Egyéb kategória

„Nem a kövérséget hirdetjük, hanem az elfogadást” – Interjú a Miss Curvy Hungary Molett Szépségverseny szervezőivel

Azt mondják, sose kezdj úgy írni interjút, hogy előre elmeséled, mi lesz a történet vége. Azért szegem meg a szabályt, mert Botos Erika és Nyári Anna csillogó tekintete meggyőzött arról, hogy szerelemből dolgozni valamin az egyik legjobb dolog, ami az életetekben történhet. Kitalálták és most már javában szervezik az első Miss Curvy Hungary Országos Molett Szépségversenyt, amelynek gálája 2016 áprilisában lesz. Nem hiszitek el, a cél nem a következő plus-size Kulcsár Edina felfedezése. Annál sokkal többről van szó.
vous - 2015.12.17.
„Nem a kövérséget hirdetjük, hanem az elfogadást” – Interjú a Miss Curvy Hungary Molett Szépségverseny szervezőivel

Utazzunk vissza pár évet az időben! Képzeljetek el egy divatshow-t az egyik fővárosi plázában, ahol egy szervező bevállalja: molett lányokat is kifutóra léptet full sminkben, hajban, gyönyörűen felöltöztetve. Bomba jól néz ki mindenki, ott van a modellek között Botos Erika is. Bár már évek óta modellkedik, hatalmas élmény neki a show, a közeg, a közönség.

A lányok mellett van valaki, akinek az álma ezen a divatshow-n válik valóra. Ez a lány a másik beszélgetőpartnerem, Nyári Anna, aki 15 évesen 84 kilós, 158 centis kislányként a The Tyra Banks Show-t nézve álmodozott a kifutók, a színpad világáról. Fogyni akart, táncolni kezdett, majd beleszeretett a táncba. Hiába fogyott, alkata miatt sosem lehetett kecses, izmos táncoslány, a plus-size bemutató napján viszont eljött az ő ideje.

Nyári Anna

Nyári Anna
Forrás:
Molnár Anikó

„Az a táncoscsapat már évek óta szerepelt ezen a divatshow-n, de nekem, a duci lánynak nem volt lehetőségem. De egyszer csak a plus-size modellek mellé kellett egy testesebb táncos, így a kifutóra léphettem velük. Valami egészen leírhatatlan, amikor valakinek végre valóra válik egy álma.

A plus-size lányok között a backstage-ben végre jól éreztem magam a bőrömben. Végre azt gondoltam, nem kell fogynom, és elfogadnak

– meséli Anna, akinek a lelkén számtalan heg jelzi, kapott eleget a súlya miatt, lekövérezték jó páran. Most viszont Erikával olyan eseményt szerveznek, ahol a testsúly és a méret nem kizáró ok ahhoz, hogy valaki megmutathassa önmagát.

Forrás:
Molnár Anikó

Botos Erika sosem volt szépségkirálynő, de egy szépségversenynek köszönheti, hogy elindult a modellkedés útján, és egészen az angol Evolve magazin címlaplányversenyének döntő fordulójáig menetelt. Az ő története bizonyíték arra, nem biztos, hogy egy-egy verseny nyertesei lesznek a legsikeresebbek. Erika ugyan azóta egy betegség miatt lefogyott, de a háttérből irányítja a szálakat a Miss Curvy Hungary Országos Molett Szépségversenyen.

„Úgy érzem, hogy a plus-size világból jelenleg az ilyen jellegű verseny hiányzik. Rendezvényszervezőként is szeretném megmutatni, hogy színvonalas versenyt tudunk szervezni.

Nagyon vigyázni kell arra, hogy egy ilyen megmérettetés ne menjen át a gagyi kategóriába. Az a célunk, hogy a Miss Curvy cím büszkeség legyen.

Már most rengetegen jelentkeztek a versenyre, amelynek egyelőre a Facebookon zajlik játékos előválogatója. A Curvy Lájkvadászon a legtöbb szavazatot begyűjtő lányok automatikusan bejutnak a döntőbe. 2016 februárjában tartják a castingokat Budapesten, és több vidéki nagyvárosban is, ami megkönnyíti a versenyzők dolgát. Érthető okokból sokan nem szívesen utaznak fel a fővárosba egy-egy előválogató miatt.

Erikáék már most megdöbbentő történetekkel találkoznak. Vannak olyan versenyzőik, akik a rákot győzték le, és a nőiességüket szeretnék megélni. Van egy lány, aki a kerekesszékből állt fel. És kiket keresnek? 42/44 feletti méretű lányokat és nőket, de felső mérethatár nincs. Két kategóriában is; és természetesen fontos az esztétikum, hiszen egy szépségversenyre jelentkeznek, de a narancsbőr nem kizáró ok. Ami viszont még fontosabb, az önmaguk szeretete.

Nagyon fontos, hogy nem az elhízást vagy a kövérséget hirdetjük, hanem az elfogadást. Azt mondjuk, mindenki érezze jól magát a bőrében, hozza ki magából a maximumot az alkati adottságainak figyelembevételével.

Vagyis ha valaki eleve vastagabb csontozatú, az ne akarjon sose kórosan sovány lenni. A casting során az is szempont, hogy a verseny királynője mennyire tudja támogatni és képviselni azt a hitvallást, ami nekünk fontos” – mondja Erika.

Botos Erika

Botos Erika
Forrás:
Molnár Anikó

A beszélgetés során többször is szóba kerül a szóhasználat. Molett? Duci? Plus-size? Curvy? Anna szerint a molett elfogadható, de a duci és a husi még rosszabbat tesz egy olyan nővel, akinek az alkata miatt amúgy sem túl jó az önbizalma. Erikának már a molett sem fér bele.

„Ha mindenképp egy magyar szót szeretnénk keresni a curvyre, akkor maradjunk a teltkarcsúnál. Én abszolút dehonesztálónak éreztem még a molettet is. Sok vékony modellt ismerek, és ők is utálják, ha azt mondják nekik, hogy ‘hű, de sovány vagy!’ Ez bélyeg, ne bélyegezzenek meg, mert sokkal több vagyok, mint egy szám!”

A plus-size bevezetett fogalom egy ideje itthon is, de külföldön már a curvy is kedvelt. Kim Kardashiant például rendszeresen a curvy jelzővel illetik, de Nicky Minaj, Beyoncé, Jennifer Lopez divatba hozták a formákat, és nagyon neves képviselői a curvységnek.

A döntő egyébként 2016 áprilisában lesz Budapesten, a lányokról a zsűri dönt majd. „Kategóriánként 20-20 lány kerül majd a bloggerek, partnerek, stylistok és a sajtó képviselői elé. Lehet, hogy valaki semmiféle helyezést nem ér el, de ő lesz egy ruhás cég következő téli katalógusának a modellje. Azt vallom, mielőtt egy lány százezer forintért készíttet egy portfóliót, próbálja ki magát egy szépségverseny kifutóján. Itt is van kifutó, lámpák, sminkesek, szép ruhák. Lehet, hogy az ember nem is érzi jól magát egy ilyen helyzetben, ezt meg kell tapasztalni” – meséli Erika.

Fontos hozzátenni, hogy a Miss Curvy esetében nincs olyan lehetőség, hogy külföldi világversenyre kijussanak a lányok, ahogy a Miss Universe vagy a Miss World keretein belül. Kulcsár Edina neve már fogalom, 2015-ben ő volt a világ második legszebb nője, készítettünk is vele egy interjút. A két licencverseny tulajdonosai – Sarka Kata vagy Vajna Tímea – mindenképp példaként lebegnek a lányok szeme előtt egy szempontból: a profi szervezés miatt.

És üzletileg miért éri meg megszervezni a versenyt? Erre csak jót nevetnek, majd Erika megválaszolja:

„Azt gondolom, hogy nem éri meg. Egyikünk sem ebből él. Ez a mi szerelmünk. Úgy vagyunk vele, hogy ez egy régi álom volt.

Nagyon nagy élmény látni, hogy amin ennyit dolgoztunk, az lassan megvalósul. Ott lesznek a lányok, szépek lesznek, és nem mindig azért ad az ember, hogy viszont kapjon valamit.

A Miss Curvy Hungary Országos Molett Szépségverseny menete

2015. október–december: CURVY LÁJKVADÁSZ verseny a Facebookon

2015. február–március: területi előválogató castingok

2016. április: ruhapróbák, járáspróbák és a MISS CURVY HUNGARY és LADY CURVY HUNGARY szépségkirálynő-választás

Ajánlott cikkek