Egyéb kategória

Felejtsétek el, hogy nagy K-val írjátok a karácsonyt! A 10 legnagyobb helyesírási baki az ünnepek körül

Azt már ugyan megtanultuk, hogy a muszájt hogyan kell leírni helyesen, de azt tudtátok például, hogy a karácsonyt kis kezdőbetűvel kell írni? Jó ideje. Dráma!
vous - 2015.12.06.
Felejtsétek el, hogy nagy K-val írjátok a karácsonyt! A 10 legnagyobb helyesírási baki az ünnepek körül

Sokszor bizonytalanodom el abban, hogy egyes szavakat hogyan kell leírni helyesen. De ezt úgy képzeljétek el, hogy akár az autó szavunkon is képes vagyok elmélázni egy kicsit, aminek az lesz a vége, hogy megkérdezem legjobb barátunkat, a Google-t.

Most felütöttem a Magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadását. (Ez a legújabb, idén adták ki.), és nagyon érdekes dolgokat találtam. Leginkább az ünnepeknél nyílt négyméteresre a szemem a meglepettségtől, mivel elég sokat közülük máshogy kell írni, mint arra emlékeztem.

Lássunk is néhány példát!

  • Minden évben a családommal vagyok szenteste.
  • A legszebb időszaka az évnek a karácsony.
  • Ezen a hétvégén van advent első vasárnapja.
  • A gyerekeim nagyon örültek, amikor megérkezett a Mikulás.
  • Most nem kapod meg ezt a könyvet, majd a Jézuska hozza.
  • Remélem, szilveszterkor találkozunk.

Forrás:
Pixabay

Ez előző példák alapján pedig már csak természetes, hogy amikor valakinek kellemes ünnepet kívánunk, akkor is érvényesek ezek a szabályok:

  • Boldog karácsonyt!
  • Kellemes karácsonyi ünnepeket!
  • Boldog új évet!
  • BÚÉK!

De ne feledkezzünk meg a többi ünnepről sem, ugyancsak kisbetűvel kell írni a farsangot, a húsvétot, a mindenszenteket, az anyák napját, és magát azt a szót is, hogy nemzeti ünnep.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.