Egyéb kategória

Felejtsétek el, hogy nagy K-val írjátok a karácsonyt! A 10 legnagyobb helyesírási baki az ünnepek körül

Azt már ugyan megtanultuk, hogy a muszájt hogyan kell leírni helyesen, de azt tudtátok például, hogy a karácsonyt kis kezdőbetűvel kell írni? Jó ideje. Dráma!
vous - 2015.12.06.
Felejtsétek el, hogy nagy K-val írjátok a karácsonyt! A 10 legnagyobb helyesírási baki az ünnepek körül

Sokszor bizonytalanodom el abban, hogy egyes szavakat hogyan kell leírni helyesen. De ezt úgy képzeljétek el, hogy akár az autó szavunkon is képes vagyok elmélázni egy kicsit, aminek az lesz a vége, hogy megkérdezem legjobb barátunkat, a Google-t.

Most felütöttem a Magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadását. (Ez a legújabb, idén adták ki.), és nagyon érdekes dolgokat találtam. Leginkább az ünnepeknél nyílt négyméteresre a szemem a meglepettségtől, mivel elég sokat közülük máshogy kell írni, mint arra emlékeztem.

Lássunk is néhány példát!

  • Minden évben a családommal vagyok szenteste.
  • A legszebb időszaka az évnek a karácsony.
  • Ezen a hétvégén van advent első vasárnapja.
  • A gyerekeim nagyon örültek, amikor megérkezett a Mikulás.
  • Most nem kapod meg ezt a könyvet, majd a Jézuska hozza.
  • Remélem, szilveszterkor találkozunk.

Forrás:
Pixabay

Ez előző példák alapján pedig már csak természetes, hogy amikor valakinek kellemes ünnepet kívánunk, akkor is érvényesek ezek a szabályok:

  • Boldog karácsonyt!
  • Kellemes karácsonyi ünnepeket!
  • Boldog új évet!
  • BÚÉK!

De ne feledkezzünk meg a többi ünnepről sem, ugyancsak kisbetűvel kell írni a farsangot, a húsvétot, a mindenszenteket, az anyák napját, és magát azt a szót is, hogy nemzeti ünnep.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Hasznos kiegészítők a porszívódhoz
Otthon
Hasznos kiegészítők a porszívódhoz
vous - 2023.05.22.
Vettél egy porszívót és szeretnéd a maximumot kihozni belőle? Ezesetben lehet, hogy szükséges lesz pár kiegészítőre, amit a csomagolás nem tartalmazott. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos porszívó tartozékot, amelyek segítenek a hatékony és alapos takarításban: