Intim

Miért édesebb a tiltott gyümölcs?

A tiltott gyümölcs iránti olthatatlan vágy olyannyira mélyen bele van kódolva az emberi természetbe, hogy egész fajunk története ezzel kezdődik, legalábbis a Biblia szerint.
vous - 2015.11.20.
Miért édesebb a tiltott gyümölcs?

Ismeritek a történetet: Ádám és Éva azért űzetett ki az édenkertből, mert ettek a jó és a gonosz tudásának fájáról, holott tilos lett volna. A tiltott gyümölcs édessége a kezdetektől megkeseríti az emberek életét – de mégis mi olyan vonzó benne? És miért olyan nehéz ellenállni neki? Ha megvizsgáljuk az első kérdést, az segíthet a második megoldásában.

A dilemma az, hogy ha valami mellett döntötök, akkor felelősséget vállaltok, valamint a döntéssel egy időben egy csomó más dolog ellen is döntöttetek.

Ha diétába kezdtek, azzal nemet mondotok a csokitortára és a hajnalig koktélozásra, ha hozzámentek vőlegényetekhez, azzal elutasítotok minden más férfit. Elvileg.

És persze amint döntöttetek valami mellett, elkezd furdalni a kíváncsiság, hogy miből maradtok ki, vajon mit utasítottatok vissza. Mivel egyetlen döntést sem követ tökéletes gondtalanság, ti egyre gyanakvóbbakká váltok: lehet, hogy rosszul választottam? Az alternatívák egyre vonzóbbak lesznek, és valahogy egyre többször kerültök szembe velük: a cukrászdából kiszálló illat sosem volt még ilyen édes, és pont most jön a munkahelyre egy jóképű kolléga!

Nem veri el éhedet, nem oltja szomjadat

Forrás:
iStock

Kifogáskeresésben és önbecsapásban profi a legtöbb ember: majd este két szigetkört futok egy helyett, nem eszem vacsorát, egy kis flört senkinek sem árt, ha nem tudja, nem fáj neki. A titkos viszony fenntartásának hátterében sokszor az áll, hogy a megcsaló fél kettősségből akarja összerakni a teljes egészet: otthon vár a biztonság, kényelem, unalom, míg a szeretővel eltöltött röpke órák izgalmasak és teljesen bizonytalanok.

Érdekes, hogy míg a férfiak inkább a szenvedély, a kíváncsiság miatt néznek külső kapcsolatok után, addig a nők sokszor azt várják ezektől a viszonyoktól, hogy katalizátorként hassanak az életükre, löketet adjanak a változtatáshoz, amire anélkül erőtlennek érzik magukat.

A probléma az, hogy a tiltott gyümölcs olyan, mint a tüneti kezelés: csak pillanatnyi enyhet nyújt, az okok megmaradnak, és tovább mérgeznek.

Mi jelenthet kiutat? Az, ha tudatosítjátok magatokban – lehetőleg még a döntés előtt –, hogy egyik döntés után sem vár rátok a földi mennyország. Még a döntés meghozatala előtt tisztázzátok magatokban, miről kell lemondanotok, ha ezt választjátok, mert valójában nem arról kell döntenetek, hogy mit szeretnétek, hanem arról, hogy miért vagytok hajlandóak szenvedni, áldozatot hozni. Miért választottátok a párotokat? Mert mindig megnevetett, és elviseli minden diliteket. Azért diétáznátok, hogy nyáron végre büszkén vonulhassatok bikiniben? Azért vállalnátok másodállást, hogy összegyűljön a pénz a lakás felújítására, egy igazi otthon megteremtésére?

Ha ez számotokra valóban megéri, akkor hajrá! Egy a lényeg: ha döntötök, akkor teljes ésszel-szívvel-lélekkel döntsetek! Vállaljátok azt, és következményeit is. Ne higgyetek a félmegoldásokban, a fogyasztótablettában, lottóötösben, „úgysemtudjameg” szexben. Higgyetek az őszinte munkában és munkátok gyümölcsének learatásában.

Ajánlott cikkek