Egyéb kategória

Eláruljuk az ünnepi halászlé titkát – Így készítsétek el lépésről lépésre!

Különös tény, hogy nagyon kevés halat eszünk, a karácsonyi asztalon mégis kötelező helye van a halászlének. És ha már ünnep, készítsük gazdagon, többféle halból, belsőségekkel!
vous - 2015.12.20.
Eláruljuk az ünnepi halászlé titkát – Így készítsétek el lépésről lépésre!

A halászlé sokféle lehet. Van dunai és tiszai, szegedi és bajai, sőt balatoni is. A leglényegesebb különbség, hogy készítünk-e alaplevet, amelyet passzírozunk, hogy sűrűbb, tartalmasabb, krémesebb legyen a leves, avagy a bajai módon egyszerűen csak összefőzzünk, és a halhús mellett a tartalmasságot tészta (gyufatészta, természetesen) biztosítja.

Mivel a passzírozott vegyes halászlé elkészítése bonyolultabb – de nem ördöngösség! –, ezt mutatjuk be lépésről lépésre a tökéletes siker érdekében. 🙂

Minden halászlé alapja a bőséges mennyiségű vöröshagyma. A halon kívül csupán pirospaprikára és sóra van szükség, és persze aki szereti a csípőset, egy kis erős paprikát is tehet bele. Nagyon fontos a jó minőségű pirospaprika, hiszen gyakorlatilag ez az egyetlen fűszer, amit használunk. Érdemes őstermelőtől vásárolni, sötét helyen, lezárva, akár a hűtőben tárolni, hogy színét és aromáit minél jobban megőrizzük.

Vegyes halászlé – passzírozva, belsőséggel

Forrás:
Hámori Zsófia

Hozzávalók 4 személynek:

  • 1 kg pontyfej, -uszony, -farok
  • 2 darab pontypatkó
  • 50 dkg harcsafilé
  • 30 dkg haltej
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál pirospaprika
  • bors
  • csípős paprika ízlés szerint

Elkészítés: A halakat lemossuk, besózzuk, és állni hagyjuk 1 órát.

A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, 2 evőkanál olajjal egy fazékba tesszük. A pontyfejet, az uszonyokat és a farkat a hagymára tesszük, megszórjuk a pirospaprika felével, felöntjük 2 liter vízzel, és közepes-gyenge lángon kb. 40 percig főzzük.

Ezután kivesszük a pontydarabokat, lefejtjük a húsos részeket, a léből a hagymát is kinyerjük egy szita segítségével, és turmixgépben pépesítjük, majd egy sűrű szövésű szitán keresztül belepasszírozzuk a főzőlébe.

Tálalásnál csípős paprikát és kenyeret kínálhatunk hozzá.

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

Ragasztópisztollyal az otthoni javítás is egyszerűbb
Otthon
Ragasztópisztollyal az otthoni javítás is egyszerűbb
vous - 2025.01.16.
A barkácsolási, karbantartási feladatokat a hölgyek is meg tudják oldani, ez egyáltalán nem a férfiak privilégiuma. Függetlenül attól, hogy ki végzi el a javítást, mindenképpen szükség lesz minőségi szerszámokra, kiegészítőkre. A rögzítések és karbantartások egyik elengedhetetlen eszköze a ragasztópisztoly.