Egyéb kategória

Egyétek magatokat gazdagra! Készítsetek klasszikus lencsefőzeléket bőrös malacsülttel

A régi hiedelmek és babonák szinte teljesen eltűnteka mindennapjainkból, de szilveszter és újév fordulóján mégis megjelennek évről évre a szerencsevárás, gazdagság megteremtésének reményében. De miért éppen lencsével és malaccal várjuk az új esztendőt?
vous - 2015.12.31.
Egyétek magatokat gazdagra! Készítsetek klasszikus lencsefőzeléket bőrös malacsülttel

Az év első napja nem telhet el lencse és malac nélkül, ezt mindenki tudja. A lencsefőzelék és bőrös malacsült a legnépszerűbb párosítás, de vannak, akik lencselevessel vagy lencsesalátával, virslivel készülnek az új évre.

Malacot azért tanácsos ilyenkor enni, mert orrával előre felé túr, kitúrja nekünk a szerencsét. Ráadásul zsíros, kövér állat, ami a bőséget, jólétet is szimbolizálja. A lencse – és minden más aprószemű hüvelyes, bab, sárgaborsó – formáját tekintve a pénzre emlékeztetnek: a kis kerek termések a gazdagságot, a bőséget jelképezik, amivel szeretnénk bebiztosítani magunkat.

Forrás:
Hámori Zsófia

A jó malacsült kellemesen fűszeres, a húsa belül szaftos, a bőre pedig piros és ropogós. Nem egyszerű eltalálni a megfelelő sütési időt, de nem is ördöngösség. Fűszerként érdemes egy kevés köményt használni, pici pirospaprikát, illetve fontos trükk, hogy nem vízzel felöntve sütjük, hanem sört adunk hozzá, és a sütés közben többször meglocsoljuk vele – ettől válik igazán omlóssá a hús, ropogóssá a pirosra sült bőr.

A lencsét főzés előtt érdemes átválogatni, majd beáztatni legalább 1 órára, de akár egész éjszakára is hideg vízbe, így könnyebben, gyorsabban megfő. És jó tudni azt is, hogy kiadós, egészséges, rostokban gazdag alapanyag a lencse, nemcsak az év első napján érdemes fogyasztani, hanem levesnek, salátának, főzeléknek az év bármely szakában.

Bőrös malacsült lencsefőzelékkel

Hozzávalók:

A lencsefőzelékhez:

  • 2 bögre lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1-2 babérlevél
  • 1 liter alaplé

A malacsülthöz:

  • 1 kg bőrös malaccomb
  • 2 evőkanál köménymag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • 2 dl sör

Elkészítés: A lencsét átválogatjuk, legalább 1 órára hideg vízbe beáztatjuk.

A malaccombot megmossuk, a bőrét beirdaljuk. Hőálló üvegtálba tesszük, majd jól besózzuk, borsozzuk, egy kevés pirospaprikával átmasszírozzuk, megszórjuk köménymaggal. Melléöntjük a sört.

Fóliával lefedve 1 órára betesszük a 180 fokos sütőbe. Ezután eltávolítjuk róla a fóliát, meglocsoljuk a szaftjával.

Visszatesszük a sütőbe – immár fólia nélkül –, és grillfokozaton további fél óra alatt ropogósra sütjük.

Eközben a főzelékhez a vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és egy kis olajon megdinszteljük.

A dinsztelt hagymára pirospaprikát szórunk, majd 1 evőkanál lisztet, és ráöntjük a lencsét.

Felöntjük alaplével, beledobjuk a babérlevelet, és fedő alatt kis lángon puhára főzzük.

Közben nem kell nagyon kevergetni, de figyeljünk arra, hogy mindig elég folyadék legyen rajta!

Az elkészült lencsefőzeléket a felszeletelt bőrös malacsülttel tálaljuk.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.