Hároméves kor körül megjelenik az ábrázolás szándéka, habár a felnőttek számára ez sokszor még nem egészen érthető, hogy lehet ez a fura krumpli egy kutya. Öt-hétévesen már egyre kevesebb a technikai nehézség, a gyermek érdeklődik a dolgok realitása iránt, és már nemcsak alakokat, de a köztük lévő viszonyt is ábrázolja, például hogy anyu fogja apu kezét. A kisiskolások rajzai tele vannak érzelemmel és vágyakkal, lehetnek zsúfoltak, aránytalanok, azonban tízéves korra eltűnnek ezek a jellegzetességek.

A gyermek azt szeretné rajzolni, amit lát, és ahogy látja: térben, strukturáltan, minél szebben.

Miért torpan meg a rajzfejlődés?

És ezután hova tovább? Lehet, hogy már elgondolkoztatok rajta, miért nem rajzoltok ügyesebben, mint a 10 éves unokahúgotok, miért állt meg a rajzfejlődésetek, ami gyermekkorotokban még olyan rohamos volt?

Az egyszerű válasz erre az, hogy azért, mert nem gyakoroltatok.

Miért várjátok, hogy fejlődjetek, ha ma már nem a mindennapjaitok része a rajzolás? Akiknél megmaradt a rajzolás szeretete, azok gyakorolták, továbbfejlesztették, esetleg grafikus iskolába mentek, és akár a VOUS cikkeknél is láthattátok, milyen mesés illusztrációkat tudnak készíteni grafikusaink.

Akik viszont nem gyakoroltak tovább, azok ma úgy rajzolják a királylányt, házat, dombot meg a fát, ahogy gyerekként azt „abbahagyták”. Nézzétek csak szerkesztőink bájos rajzait!

Forrás:
Vous, Győri Zsófi, Sarkadi Niki

A kézügyesség fejlődése elengedhetetlen

Azonban a tudományos válasz ennél bonyolultabb, és ennek megfejtéséhez meg kell ismernetek azt is, mit jelent a gyermekek számára ez a tevékenység. A rajzolásnak három fő tényezője van: a kézügyesség, a kognitív sémák differenciálódása, valamint az elaborációs képesség. A kézügyesség a gyerekek idegrendszerének fejlődésével párhuzamosan fejlődik: egyre összehangoltabb lesz a szem és a kéz működése, egyre finomabb vonalakat tudnak húzni – ez tulajdonképpen egy genetikai program alapján fut, amely megérésével képesek lesznek írni is megtanulni.

A kognitív sémák differenciálódása úgy fejlődik, ahogy fedezik fel a környezetüket, megismerik a világ dolgait – rajzaik egyre kifinomultabbak és részletesebbek lesznek. Az elaborációs képesség pedig azt jelenti, hogy akárcsak a játéknak vagy a mesének, a rajzolásnak is fontos pszichológiai funkciója van.

Segít a gyermekeknek feldolgozni az őket ért ingereket, megérteni a számukra kellemes vagy kellemetlen élményeket.

Az elaborációs képesség gyermekkorban alakul ki, a gyermek a belső képek segítségével dolgozza fel feszültségeit és vágyait – ezt tekinthetjük egy belső „mozinak” is, az élmények képi feldolgozásának.

„Szavakkal rajzolunk”

Forrás:
Vous, Kerepeczky Anna, Engel Nóri

Azonban a tinédzserkor elején már elkezd kialakulni egy másfajta elaborációs rendszer a verbális kommunikáció fejlődésével.

A gyermekek egyre inkább képesek kifejezni magukat a szavakon keresztül, és kifejlődik a metakogníciós képességük is, azaz el tudnak kezdeni gondolkodni önmagukról,a kapcsolataikról, a környezetükről – így már nincsen feltétlenül szükségük rajzaikon keresztül kifejezni magukat. Ez felnőttkorban is így van, a problémáitokat más utakon oldjátok meg, a feszültséget ezer más módon le tudjátok vezetni, nem fordultok feltétlenül a színes ceruzához. (Bár a felnőtt színezők most virágkorukat élik!) Ugyan a rajzolás a ti számotokra is lehet alkotótevékenység, ahol megmutathatjátok művészi oldalatokat, azonban lehet, hogy ezt más területen élitek meg: ízekkel kísérleteztek a konyhában, vagy az öltözködésen keresztül fejezitek ki magatokat, írtok, táncoltok, vagy lakberendeztek. És persze rajzolhattok, festhettek is!

Színezd békésre magad!

Fejleszthetitek a kézügyességeteket, és mellette remek relaxálási lehetőség a felnőtt színező. Ezt nektek készítettük!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.