Egyéb kategória

3 tápláló és egészséges téli leves, amelyet főételként is fogyaszthattok

A tél beköszöntével a forró italok mellett a gőzölgő, gazdag levesek jutnak eszembe, imádom, ahogy felmelegítenek. Ugye, milyen sablonos szöveg? Na, a következő receptek közel sem lesznek azok!

vous - 2015.11.30.
3 tápláló és egészséges téli leves, amelyet főételként is fogyaszthattok

Vendégváró lazacleves

Van nekem egy nagy leveses könyvem, amiben 253 oldalon keresztül a világ összes tájáról való isteni levesek receptjei sorakoznak. Az első, amit kipróbáltam közülük, a lazacleves volt. Íze különleges, sok vitamint tartalmaz és olyan sűrű, hogy a kanál akár meg is állhat benne. Lélek- és pocakmelegítő, egyébként izgalmas vendégváró is. Más hallal nem helyettesíteném, hiszen pont a lazac adja a karakterét, hozzá igazodik az összes többi zöldség és fűszer.

Forrás:
iStock

Így készítsétek el:

  • Póréhagymát és fehérhagymát vajon pároljatok üvegesre.
  • Dobjatok rá hámozott, kockázott sárgakrumplit és apróra vágott édesköményt, sót, borsot.
  • Vízzel, vagy ha van, halalaplével öntsétek fel, főzzétek, amíg a krumpli megpuhul.
  • Két-három merőkanállal merjetek belőle és turmixoljátok simára, majd tegyétek vissza az edénybe.
  • Újra forraljátok fel, tegyétek bele a kockára vágott lazacdarabokat, ezzel már csak néhány percig főzzétek, a hal hamar megpuhul.
  • Végül apróra vágott kaprot és tejszínt adjatok a leveshez. Mennyei manna!

A tüzes vöröslencseleves

Szeretem a gyorsan elkészíthető, beledobálós ételeket. Nem hanyagság, inkább a praktikum és egyszerűség végett. Persze ezzel is van munka, hiszen az előkészítés időt vesz igénybe. A vöröslencse az egyik legjobb „gyorsétel-lehetőség”, tudniillik nagyjából 20–25 perc alatt fő meg.

Azt tartják, hogy aki gyakran eszik lencsét, türelmes és nyugodt lesz. Ez az ünnepek közeledtével jól is jön! Továbbá a lencse melegítő hatású, főleg, ha hasonló hatású fűszerekkel készítjük. A téli hidegben fontos olyan ételeket fogyasztanunk, amik melegen tartják a testünket.

Forrás:
iStock

Így készítsétek el:

  • Fehérhagymát vajon pirítsatok meg, majd szórjatok rá garam masala nevű indiai fűszert és ezzel is forgassátok át.
  • Szórhattok még rá kurkumát, római köményt, akár csilit is. A fűszerek pirítva illatozni kezdenek, aromájukat így adják ki igazán.
  • Sárgarépát vágjatok kockára, adjátok a hagymához, majd a megmosott vöröslencsét dobjátok rá, öntsétek fel az egészet vízzel, sózzátok, borsozzátok és főzzétek puhára.
  • Időnként kavargassátok meg, mert a lencse hajlamos leülni az edény aljára. Ha a répa puha, a lencse szétesett, zárjátok el alatta a gázt. Botmixerrel pürésíthetitek az egészet, vagy csak egy részét, illetve darabosan is hagyhatjátok.
  • Egy kis kókusztej krémessé teszi, az indiai fűszereket kiegészíti. Pirított kesudióval pedig nagyon finom.

Tárkonyos raguleves rengeteg zöldséggel

Rajongok a különböző nemzetek ízeiért, azonban a tárkonyos ragulevesünk mindent visz. Sok tejföllel, egy kis citromlével, mivel rajongásom a savanykás ízekre is kiterjed. Rengeteg zöldséggel készítem, nemcsak sertésből, hanem pulykából is isteni. Múltkor karajból készítettem, de leggyakrabban pulykacombból főzöm.

Forrás:
iStock

Így készítsétek el:

  • Apróra vágott hagymát olajon pirítsatok meg, adjatok hozzá kockára vágott tv paprikát és forgassátok össze őket.
  • Most is rádobhatjátok a tárkonyt, egy kis forró zsiradék jót tesz neki. Jöhet a kockára vágott husi, egy csipet őrölt pirospaprika és egy csipet kurkuma. Utóbbiakat nem szokták, én inkább a színük miatt használom, talán egy kicsit a leves ízéhez is hozzájárulnak.
  • Pirítsátok tovább a húst, közben a zöldségeket hámozzátok meg és vágjátok apróra.
  • Sárgarépát, fehérrépát, krumplit, karalábét, borsót és karfiolt is használhattok, utóbbi opcionális, csak gazdagítja a levest. Amikor ezek szeletelésével megvagytok, a hús félig megfő.
  • Most dobáljátok bele a zöldségeket, engedjétek föl vízzel vagy alaplével, sózzátok, borsozzátok és jöhet a főzés, amíg minden puha lesz.
  • Végezetül tejfölt keverjetek ki kevés liszttel, adjatok hozzá a leves levéből, habverővel keverjétek simára, majd csurgassátok vissza a levesbe és kavargatva forraljátok néhány percig. Ezt a lépést egyébként ki is hagyhatjátok, elég az is, ha a tejfölt a végén adjátok a leveshez.

A tárkony egyébként jótékonyan hat az emésztésre, a gyomor és a máj munkáját segíti, nyugtató hatása van, és a fejfájást is csillapíthatja.

Ezt egy jó alvás is segítheti, de csak azután, hogy megettük ezt a gazdag, tápláló és ízletes levest.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
Világ
Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
vous - 2025.06.12.
Tudományos együttműködést indított a Velencei-tóért a Kodolányi János Egyetem és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A több kutatást és tudományos vizsgálatot is magába foglaló kezdeményezés célja, hogy átfogó turisztikai, szociológiai és demográfiai képet adjon a Velencei-tó térségének helyzetéről. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Domokos Tamás, a Kodolányi Egyetem elnöke és Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke Székesfehérváron, az felsőoktatási intézmény székhelyén.

Otthon

Zsálya szín és stílus: a természet inspirálta modern életérzés
Otthon
Zsálya szín és stílus: a természet inspirálta modern életérzés
vous - 2025.06.23.
Egy esős reggelen talán neked is feltűnt már, milyen különleges módon találkozik a nedves, zöld növényzet a borús eget beborító felhőkkel. Ez a hangulat és színspektrum ihlette meg napjaink egyik legdivatosabb árnyalatát: a zsálya zöldet. Ez a szürkével keveredő, finom és nyugtató hatású szín elegáns megjelenést kölcsönöz bármilyen környezetnek. De miért is van ekkora sikere, és hogyan használhatjuk ezt a természet ihlette színt a mindennapokban?