Egyéb kategória

Tudtátok? Testünkben a 2 leglehetetlenebb helyen is vannak csontjaink

Ropog, néha törik, megtart, mi az? A csontjaitok! Olyan elemi részeink, hogy nem szoktunk belegondolni, mennyire fontosak ahhoz, hogy létezzünk. Ráadásul annyi, de annyi érdekességet rejtenek magukban – azaz bennünk. Jobb esetben egész életünkben nem látjuk a saját csontunkat, csak Samut a biológia-szertárban. Ezen sürgősen változtatnunk kell!
vous - 2015.11.23.
Tudtátok? Testünkben a 2 leglehetetlenebb helyen is vannak csontjaink

Tudtátok például, hogy a csontokat az ásványi anyagok teszik keménnyé, szilárddá. Ezek nélkül olyanok lennének, mint a locsolócső.

A csontok végén porc van, a porcok között pedig ízületi folyadék. Ez csökkenti a súrlódást. Gondoltátok volna, hogy este alacsonyabbak vagytok, mint reggel? Ez azért van, mert a gerincoszlop porckorongjai összenyomódnak az egész napos mozgástól, üléstől.

Sípcsont, kulcscsont, koponya, ez alap, de tudjátok, hogy van ekecsontunk? Ez a koponyacsont összetevője. De ennél sokkal izgibb, hogy a nyelvetek sem zabolátlanul mozog. Bizony, létezik nyelvcsont!

Sajnos a csontokat gyakran fenyegeti a csontritkulás, amelyet a következőképpen lehet diagnosztizálni: csontsűrűségméréssel, röntgenvizsgálattal és laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatokkal. Ennyit bemelegítésnek.

Még többet tudhattok meg a csontjaitokról, ha kitöltitek a tesztünket.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.