Egyéb kategória

Tudjátok, hogy nézett ki Jászai Mari? Na és Blaha Lujza? – Fotókon a századforduló dívái

115 éve, 1900. december 23-án kivételes összeállítást és csoportképet közölt a Vasárnapi Újság a korszak legnagyobb budapesti színésznőiről – 39 díváról, köztük Blaha Lujzáról és Jászai Mariról. Íme, egy réges-régi karácsony és a mai sztárkultusz kialakulásának egy mozaikdarabkája.
vous - 2015.12.23.
Tudjátok, hogy nézett ki Jászai Mari? Na és Blaha Lujza? – Fotókon a századforduló dívái

Éppen Fedák Sári születésének évfordulója alkalmából böngésztük a Vasárnapi Újság példányait, pályafutása kezdetéről mesélő képek után kutatva, amikor rábukkantunk erre a különleges, egész oldalas csoportképre. 1900 karácsonyán Magyarország majdan legismertebb primadonnája még csak a szárnyait bontogatta – de talán ő is fellapozta a hetilap ünnepi, karácsonyi számát, benne a korszak legnagyobb színházi sztárjaival. Kattintsatok a Kultjelző cikkére a legnagyobb századfordulós dívákért, akikről a Vasárnapi Újság így írt akkor:

A pogány istenek kultuszával nem veszett ki egyúttal az istennők kultusza. Csakhogy az istennők modernizálódtak egy kicsit, nem a túlvilágot jelentő Olympuson lakoznak, hanem a világot jelentő deszkákon jelennek meg imádóik előtt s egy kis névváltoztatáson is mentek keresztül.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.