Egyéb kategória

38–39 fok fölött sem kell lázcsillapítás az új irányelv szerint – Mit mond a gyerekorvos?

Megváltozott az orvosi ajánlás a lázcsillapítással kapcsolatban. A magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium orvosi kutatásokra támaszkodva adta ki néhány éve a lázzal (is) kapcsolatos új irányelveit.
vous - 2015.11.16.
38–39 fok fölött sem kell lázcsillapítás az új irányelv szerint – Mit mond a gyerekorvos?

E szerint harmincnyolc vagy harminckilenc fok felett sem kell lázcsillapítót adni abban az esetben, ha a gyermek jól érzi magát.

Kíváncsiak voltunk rá, vajon mennyiben változtatta meg a szakma hozzáállását az új irányelv, valamint mennyiben képes befolyásolni az orvos a szülők magatartását, át lehet-e írni hosszú évtizedes, rögzült szokásokat.

A szülő ugyanis gyakran teszi azt, amit a saját szüleitől látott. Automatikus a reakciója, ha a gyermek ellátásáról van szó (vagy nagyon rossz tapasztalatok esetén éppen annak ellenkezőjét teszi, akár szélsőséges módon is).

Dr. Bense Tamás gyermek- és családorvost kérdeztük

„Tudni kell, hogy a láz fontos eszköz a szervezet számára a különféle betegségek legyőzéséhez. A láz tulajdonképpen egy hatékony hadüzenet, és az a jó, ha ellenőrzött keretek között ugyan, de hagyjuk, hogy felvegye a harcot a fertőzésekkel szemben.

A jelenlegi álláspont szerint 38 fokos lázig nem szükséges a lázcsillapítás, de ez nem jelenti azt, hogy nem kaphat gyógyszert a gyermek abban az esetben, ha fájdalmai vannak. Például ha a lázas megbetegedés egy fülfájással kapcsolatos vagy fogfájás gyötri.

A lázas állapot egyébként is gyakran járhat együtt fájdalmakkal, például végtagfájdalommal, fejfájással vagy gyomorpanaszokkal. Ilyenkor semmi sem indokolja azt, hogy NE enyhítsük a gyerek panaszait. Ha nincsenek fájdalmak, és ugyan van láza a gyereknek, de nem túl magas, akkor viszont elég a folyadékpótlás, és hagyjuk, hogy a gyerek pihenjen.”

Lázgörcs – mi segíthet?

Sokan féltik a gyermeket a lázgörcstől. Tévhit azonban, hogy lázgörcs csak magas láz esetén alakul ki (és ezért MEG KELL előzni a magas lázat). A tapasztalat az, hogy a lázgörcs már egészen enyhe láz esetén, akár hőemelkedés során is bekövetkezhet. Nincs összefüggés a görcs megjelenése és a láz foka között.

A lázgörcsöt nem megelőzni kell tehát, hanem tudni, mi a teendő akkor, ha váratlanul bekövetkezik.

A legfontosabb a szabad légutak biztosítása, ellenőrizzük, nehogy hátracsússzon a gyerek nyelve. Ha a görcs pár másodperc alatt nem múlik el magától, akkor hívjunk mentőt, de a mentő érkezéséig nincs más teendőnk, mint a légzés biztosítása a görcsben lévő gyerek számára. Ha megszűnik a spontán légzés, akkor mellkas-kompresszióval kell biztosítani a tüdő oxigénellátását. Nem kell szájból szájba lélegeztetni – ez is egy fontos változás.

Ha magas láz is társul a görcs mellé, akkor a láz csillapítása is fontos lehet, de csak kúp formájában. Görcsös állapotban lévő gyereknek (betegnek) szájon keresztül gyógyszert ne adjunk! Az arc hideg vizes lemosása vagy határozott ráfújás rövidítheti az esetleges eszméletlen állapotot.

Éjszaka gyengébb a kontroll?

Forrás:
iStock

Szakértőnk tapasztalata szerint lassú ütemben ugyan, de egyre szélesebb körben tudatosul a szülőkben a láz betegség alatti jótékony hatása. Egyre többen veszik tudomásul a 38 fok körüli hőmérsékletet. Dr. Bense Tamás véleménye szerint azonban az este észlelt 38 fokos hőnél nem érdemes lázcsillapítás nélkül letenni aludni a gyermeket, mert a szoros megfigyelés lehetősége éjjel nem feltétlenül biztosított úgy, mint napközben.

Szerencsére az édesanyák egymással történő konzultációja is segít az új irányelv tudatosításában.

Ajánlott cikkek