Intim

Újév reggelén egy idegen ágyában ébredni? – Önismerettel az egészséges szexualitásért

Ismeritek a kulcs-lakat hasonlatot? Egy kulcs, ami kinyit minden zárat egy elég szuper kulcs, viszont egy lakat, amit minden kulcs kinyit, elég pocsék egy lakat.

vous - 2021.12.31.
Újév reggelén egy idegen ágyában ébredni? – Önismerettel az egészséges szexualitásért

Nem kell hozzá nagyon fejlett absztrakciós készség, hogy kitaláljátok, itt a „macsó férfiak – „ribanc nők” megítéléséről van szó. Mondhatnánk úgy is, hogy egy nőt nehéz ágyba cipelni, így a férfi, akinek sokat sikerül, sikeres hím, ellenben egy férfi már kevésbé szokott tiltakozni, így a sok férfival lefekvő nő nem túlságosan tiszteletre méltó. Mi áll a hátterében ennek a megkülönböztetésnek?

Nem mindegy, nemtől függetlenül, hogy ki hány emberrel fekszik le?

Az evolúció és a társadalom a ludas?

Az evolúciós működést biztos ismeritek: a lényeg a fajfenntartás, így a férfinak minél többfelé kell a magjait szétszórnia, hogy túléljen a génállománya, a nőnek viszont egyetlen férfit kell maga mellé láncolnia, aki biztosítja a túlélést neki és utódjainak. Az evolúciós előhuzalozottság valóban működhet, de a tudat, akaraterő és önkontroll segítségével felül lehet emelkedni e késztetéseken.

Nehezebb dió azonban a társadalom elvárásait figyelmen kívül hagyni. Nem is olyan régen – sőt, egyes kultúrákban még ma is – gazdasági alapon köttettek a házasságok, így a nő értékét meghatározta a család anyagi helyzete mellett az ő érintetlensége, hiszen csak így lehetett biztosítani, hogy valóban férje gyermekét fogja kihordani. Házasságtörésért komoly büntetés, esetenként halál is járhatott.

A nyugati társadalmakban ma már főleg romantikus házasságok köttetnek, és ezekben a férfi ritkán követeli meg a nő szüzességének meglétét, így a társadalmi elvárások is minimálisra csökkentek.

Akkor milyen az egészséges női szexualitás?

Hány férfival fekhet le, és milyen gyakran egy szingli? Mikortól számít ribancnak? Ezek csupa olyan kérdések, amikre ne várjátok, hogy válaszoljak helyettetek, mert ezekre nektek kell megtalálnotok a saját válaszotokat.

Ne akarjatok senkinek se megfelelni: se a szülőknek, se a társadalomnak, se a barátnőiteknek, se a női magazinok szerkesztőinek, mert ha ezt teszitek, akkor örökké csak szorongani fogtok amiatt, hogy jól csináljátok-e, vagy sem. Azt vegyétek figyelembe, hogy nem tartozik másra, kivel mit csináltok.

A szex nem értékmérője a személyeteknek: nem lesztek jobb vagy rosszabb emberek, ha sokat szexeltek, és akkor se, ha kevesebbet.

Sőt, az se meghatározó, hogy kivel fekszetek le, és mit csináltok az ágyban. A szélsőséges szexuális viselkedés mögött állhatnak egyéb problémák, de a szex mikéntje ilyenkor is csak egy tünet.

Úgy döntsetek, hogy aztán tudjatok a tetteitekért felelősséget vállalni!

Forrás:
iStock

Ahogy általában, ismét csak a tudatosítást javaslom: üljetek le, csendesedjetek el, és foglalkozzatok egy órát azzal, hogyan is álltok a szexualitással, intimitással. Mit szerettek csinálni az ágyban, és mit nem? Mit szerettek, ha veletek csinálnak? Milyen gyakran igénylitek a szexet? Szükségetek van érzelmekre, intim kapcsolatra ahhoz, hogy élvezzétek? Kényelmesen érzitek magatokat meztelenül?

Számtalan kérdésen elgondolkodhattok, ezek miértjén is, és egyik válasszal sincsen baj, amíg az őszinte, amíg szabad döntésetekből származik. Ha szeretnétek, várjátok meg az első alkalommal a nagy Ő-t, az esküvőt, ha szeretnétek, kísérletezzetek többféle, többfajta fiúval. Csak ne feledjétek, hogy elsősorban magatoknak kell megfelelnetek, de úgy döntsetek, hogy aztán tudjatok a tetteitekért felelősséget vállalni!

A párotokkal húzzátok meg a "közös" határokat

Amennyiben van párotok, vele is érdemes beszélgetni erről a témáról, izgalmas este születhet belőle, ha megosztjátok egymással a véleményeteket, közösen keresgélitek a válaszaitokat. A múltbéli tapasztalatokat nem muszáj részletesen ecsetelni, de ha hajlandóak vagytok megnyílni egymás előtt, elmesélni a vágyaitokat, preferenciáitokat, akkor nemcsak a szexuális életeteket fejleszthetitek, de a kapcsolatotok is mélyebbé, intimebbé válhat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!